Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Eduskunnan apulaisoikeusasiamieheltä päätös Vantaan sairaalaa koskevaan kanteluun – Sote-pomo: "Olemme korjanneet kaikki kohdat"

Vantaan sairaalassa on niin kova hoitajapula, että vuodepaikkoja täytyy pian sulkea.

– Hoitajapula on nyt äärettömän kova, kuvailee Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

Jo ennen sosiaali- ja terveysalan lakkoa tilanne Vantaan sairaalassa oli tiukka. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on käsitellyt kantelua liittyen Vantaan sairaalan toimintaan. Asia liittyy tapahtumiin, jotka sattuivat joulukuun 2019 ja huhtikuun 2020 välisellä ajanjaksolla. Tapahtumien yksityiskohdat ovat salassa pidettäviä.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on päätöksessään huomauttanut, että henkilökunnan määrään on kiinnitettävä huomiota, jotta potilasturvallisuus voidaan taata. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on huomauttanut myös, että potilaan rajoittaminen sitomalla tilanteissa, joissa se voidaan välttää henkilökuntaa lisäämällä, on lainvastaista.

Kaupungin tulee ilmoittaa huhtikuun loppuun mennessä, millaisiin toimenpiteisiin Vantaan sairaalassa on ryhdytty tilanteen parantamiseksi. Sosiaali- ja terveyslautakunta käsitteli asiaa viime viikolla. Vantaan sairaalaan kuuluvat Katriinan sairaala ja Peijaksen sairaalan kuuluva AKOS, joka on geriatrinen akuuttiyksikkö.

– Olemme korjanneet kaikki kohdat, jotka oikeusasiamiehen päätökseen on kirjattu. Kyse ei siis ole laajemmasta asiasta, vain yksittäistapauksesta, Aronkytö korostaa.

Aronkydön mukaan totuus on kuitenkin se, että hoitohenkilökunnasta on valtava pula. Vantaan sosiaali- ja terveyspalveluista puuttuu tällä hetkellä jopa 300 hoitajaa.

– Kun eduskunnan oikeusasiamies sanoo, että pitää olla tietty määrä hoitajia, pyrimme kaikin keinoin heitä saamaan työhön. Emme kuitenkaan voi muuttua hoitajiksi, jos heitä ei ole. Äärimmäisessä tilanteessa joudumme sulkemaan vuodepaikkoja ja siten vaarannamme taas sellaisten potilaiden hoidon, jotka odottavat kuntoutusosastolle.

Potilaan liikkumisvapauden ja muiden perusoikeuksien rajoittamisesta vapaaehtoisessa sairaalahoidossa ei ole tällä hetkellä lainsäädäntöä. Tämän vuoksi eduskunnan apulaisoikeusasiamies on lähettänyt päätöksensä myös sosiaali- ja terveysministeriölle lainsäädännön muutosten valmistelua varten.