Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jätevoimalan laajennuksen käyttöönotto lähenee Vantaan Ojangossa – työmaalla alkaa pian melua aiheuttava työvaihe

Ojangossa sijaitsevan jätevoimalan laajennuksen rakennustyöt edistyvät suunnitellusti, ja käyttöönotto lähenee.

Vantaan Energian tiedotteen mukaan jätevoimalan laajennusosa käynnistetään kaasutulille kattilan sisäpuolisten vesi- ja höyryputkistojen puhdistusprosessia varten.

Tällä viikolla kattila täytetään puhdistusliuoksella, kattilaa lämmitetään ja liuosta kierrätetään kattilan vesihöyrypiirissä. Sitten kattila tyhjennetään ja siirrytään puhtaaksipuhallusvaiheeseen. Tämän melua aiheuttavan höyrypuhallusvaiheen on tarkoitus alkaa ensi viikon aikana.

Lue lisää: Martinlaakson kivihiilikattila piti purkaa, mutta sota muutti suunnitelmia – Vantaan Energia selvittää, voiko maakaasua ostaa muualta kuin Venäjältä

Puhtaaksipuhalluksessa kattilasta puhalletaan höyryä ulos. Melun lisäksi muuta haittaa puhdistustöistä ei ympäristölle ole. Puhalluksia ei tehdä yöaikaan.

Melua tuottava puhallusvaihe kestää 1–2 viikkoa. Puhdistusvaiheen jälkeen laitos ajetaan alas putkistojen ja järjestelmien viimeistelytöitä varten.

Jätetulien sytyttämiseen valmistauduttaessa jätevoimalan laajennuksen bunkkeria aletaan pian täyttää jätteellä.

Nykysuunnitelman mukaan ensimmäinen jätekuorma laajennuksen bunkkerille saapuu toukokuun alussa.

Jätevoimalan saadessa laajennuksen myötä uutta kapasiteettia jätteiden energiahyötykäyttöön ulkomailta tuotu kivihiili voidaan korvata kotimaisella energianlähteellä. Näin voidaan vähentää päästöjä ja riippuvuutta tuontipolttoaineista.

Martinlaakson voimalaitoksen kivihiilikattila jätetään toistaiseksi käyttöönottovalmiuteen huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Vantaan Energian tavoitteena on luopua fossiilista polttoaineista energiantuotannossa vuoteen 2026 mennessä ja edetä siitä kohti hiilinegatiivisuutta vuoteen 2030 mennessä.