Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan päiväkotien ovilla on tiistaiaamuna kilpailu, kuka lapsista pääsee sisään, jos lakko toteutuu – "Meillä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon henkilökuntaa on"

Vantaalla noin 20 päiväkotia pyritään pitämään avoinna, jos kunta-alan lakko toteutuu. Vantaalla on kaikkiaan noin 160 varhaiskasvatuksen toimipistettä.

Toteutuessaan kunta-alan lakko alkaa ensi tiistaina 19. huhtikuuta ja kestää 25. huhtikuuta asti.

Vielä keskiviikkona aamupäivällä kaupungilla ei ollut varmaa päätöstä, mitkä päiväkodit pyritään pitämään avoinna. Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelän mukaan kaupunki tekee alustavan suunnitelman vielä ennen pääsiäistä ja tiedottaa huoltajia asiasta. Tavoitteena on, että päiväkoteja pystytään pitämään avoinna eri puolilla kaupunkia.

– Vasta lakkoaamuna selviää lopullisesti, kuinka monta päiväkotia voimme pitää avoinna, koska meillä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon henkilökuntaa meillä on käytettävissä, Mäkelä selvittää.

Jos siis lakko toteutuu, vasta tiistaiaamuna selviää, kuinka moni työntekijä saapuu töihin. Mäkelän mukaan lapset pääsevät sisälle siinä järjestyksessä, kun saapuvat paikalle. Eli lakon toteutuessa tiistaiaamuna on ovella kilpailu, kuka pääsee sisään?

– Valitettavasti niin menee. Lapsia otetaan sisään sen verran, kuin lain asettama määrämitoitus sallii. Määrä selviää, kun tiedämme työntekijöiden määrän, Mäkelä selvittää,

– Meillä ei ole edellytyksiä selvittää lasten hoidon tarvetta tai sitä, kuka tarvitsisi toista enemmän hoitopaikkaa, hän jatkaa.

Mäkelä sanoo, että työntekijöiltä ei ole Vantaalla kysytty aikovatko he tulla töihin lakon aikana. Esihenkilöiden voimin ei päiväkoteja pystytä pitämään avoinna.

– Tilanne on hyvin vaikea ja epävarma, koska emme tiedetä mikä on työntekijöiden järjestäytymisaste, ja toisaalta myös järjestäytymättömätkin saavat jäädä lakkoon. Meillä on reilu 80 esihenkilöä, joista todennäköisesti moni on lakossa. Varhaiskasvatuksen henkilökunnassa saattaa olla myös niiden liittojen jäseniä, jotka eivät ole lakossa. Käytännön työ tehdään niiden työntekijöiden voimin, jotka lakosta huolimatta tulevat töihin, hän toteaa.

Mäkelä toivoo, että perheet pyrkisivät järjestämään lapsille hoidon toisaalta. Jos tämä on mahdollista, lakkoaika hyvitetään päivähoitomaksussa.

Mäkelän mukaan kaupungilla ei ole mahdollisuutta tarjota perheille muuta tukea, esimerkiksi ruoka-apua, lakon ajaksi.

– Koska ei ole työntekijöitä.

Mäkelä sanoo tilanteen olevan kaikin puolin valitettava ja vaikea kaikesta epävarmuudesta johtuen.

– Lakolla pyritään juuri siihen, että palvelutuotanto häiriintyisi mahdollisimman paljon, se kuuluu tähän henkeen ja ymmärrän sen. Perheille haluan sanoa pahoitteluni tästä kaikesta epätietoisuudesta, teemme parhaamme.