Vantaalla on pitkään ollut ilmansaastetta terveysjärjestö WHO:n suositusta enemmän – typpidioksidi aiheuttaa terveyshaittoja

Vantaalla ilmassa leijui viime vuonna suositusta enemmän typpidioksidia eli yhtä keskeistä ilmansaastetta. Esimerkiksi Tikkurilan seudulla typpidioksidin vuosikeskiarvo ylitti kansainvälisen terveysjärjestön WHO:n suosituksen 1,5-kertaisesti. Tikkurilan mittausaseman lukemien mukaan vuosikeskiarvo oli 15 mikrogrammaa kuutiota kohden, kun suositus on 10 mikrogrammaa.

Typpidioksidi aiheuttaa terveyshaittoja etenkin hengityssairaille suoraan kaasuna ja yhdessä liikenteen päästöistä syntyneiden hiukkasmaisten ja kaasumaisten aineiden kanssa.

Ilmanlaatua seuraavan Helsingin seudun ympäristöpalveluiden HSY:n asiantuntija Taneli Mäkelä kertoo, että WHO tiukensi ilmanlaadun ohjearvoja viime syksynä. Typpidioksidin ohjearvo laski 40:stä 10 mikrogrammaan kuutiota kohti. Ohjearvojen tiukentuminen perustui vuoden 2005 jälkeen kertyneeseen tutkimustietoon siitä, millainen määrä ilmansaasteita heikentää ihmisen terveyttä. Tiukennuksen jälkeen uusi ohjearvo on ylittynyt kaikilla pääkaupunkiseudun vilkasliikenteisillä mittausasemilla.

– Aiemmin ohjearvot eivät olleet niin tiukat eivätkä ne ylittyneet Vantaalla, Mäkelä sanoo.

Hengitysilmassa olevat typenoksidit ovat peräisin liikenteen, etenkin dieselautojen ja raskaan liikenteen päästöistä.

– Vantaalla kuten muuallakin pääkaupunkiseudulla typpidioksidipitoisuudet ovat laskeneet vuosi vuodelta, mutta ohjearvon ylitys johtuu sen muutoksesta.

Miten pitoisuudet saataisiin suosituksen tasolle?

– Typpioksidien määrä ilmassa vähenee esimerkiksi kestävien kulkumuotojen lisäämisellä ja autokannan uusiutumisella, Mäkelä kertoo.

Vantaalla on nyt mittausasemia Tikkurilan lisäksi Vapaalassa, Hämeenlinnanväylän varrella Kaivokselassa ja lentoasemalla. Viimeisimmän vuoden aikana ilmanlaatu on ollut Vantaalla valtaosan ajasta hyvä tai tyydyttävä.

– Alkuvuonna Tikkurilassa ilmanlaatu on ollut huono muutamia tunteja, mikä on johtunut katupölystä. Hämeenlinnanväylällä ilmanlaatu on ollut useasti huono ja paikoin jopa erittäin huono tänä keväänä, mutta mittausasema on väylän vieressä, joten se ei suoraan kerro ilmanlaadusta kaupunkiympäristöissä.

Ilmanlaatu on huonoin juuri nyt katupölyaikaan.

– Pölyisyys helpottaa, kun kadut puhdistetaan.

Ilmansaasteet aiheuttavat Suomessa 1 500–2 000 ennenaikaista kuolemaa vuosittain. Lukemat ovat pienentyneet viime vuosina, ja niiden arvioidaan pienentyvän edelleen. Kuolemat johtuvat valtaosin pienhiukkasista, joista pääosa kulkeutuu Suomeen maan rajojen ulkopuolelta.

– Typpidioksidin ei arvioida aiheuttavan ennenaikaisia kuolemia, Mäkelä sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut