Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Miten katutaide syntyy ja mitä teoksiin sisältyy? Taidemuseo Artsin katutaidekävelyillä Myyrmäessä saa selon lähikulmien taiteesta

Taidekävely: Taidemuseon ovet piti laittaa alueen louhintatöiden vuoksi kiinni. Niinpä lähdettiin ulos.

Kuinka monta kertaa katutaideteoksen kohdalla nouseekaan mieleen kysymyksiä siitä, mitä kaikkea teokseen mahtaa liittyä ja kuka sen on tehnyt?

Myyrmäessä asioita ei kuluvana keväänä ole tarvinnut arvuutella, sillä tarjolla on ollut Taidemuseo Artsin järjestämiä maksuttomia katutaidekierroksia, joilla oppaana toimii museon yleisötyön amanuenssi Eeva Hytönen.

Kierroksia on ollut kaksi, yksi helmikuussa ja toinen maaliskuussa.

– Lisäksi Myyringin asukastilan kanssa järjestettiin kaksi kierrosta, Hytönen kertoo.

Noin tunnin kestäviä, kaikille avoimia katutaidekävelyitä on kevään mittaan tulossa vielä kaksi. Hytönen toivoo, että seuraavan koittaessa huhtikuun 21. päivänä olisi keli kohdallaan.

– Helmikuussa kun oli illansuussa vielä aika pimeää ja maaliskuussa hirmu liukasta.

Hytösen mukaan ihmisiä kiinnostaa muun muassa, miten teokset on toteutettu, kuka ne on valinnut ja miten ne on rahoitettu.

– Erityisen kivaa ja antoisaa on ollut se, että ihmiset jakavat omia kokemuksiaan teoksista. Myyrmäkeläisillä osallistujilla on usein omia muistoja teoksista ja niiden tekemisen seuraamisesta.

Pisimmät keskustelut kierroksilla on käyty Myyrmäessä tehtyihin arkeologisiin kaivauksiin liittyvän ison muraalin äärellä.

– Ihmiset ovat valtavan kiinnostuneita paikallishistoriasta, vaikka se menee niinkin kauaksi kuin esihistoriaan, Hytönen iloitsee.

Kierrokset on aloitettu Paalutorilta Artsin sisäänkäynnin tuntumasta. Alueen työmaa-aidat tarjoavat taideseinän vaihtuvine graffiteineen, joista kaikenikäiset ovat olleet innokkaita saamaan tietoa ja keskustelemaan.

– Ne herättävät uteliaisuutta ja niihin suhtaudutaan myönteisesti. Tähän mennessä en ole törmännyt yhteenkään graffitit täysin tuomitsevaan mielipiteeseen.

Katutaidekierroksiin Artsissa innostuttiin osin siksi, että museo on ollut alueen louhintatöiden vuoksi kiinni helmikuusta lähtien. Näin muun muassa museon vakiovieraille, koululaisryhmille, saatiin tarjottavaa.

– Toinen tärkeä juttu on se, että Myyrmäki muuttuu rakentamisen vuoksi voimakkaasti ja kulkureititkin keskustassa vaihtuvat kaiken aikaa. Mutta ihmisiähän varten kaupunki on rakennettaessakin, joten näillä kierroksilla otetaan ikään kuin tätä tilaa takaisin kaupunkilaisille, Hytönen kokee.

Laajempaa taustaa hän löytää siitä, kuinka maailma muuttuu koko ajan kuvallisemmaksi ja kuvat yhä nopeammiksi ja lyhytjänteisemmiksi.

Kuvataidekierroksilla on käyty keskustelua siitä, mistä suunnasta kuvaa aletaan lukea ja mitä taiteilija on tarkoittanut sillä, että joku asia on sijoitettu tiettyyn kohtaan. Eli ne ovat olleet vähän sellaisia kuvanlukuharjoituksia myös.

Lue myös:

Katseet seinille! – Nyt kannattaa lähteä katutaidekierrokselle lähiöön