Vantaa päätti luopua osasta Vanttia – Kaupunginjohtajan ehdottama suora yrityskauppa olisi tuonut kassaan miljoona euroa enemmän

Yhtiö: Osa Vantin palveluista siirtyy hyvinvointialueelle ja sieltä edelleen tulevan kilpailutuksen voittaneelle yritykselle.

Sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan tarvitsemat ateria- ja puhtauspalvelut siirtyvät Vantaan kaupungin huomasta Vantaan ja Keravan hyvinvointialueelle. Palvelut tuottaa Vantaan Tilapalvelut Vantti Oy. Palveluissa työskentelee alle 200 henkilöä.

– Pääsiallinen tavoite tässä on turvata henkilökunnan asema, Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen sanoo.

Henkilöstö siirtyy myöhemmin hyvinvointialueelta vanhoina työntekijöinä yritykseen, joka voittaa palveluista järjestettävän kilpailutuksen.

– Kyseessä on työvoimapula-ala, joten Vantista siirtyvät osaavat työntekijät ovat yritykselle arvokkaita ja etu tulevissa kilpailutuksissa, Viljanen korostaa.

Mainittu osa Vantin palveluista siirtyy hyvinvointialueelle tasearvolla, joka on 730 000 euroa. Tasearvo on noin miljoona euroa vähemmän kuin mitä kaupunki olisi saanut osuudesta Viljasen aiemmin ehdottamalla yrityskaupalla.

– Ehdotin, että palvelut olisivat siirtyneet uudelle yritykselle suoraan ilman välikäsiä Vantin ja voittaneen yrityksen välisellä liikkeenluovutuksella. Hyvinvointialue ei kuitenkaan sitä hyväksynyt, Viljanen sanoo.

Mikäli kilpailutuksen voittava yritys maksaa Vantin siirtyneistä tehtävistä enemmän kuin tasearvon, hyvinvointialue luovuttaa ylimenevän osuuden Vantaan kaupungille.

Vantti on Vantaan kaupungin in house -yhtiö. Se ei voi nykyisellään myydä palvelujaan muille kuin omistajalleen Vantaan kaupungille.

Vasemmistoliiton aluevaltuutettu ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Jussi Saramo teki maaliskuun lopussa valtuustoaloitteen siitä, että Vantista myytäisiin esimerkiksi vain yksi osake hyvinvointialueelle. Kaupan jälkeen hyvinvointialue olisi Vantin toinen omistaja ja voisi ostaa sen tuottamia palveluja.

Viljanen sanoo aloitteen olevan vastoin kaupunginhallituksen jo viime vuonna tekemää päälinjausta, jonka mukaan kaupunki ei perusta yhteisyhtiöitä hyvinvointialueen kanssa.

Lue myös: Päätös Vantin kohtalosta siirtyy – Kaupunginjohtajan esitys ei kelvannut kokoomukselle, perussuomalaisille ja rkp:lle

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut