Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

"Jokaisella mahdollisuus tavoitella omia haaveitaan" – Palkitussa voimisteluseura SC Vantaassa vammalla ei ole väliä

Urheilu: Vantaan liikuntagaalassa Vuoden 2021 vammaisurheilupalkinnolla palkitun voimisteluseura Sport Club Vantaan ovet ovat avoinna kaikille, myös heikommista lähtökohdista ponnistaville.

Sport Club Vantaan kymmenjäseniseen, tällä hetkellä 16–32-vuotiaista koostuvaan Uniikit-ryhmään kuuluvilla on erilaisia haasteita.

– Toiminta ei sinänsä vaadi mitään tiettyä kehitysvammaa tai diagnoosia, seuran erityisliikunnan vastuuvalmentaja Susanna Kuusela korostaa.

– Liikuntarajoitteinen, jopa pyörätuolissa oleva, pystyy periaatteessa kilpailemaan. Tällainen avoin toiminta on tarkoitettu ihan kaikille. Ohjelmavalikoima on sama aina kuusi vuotta kerrallaan. Se on urheilijan kannalta tosi mukava asia, kun huomaa koko ajan kehittyvänsä.

Nella Parikka, 16, ja vuotta vanhempi Sonja Hiissa ovat olleet Uniikeissa jo useamman vuoden.

– Ryhmässä on tosi kiva harrastaa, kun on paljon kavereita, sanoo Nella, joka harrastaa myös uintia.

– Kaverit ja heidän kanssaan yhdessä kisaohjelmien harjoitteleminen, kiteyttää Sonja voimistelun viehätyksen.

Sport Club Vantaa on perustettu vuonna 2008. Susanna Kuusela oli yksi perustajajäsenistä.

Itku kurkussa olivat muutkin kuin minä.

– Halusimme perustaa seuran, joka mahdollisimman hyvin palvelisi sekä harrastaja- että kilpavoimistelijoita. Että jokaisella valmentajalla ja urheilijalla olisi mahdollisuus tavoitella omia haaveitaan, kulkea omaa voimistelijapolkuaan niin pitkälle kuin mahdollista, selvittää Suomen Paralympiakomiteankin valmentajana toimiva Kuusela.

– Seurassa tavoitteet on saatu hyvin täytettyä. Elite-linjamme on kansainvälistä kärkitasoa, ja SC Vantaa on yksi Suomen Voimisteluliiton suurimpia. Jäsenmäärä on pandemia-aikanakin kasvanut koko ajan.

Special Olympics -ryhmä Uniikit aloitti SC Vantaassa noin kahdeksan vuotta sitten Mari Mieskosen aloitteesta ja toimesta.

– Special Olympics on maailmanlaajuinen liike, jonka puitteissa jokaisella on lupa kilpailla juuri sillä tasolla kuin itse kykenee, Kuusela selvittää.

Aluksi ”ryhmässä” oli vain yksi voimistelija, tuolloin 14-vuotias down-lapsi Saga Hänninen. Hän on mukana edelleen ja on matkan varrella ehtinyt saavuttaa monia kansainvälistenkin Special Olympics -kisojen mitaleja ja muita vammaisurheilutunnustuksia.

– Vähitellen ryhmään tuli lisää voimistelijoita. Nyt se koostuukin pääosin pitkään mukana olleista, Kuusela kertoo. Ryhmän voimistelijat kilpailevat Special Olympics -sarjassa yksilöinä.

– Uniikit esiintyy kokonaisenakin ryhmänä, ja tavoitteena on, että se pystyisi jossain vaiheessa kilpailemaankin ryhmänä. Yhtenä vaihtoehtona on myös Unified-toiminta, missä on mukana myös niin sanottuja partnereita eli terveitä voimistelijoita.

Uniikit harjoittelee salilla kolmen valmentajan ohjauksessa kahdesti viikossa. Seurassa on myös kerran viikossa harjoitteleva harrastajaryhmä. Jos on koronapandemia-aika ollut nuorille liikunnan harrastajille ja heidän ohjaajilleen haasteellista, erityisen hankalaa se on ollut sovelletussa toiminnassa.

– Etävalmennuksessa jo pelkkä kaikkien valmennettavien saaminen linjoille on oma haasteensa, Kuusela toteaa.

– Kilpailujakin siirrettiin aina uudestaan ja uudestaan. Nauru oli herkässä, kun sitten viime syksynä pitkän tauon jälkeen pääsimme kilpailemaan.

Vuoden 2021 vantaalainen vammaisurheilupalkinto lämmittää tietysti koko seurayhteisöä.

– Seura vielä palkitsi minut joulukuussa Vuoden ohjaajana, Susanna Kuusela kertoo.

– Itku kurkussa olivat muutkin kuin minä. Tämä on kaiken kaikkiaan niin vaativaa ja vastuullista toimintaa. Ilon hetket ovat sitten monin kerroin palkitsevampia.