Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppilasennusteet menivät pieleen: Aurinkokiven koulu onkin ensi syksynä täynnä – Nyt kaupunki pohtii, minne sijoitetaan 40 lasta

Kaikki oppilaat eivät mahdu ensi syksynä Aurinkokiven yhtenäiskouluun. Kaupunki pohtii parhaillaan erilaisia vaihtoehtoja, minne 40–50 lasta sijoitetaan ensi lukuvuodeksi.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalon mukaan oppilasmäärän aiemmin arvioitua suurempaan kasvuun havahduttiin viime syksynä, kun viimeisin väestöennuste julkistettiin. Aiemmat ennusteet ovat menneet Kivistön alueella osittain pieleen.

– Joskus käy niin, että väestöennusteet, suuntaan tai toiseen, eivät pidä paikkaansa, Kalo toteaa.

Lapsiperheiden määrän kasvu Kivistön alueella on ollut ja tulee olemaan nopeampaa kuin koulujen suunniteltu rakentamistahti. Asiaan on Kalon mukaan reagoitu aikaistamalla Kanniston yläkoulun rakentamista lukuvuodelle 2025, eikä vasta vuonna 2027, kuten alkuperäinen suunnitelma oli.

– Aurinkokiven koulussa on nyt hetken aikaa tiukkaa, Kalo toteaa.

Tiukkaa tulee olemaan vielä siis kolme seuraavaa lukuvuotta. Mikäli Kivistön oppilasmäärän kasvu jatkuu voimakkaana, lukuvuosille 2023–2025 lisätilan tarve on mahdollisesti toiset kaksi luokkatilaa.

Ensi syksyn tilanteen ratkaisemiseksi yksi suunnitelma on siirtää Aurinkokiven koulun nykyinen 4A-luokka Keimolanmäen koulun parakkirakennukseen. 4A on yhtenäisluokka, jossa on 40 lasta ja kaksi opettajaa. Keimolanmäessä opiskelee tällä hetkellä 1.–4. luokat ja lukuvuonna 2022–23 1.–5. luokat.

– Kivistön suuralueella ainoastaan Keimolanmäen koulussa on tyhjää tilaa. Ensi syksynä siellä on paikka noin 100 oppilaalle, Kalo kertoo.

Kalo sanoo, että myös muita vaihtoehtoja on selvitetty.

– Vaihtoehtona on, että useamman ryhmän koulupäivät lomittuisivat totuttua pidemmälle ajanjaksolle kello 8–16 välille. Myös tilapäistiloja on selvitetty, Kalo selvittää.

– Lähtökohtaisesti tarkoituksenmukaista on täyttää vapaat koulupaikat ennen kuin investoidaan uusiin tiloihin, hän jatkaa.

Kaupunki järjestää 4A-luokan vanhemmille kuulemistilaisuuden mahdollisesta luokan siirrosta Keimolanmäkeen tiistai-iltana. 4A-luokkalaisen lapsen äiti, Virve Ollikainen, on hämmästynyt suunnitelmista ja kaupungin viestinnästä.

– Meille lähetettiin viime viikolla Wilman kautta tieto, että luokka aiotaan ehkä siirtää. Myös oppilaille oli koulussa puhuttu asiasta ja oma lapseni sai käsityksen, että asia on jo päätetty. Tiedän, että useat lapset ovat ottaneet tämän raskaasti, Ollikainen sanoo.

Ollikaista huolettaa koulumatkan muuttuminen turvattomammaksi, kaverisuhteiden katkeaminen sekä lapsen opiskelumotivaatio, jos siirto toteutuu. Pienempi sisar jäisi nykyiseen kouluun, joka sekin harmittaa. Valinnaisaineiden järjestäminen mietityttää.

– Koulun arvoissa korostetaan yhteisöllisyyttä. Tämä on aika kaukana siitä, jos heitetään 40 lasta moottoritien toiselle puolelle, hän painottaa.

Aurinkokiven yhtenäiskoulussa on reilu 1 000 oppilasta. Aurinkokiven koulun kaksi muuta nelosluokkaa ovat musiikkiluokka ja sen kanssa yhteistyötä tekevä 4B luokka. Miksi on harkittu juuri 4A-luokan siirtoa, aluepäällikkö Johanna Honkanen?

– Valinta on tehty ikätasoon nähden turvallisten koulumatkojen näkökulmasta. Pienille oppilaille matka olisi pitkä. Yläkouluikäisten opetus taas on aineopettajien toteuttamaa, joten tilat ja opetusjärjestelyt eivät mahdollista vuosiluokkien 7–9 opetuksen järjestämistä Keimolanmäen koulun tiloissa.

Honkasen mukaan koulumatka pitenisi oppilailla keskimäärin kilometrin verran. Koulureitti on hänen mukaansa arvioitu turvalliseksi. Valinnaisaineiden opetuksessakaan ei Honkasen mukaan pitäisi tulla ongelmia, koska erityisiä tiloja ei hänen mukaansa vielä alakoulussa tarvita.

– Mikäli Aurinkokiven koulun oppilaiden tilapäiseen oppilaiden siirtoon päädytään, hankitaan tarvittavat lisävarustelut. Tarvittaessa pieni osa opetuksesta järjestetään Aurinkokiven koulun tiloissa koulupäivän alussa tai lopussa tai jopa yhden kokonaisen päivän ajan, Honkanen selvittää.

Ollikaista hirvittää ajatus, että oppilaat joutuisivat liikkumaan eri kouluihin kesken päivän.

Kalo painottaa, että tiistain kuulemistilaisuudessa vanhempien kanssa keskustellaan eri vaihtoehdoista. Kuulemistilaisuuteen on kuitenkin kutsuttu vain 4A-luokan vanhemmat. Onko asiassa kuultu lapsia, Ilkka Kalo?

– Lapsia kuullaan koulupäivän aikana tiistaina luokanopettajien, rehtorin ja aluepäällikön toimesta. Lasten mielipiteet otetaan huomioon asian valmistelussa, hän lupaa.

Kaupungin ehdotuksista voi antaa kannanottoja 20. huhtikuuta asti. Kaupungin mukaan on mahdollista, että laajempaakin joukkoa huoltajia ja lapsia kuullaan vielä toukokuun alkupuolella, riippuen muiden ratkaisuvaihtoehtojen esittämistarpeesta. Kasvatuksen ja oppimisen lautakunnan on tarkoitus käsitellä asiaa 10. toukokuuta.