Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalla suurin osa päiväkodeista on kiinni, jos kunta-alan lakko toteutuu

Vantaalla suurin osa varhaiskasvatuksen yksiköistä on suljettu, jos kunta-alan lakko alkaa ensi viikolla.

Jos sopua ei synny, kunta-alan lakon on määrä alkaa tiistaina 19. huhtikuuta ja kestää 25. huhtikuuta asti.

Vantaan kaupunki esittää tiistaina julkaisemassa tiedotteessaan toiveen, että mahdollisen lakon aikana perheet järjestävät lasten hoidon itse, mikäli mahdollista.

Kaupungin mukaan tavoitteena on pitää joitain päiväkoteja avoinna, jotta varhaiskasvatusta voidaan tarjota niille lapsille, joiden hoitoa ei muulla tavalla pystytä järjestämään. Kuitenkin on mahdollista, että kaikkia lapsia ei pystytä ottamaan päiväkotiin.

Jos lapsi ei ole päiväkodissa lakosta johtuen, kyseiset päivät ovat maksuttomia. Kaupunki tiedottaa myöhemmin huoltajia niistä yksiköistä, jotka pyritään pitämään auki.

Alkaessaan lakko vaikuttaisi myös kasvatuksen ja opetuksen, sosiaali- ja terveystoimen sekä kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin. Lakon toteutuessa esi- ja perusopetuksen mahdollisesta keskeyttämisestä tekee päätöksen kasvatuksen ja oppimisen lautakunta. Kaupunki on luvannut tiedottaa lisää asiasta keskiviikkona 13. huhtikuuta.

Vantaan kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa, lukioissa ja ammattiopisto Variassa, on varauduttu mahdolliseen lakkoon tekemällä oppilaitoskohtaiset toimintasuunnitelmat. Lukiot ja Varia ohjeistavat opiskelijoita ja huoltajia toimintavoista ennen mahdollisen lakon alkua, viimeistään edellisenä työpäivänä.

Toteutuessaan kunta-alan lakolla on laajoja vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Kaupunki tiedottaa ja ohjeistaa kuntalaisia, mikäli lakko toteutuu.

Lakko vaikuttanee toteutuessaan myös vapaa-ajan palveluihin, kuten kulttuurin ja liikunnan tilojen aukioloihin sekä ohjattuun toimintaan.

Lakkotilanteen etenemistä Vantaan osalta voi seurata kaupungin verkkosivustolta vantaa.fi/lakko.