Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Ukrainalainen sotaleski" etsii 5 miljoonalle eurolleen sijoituskohdetta Suomesta – "Noin suoraa ja hyvällä kielellä tehtyä huijausviestiä emme ole vielä nähneet"

"Sodan ja mieheni äkillisen kuoleman vuoksi haluan muuttaa ja sijoittaa kiinteistöliiketoimintaan maassanne ja tarvitsen sinua järjestämään sen puolestani."

Sähköpostissa liikkuu nyt huijausviesti, jossa hyväksikäytetään Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamaa kriisiä Ukrainaan.

Viestissä nainen kertoo olevansa ukrainalainen, joka haluaa päästä liikekumppaniksi Suomessa.

Nainen selvittää myös menettäneensä rakkaan miehensä sotarintamalla Ukrainassa.

– Edesmennyt mieheni työskenteli öljy- ja kaasualalla ennen kuolemaansa ja jätti jälkeeni viisi miljoonaa euroa, omaisuuttani hoidossani. Jos tiedät tai tiedät mistä tahansa muusta kannattavasta yrityksestä, jonka voin perustaa maahanne kiinteistöalan lisäksi, suosittele minulle sellaista yritystä, jotta voin sijoittaa siihen. Luotan neuvoisiisi ja ohjeisiisi tässä kaupassa, jos suostut työskentelemään kanssani, huijausviestissä lukee.

– Noin suoraa ja hyvällä kielellä tehtyä huijausviestiä emme ole vielä nähneet. Joitain englanninkielisiä viestejä olemme myös nähneet ukrainalaisten avustamiseen liittyen, mutta suoraa tällaista perinteistä viestiä Ukrainan kriisiä hyödyntäen ei ole tullut, Kuluttajaliiton hallintopäällikkö Tapani Veija sanoo viestin nähdessään.

Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Juha Tretjakov sanoo viestin vaikuttavan samankaltaiselta ja samalla rakenteella tehdyltä kuin vastaavat, jo sähköpostin keksimisen alkuajoista suomalaisille tulleet huijausviestit.

– Joskus viestin lähettäjä on muka jonkin Afrikan valtion diktaattorin leski, jolle on jäänyt suuri varallisuus, joskus se on esimerkiksi nigerialainen prinssi. Lähtökohta on samanlainen. Lähettäjä haluaa aloittaa keskustelun ja pyytää jossain vaiheessa vastaanottajaa lähettämään rahaa jonnekin, Tretjakov toteaa.

Se, että tällä kertaa huijarit käyttävät vipuvartena Ukrainan tilannetta, ei ole Tretjakoville yllätys.

– Kansainvälisiä katastrofeja ja kriisejä on aina käytetty huijauksiin ainakin Thaimaan tsunamista lähtien. Silloinkin huijarit pyysivät sähköposteilla lähettämään avustuksia heille.

Juha Tretjakov myöntää, että valehenkilön kirjoittama viesti on harvinaisen hyvää suomen kieltä ollakseen huijausviesti. Tretjakov sanoo, että viesti voi olla suomalaisenkin kirjoittama.

– Huomioitavaa tuossa viestissä on se, että se on osoitetta ja allekirjoittajaa myöden ”uskottava” vaikka itse sisältö onkin epäilyttävä ja muutamia virheitä on. Usein näissä allekirjoittajan nimi on täysin eri kuin lähettäjän sähköposti, Tapani Veija kommentoi.