Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Moni vantaalaisvanhempi haluaa lapsensa aiemmin eskariin: "Olen saanut useampia puheluita pitkin alkuvuotta" – Tällaista on arki 5-vuotiaiden eskarissa

Kokeilu: Kaksivuotinen eskari tavoittaa lapsia varhaiskasvatuksen ulkopuolelta.

Viisivuotiaat Iiris Korkala ja Onni Sadri värittävät keskittyneesti naamioitaan. Naamiot tulevat tärkeään käyttöön. Tikkurilan päiväkodin viisivuotiaiden eskariryhmä tekee kevään aikana oman elokuvan.

– Meillä on käynnissä pidempi projekti, jossa lapset ovat saaneet muun muassa tehdä tarinoita, suunnitella oman hahmon ja lopuksi tehdään elokuva, kertoo Vantaan kaupungin varhaiskasvatuksen resurssierityisopettaja Pauliina Hartonen.

Tikkurilan päiväkoti on yksi kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun mukaan valituista päiväkodeista. Opetus- ja kulttuuriministeriön toteuttamaan kokeiluun osallistuu Suomessa noin 10 000 lasta, Iiris ja Onni mukaan lukien. Kokeilu käynnistyi viime elokuussa. Ideana on, että esiopetus aloitetaan jo viisivuotiaana ja se kestää kaksi vuotta.

– Minua ei yhtään jännittänyt tulla eskariin! Tai ehkä ihan pikkuisen, hihkaisee Ilo Kaunismaa naamionsa takaa.

Japleen Kaur kokeilee jäniksen muodon saanutta naamiotaan. Vielä pitää hieman säätää kokoa ja lisätä väriä. Japleen sanoo leikkimisen olleen eskarissa mukavinta. Onni on samaa mieltä. Ilo kertoo pitävänsä askartelusta.

– Nukkekodilla leikkiminen on kivointa, Iiris sanoo.

Varhaiskasvatuksen opettaja Tuija Perkiön mukaan viisivuotiaiden arki eskarissa on hyvin samanlaista kuin varhaiskasvatuksessa.

Esiopetuksesta ei ole tarkoituksena tehdä koulumaisempaa.

– Lapsilla on enemmän rauhaa oppia erilaisia asioita, vuosi on aika tiukka. Pystymme nyt myös vieläkin paremmin reagoimaan aikaisemmassa vaiheessa tuen tarpeeseen, Perkiö kertoo.

Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelä on iloinen lasten vastauksista.

– Esiopetus painottuu nimenomaan leikkiin ja satujen maailmaan. Vantaalla meillä on vahva yhteinen ymmärrys siitä, että haluamme innostaa lapsia oppimaan leikin, toiminnan ja tutkimisen kautta, Mäkelä kertoo.

Mäkelä tietää, että vanhemmilla, ja joskus myös lapsilla itsellään, voi olla isojakin odotuksia taitojen kehittymiseen esiopetusvuoden aikana. Mäkelän mukaan kirjaimet ja numerot tulevat tutuksi eskarilaisille, mutta leikin varjolla.

– Esiopetuksesta ei ole tarkoituksena tehdä koulumaisempaa. Ennemminkin tavoitteena on lisätä intoa oppia, Mäkelä sanoo.

Vantaalla kaksivuotisessa esiopetuskokeilussa on mukana noin 550 lasta. Mäkelä on iloinen, että Vantaa valittiin kokeiluun mukaan. Kokeilu on sujunut päiväkodeissa hyvin ja myös perheet ovat Mäkelän mukaan olleet tyytyväisiä.

Kokeiluun on valittu tietyt päiväkodit ja ryhmät, eikä niiden ulkopuolelta pääse mukaan kaksivuotiseen eskariin. Maaliskuun lopussa päättyi ilmoittautuminen 2017 syntyneiden lasten kaksivuotiseen esiopetukseen.

– Kaikki siihen oikeutetut ottivat meillä paikan vastaan. Olen saanut useampia puheluita pitkin alkuvuotta, joissa vanhemmat ovat kysyneet, kuinka tähän kokeiluun pääsee mukaan. Valitettavasti ei mitenkään, jos siihen ei ole tullut valituksi, Polamo–Ikonen sanoo.

Ikonen-Polamo kokee, että kaksivuotinen esiopetus on hyvä lisä laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

– Kaksivuotinen esiopetus mahdollistaa suunnitelmallisemman ja kohdennetumman toiminnan juuri viisivuotiaille. Lisäksi se mahdollistaa oppimisvalmiuksien kehittymisen myös niille lapsille, jotka eivät muutoin olisi varhaiskasvatuksen piirissä, Ikonen-Polamo kertoo.

Kaksivuotisella esiopetuksella on myös maksujen muodossa merkitystä perheille, koska esiopetusaika on maksutonta.

Kokeilun alkaessa viime elokuussa Vantaalla noin 40 lasta ei aloittanut kaksivuotista eskaria, vaikka heillä olisi ollut siihen oikeus. Mäkelän mukaan moni lapsista on ollut kotihoidossa koko lapsuuden. Hän kokee, että kaksi vuotta kestävällä velvoittavalla esiopetuksella olisi mahdollista ehkäistä eriarvoistumista.

– Kaksivuotisella esiopetuksella tavoittaisimme lapsia, jotka eivät ole laadukkaassa varhaiskasvatuksessa. Näin lapset saisivat mahdollista tarvitsemaansa tukea aiemmin, Mäkelä sanoo.

Ikonen-Polamo on samaa mieltä. Tikkurilan päiväkodin lapsista noin 10 prosenttia tarvitsee erityistä tukea.

– Päiväkodissa jo olevat lapset saavat tukea, mutta entä he, jotka ovat kotona? Ikonen-Polamo kysyy