Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisilla taas tehovalvonta: nyt tarkkailussa suojattomat tienkäyttäjät – Loukkaantuneita oikeasti enemmän kuin virallisissa tilastoissa

Poliisilla on huomenna tiistaina jälleen tehovalvonta, tällä kertaa tarkkailussa ovat niin sanotut suojattomat tienkäyttäjät. Suojattomat tienkäyttäjät ovat pyöräilijöitä, kevyiden sähköajoneuvojen kuljettajat ja jalankulkijat. Tehovalvonnassa tarkkaillaan sekä näiden tienkäyttäjien turvallisuutta että heidän omaa liikennekäyttäytymistään.

Poliisihallituksen mukaan erityisesti kiinnitetään huomiota liikennevalojen noudattamiseen ja jalkakäytävällä ajamiseen.

– Päivän tavoitteena on lisätä liikenneturvallisuutta etenkin jalkakäytävillä sekä suojateillä ja pyöräteiden jatkeilla, jotka ovat tilastojen mukaan vaaran paikkoja. Täten valvontapäivänä puututaan myös suojattomien tienkäyttäjien liikkumista haittaavaan ja vaarantavaan pysäyttämiseen ja pysäköintiin, sanoo tiedotteessa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Kallion mukaan valvonnassa puututaan pääasiassa tapauksiin, jossa ajoneuvo on laittomasti pysäytetty tai pysäköity jalkakäytävälle, suojatielle, liian lähelle suojatien etureunaa tai pyörätielle tai -kaistalle.

Poliisi valvoo nyt suojattomia tienkäyttäjiä, koska heidän osuutensa tieliikennekuolemista on korkea.

Viime vuonna kävelijöiden, pyöräilijöiden ja mopoilijoiden osuus oli Tilastokeskuksen tieliikenneonnettomuustilaston mukaan lähes 36 prosenttia.

– Tästä syystä näiden tienkäyttäjäryhmien turvallisuuden tulee olla jatkuvasti liikenneturvallisuustyön keskiössä, Kallio sanoo tiedotteessa.

Vuonna 2021 tieliikenteessä loukkaantui Tilastokeskuksen mukaan 598 motoristia, 535 pyöräilijää ja 259 jalankulkijaa.

– On kuitenkin hyvä huomioida, että kaikki pyöräilijöiden onnettomuudet, varsinkaan niin sanotut yksittäisonnettomuudet, joissa ei ole muita osallisia, eivät tule poliisin tietoon, eivätkä täten päädy virallisiin tilastoihin. Loukkaantuneiden määrä on siis todellisuudessa suurempi, Kallio muistuttaa.

Kun tiistainen tehovalvonta on tehty, poliisi valvoo jalankulkijoiden ja kevyen liikenteen turvallisuutta vielä kahden viikon pituisella suojateiden tehovalvontajaksolla 18. huhtikuuta alkaen.