Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kunta-alan lakko siirtyy: Vantaan koulut ja päiväkodit kiinni vasta vapun jälkeen – Lakolla olisi laaja vaikutus kiireettömiin terveyspalveluihin

Kunta-alan lakko siirtyy. Kunta-alalla lakon oli määrä alkaa pääsiäisen jälkeen tiistaina 19. huhtikuuta. Lakko siirtyy kahdella viikolla ja toteutuessaan alkaa vapun jälkeen 3. toukokuuta. Tällöin lakkoaika olisi 3.–9. toukokuuta.

Alkaessaan lakko koskisi myös useita Vantaan kaupungin toimintoja.

Vantaan kaupunki teki tällä viikolla suunnitelmia esimerkiksi perusopetuksen osalta, jos lakko olisi toteutunut heti pääsiäisen jälkeen. Kaupunki on muun muassa luvannut tarjota koululounasta yli kymmenessä koulussa kaikille vantaalaisille peruskoululaisille, jos lakko toteutuu.

Lue lisää: Vantaalla kaikki peruskoulut ovat kiinni ainakin tiistain, jos lakko alkaa – lounasta tarjolla näissä kouluissa

Vantaan varhaiskasvatus linjasi aiemmin viikolla, että tavoitteena on pitää mahdollisen lakon aikana avoinna noin 20 päiväkotia.

Lue lisää: Vantaan päiväkotien ovilla on tiistaiaamuna kilpailu, kuka lapsista pääsee sisään, jos lakko toteutuu – "Meillä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon henkilökuntaa on"

Toteutuessaan kunta-alan lakolla olisi laajoja vaikutuksia myös sosiaali- ja terveyspalveluihin. Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkydön mukaan lakon toteutuessa normaalitoiminta Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa häiriintyisi.

– Lakon piiriin kuuluisi ei kiireellinen -toiminta, Aronkytö sanoo.

– Tilanne on tällä hetkellä epäselvä sen suhteen, mitkä kaikki palvelut ja toiminnot häiriintyvät, jos lakko kunta-alan lakko toteutuu. Hoiva-asumisessa todennäköisesti tulee olemaan vaikea hoitajapula, hän jatkaa.

Aronkydön mukaan parhaillaan käynnissä oleva Husin erikoissairaanhoidon lakko on pidentänyt jonoja erikoissairaanhoitoon. Myös Peijaksessa toiminta on ollut ruuhkautunutta.

Jos lakko laajenee, se koskee yhtä lailla sosiaalihuoltoa, jossa kiireettömät sosiaalihuollon palvelut sulkeutuvat.

Lakko vaikuttaisi myös vapaa-ajan palveluihin, kuten kulttuurin ja liikunnan tilojen aukioloihin sekä ohjattuun toimintaan.

Vantaan kaupunki kokoaa verkkosivustolleen vantaa.fi/lakko ajantasaista tietoa kunta-alan lakon etenemisestä ja vaikutuksista.