Viestintä: Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) näkee, että itänaapuri on kiihdyttänyt mielipidevaikuttamistaan eduskunnassa työskenteleviin. Riikka Purra (ps.) ja Satu Hassi (vihr.) eivät jaa suoraan kollegansa näkemystä.
Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mukaan Venäjä on kiihdyttänyt mielipidevaikuttamistaan suomalaispäättäjiin. Hänen mukaansa Ukrainan sodan alkaminen ja toisaalta ajankohtainen Nato-keskustelu ovat vahvistaneet asiaa.
– Ukrainan sodan alettua oli selkeästi havaittavissa ilmiö, että esimerkiksi keskustelut Twitterissä rauhoittuvat aikaisemmasta. Arvioin tämän johtuneen siitä, että Venäjä joutui siirtämään niin sanottujen trollitehtaidensa vaikuttamisvoimaa kotimaahan ulkomaiden sijaan.
– Nyt tilanne on taas muuttumassa ja kiihtyy. Oma someni on käynyt viime päivinä kuumana kuin alokkaan lämmittämä sissiteltan kamiina ja estoja erilaisille trollitileille täytyy jakaa kymmenittäin päivässä, Kärnä kommentoi tiedotteessaan.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ei tunnista aivan täsmälleen vastaavanlaista ilmiötä. Sen hän on huomannut, että poliitikkojen suuntaan erilainen informaatiovaikuttaminen on koko ajan voimakasta.
– On hyvin vaikeaa erottaa yleinen trollaus varsinaisesta Venäjän tai jonkun muun tahon informaatiovaikuttamisesta. Olen jatkuvasti erilaisen trollauksen kohde, kuten useimmat kansanedustajat, Purra sanoo.
Asiaa käytiin Purran mukaan taannoin läpi eduskunnan hallintovaliokunnassa.
– Siellä kuulimme sisäisen turvallisuuden asiantuntijoilta, että varsinaisesta Venäjän vaikuttamisesta ei ainakaan koronaviestien yhteydessä ollut viitteitä. Silloinkin viestien määrä, valheet, panettelu ynnä muut seikat olivat aivan massiivisia ja toiminta selvästi osin organisoitua.
Perussuomalaisten virallinen, myönteinen Nato-näkemys kirvoitti sekin kielenkantoja.
– Jos kärjistää, siihen asti olin putinisti ja Venäjän kätyri, sen jälkeen taas sotahullu ja jenkkien nuoleskelija. Koko kattaus siis.
Kokenut kansanedustaja Satu Hassi (vihr.) sanoo, että niin sanottua Venäjä-mielistä trollausta tulee sähköpostiin tasaiseen tahtiin. Hän on huomannut niiden lähetyssähköposteja seuraillessaan tuttuja piirteitä.
– Samoista osoitteista tuli aikoinaan tykitystä EU:n elvytyspakettiin liittyen. Seuraava teema oli se, että korona on suurta huijausta ja nyt uusimpana on vahva Venäjä- ja Putin-mielisyys. Yleisimpiä kommentteja on kysymys siitä, että mikä hulluus Suomeen on nyt mennyt, Hassi sanoo.
Hän ei lähde arvioimaan sitä, onko informaatiovaikuttaminen niinkään valtiolähtöistä vai onko kyse enemmänkin siitä, että tietynlaiset teemat kiihdyttävät tiettyjä ihmisiä äärimmilleen.
– Julkistin oman myönteisen Nato-kantani taannoin. Sen jälkeen huomasi taas selvästi, miten yhteydenottojen määrä kasvoi, Hassi sanoo.