Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähköautojen hankintaan lisää tukea – Riittää yli 4 500 uuden henkilöauton ostoon

Hallitus lisää sähkö- ja kaasuautojen hankintatukea osana vihreää siirtymää. Ilman lisärahoitusta tuki olisi loppunut jo toukokuussa, kertoo Autoalan Tiedotuskeskus tiedotteessaan.

– Määrärahan loppuminen jo ennen kesää olisi leikannut pysyvästi täyssähköautojen kysyntää, sillä monille sähköautoa hankkiville tuki on välttämätön edellytys auton hankinnalle, kertoo tiedotteessa toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Uuden täyssähköisen henkilöauton ostava tai liisaava yksityishenkilö saa 2 000 euron hankintatuen. Auto saa maksaa korkeintaan 50 000 euroa.

Täyssähköisten henkilöautojen hankintatuelle oli tälle vuodelle budjetoitu noin 7,5 miljoonan euron määräraha, josta on tiedotteen mukaan tällä hetkellä varattu jo 80 prosenttia. Hallituksen päättämä 9,5 miljoonan euron lisärahoitus mahdollistaa tuen yli 4 500 täyssähköisen henkilöauton hankintaan.

Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rekisteröidyistä henkilöautoista jo noin 14 prosenttia on täyssähköautoja. Niiden kysyntä kääntyi selvään kasvuun erityisesti viime vuoden loppupuolella.

Kysyntää on tiedotteen mukaan vauhdittanut hankintatuen ja mallivalikoiman laajenemisen lisäksi täyssähköautojen autoveron poisto. Se poistui viime lokakuussa. Nämä ovat laskeneet edullisimpien täyssähköautojen hintaa huomattavasti kilpailukykyisemmiksi bensiiniautoihin verrattuina.

Työsuhdeautoissa sähköautojen kysyntää on lisännyt viime vuoden alussa käyttöön otettu sähköauton verotusarvosta tehtävä laskennallinen alennus.

Pakettiautoissa sähköistyminen on ollut henkilöautoja hitaampaa. Niissä sähkökäyttöisten autojen osuus on alkuvuoden aikana ollut 3,2 prosenttia. Tiedotteessa ennakoidaan, että osuus kasvaa kuluvan vuoden aikana noin 6 prosenttiin.

Sähkö- ja kaasukäyttöisten pakettiautojen hankintatuki on 2 000–6 000 euroa auton koosta ja käyttövoimasta riippuen. Tukea voivat hakea yritykset ja yksityishenkilöt.

Tiedotteen mukaan sähkö- ja kaasupakettiautoille alun perin varatusta 1,5 miljoonan euron budjetista on varattu jo noin 40 prosenttia. Hallitus on linjannut niiden hankintaan 3 miljoonan euron lisärahoituksen. Se mahdollistaa tuen jatkumisen vuoden loppuun asti.

– Hallituksen linjaama lisärahoitus antaa kotitalouksille ja yrityksille varmuutta hankintapäätöksen tekemiseen taloudellisesti epävarmana aikana. Tuen määrärahan loppuminen olisi jarruttanut sähköautojen kysyntää auton hankintaa harkitsevien jäädessä odottamaan tuen jatkorahoitusta tai seuraavaa mahdollista tukikautta, sanoo Kallio.

Käyttövoimamurroksen alkuvuosille ajoittuva hankintatuki on tiedotteen mukaan yksi tärkeimmistä liikenteen sähköistymistä nopeuttavista kannusteista. Tämä johtuu siitä, että uudesta täyssähköautosta joutuu keskimäärin maksamaan noin 20 000 euroa enemmän kuin polttomoottoriautosta.