Vantaan valtiolta saama koronatuki saattaa alentaa hyvinvointialueen määrärahoja – Alueen johtajaksi valittu Timo Aronkytö: "On epäreilua"

Uusi johtaja kokee henkilöstötilanteen olevan yksi tärkeimmistä asioista lähivuosina.

Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtajaksi valittu Timo Aronkytö, 58, lähtee uuteen pestiin nöyrin mielin.

Aluevaltuusto valitsi tiistaina Vantaan ja Keravan hyvinvointialuejohtajaksi Aronkydön, joka työskentelee tällä hetkellä Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtajana. Aronkytö on koulutukseltaan erikoislääkäri ja suorittanut myös liikkeenjohdon MBA-tutkinnon. Helsingistä Vantaalle toukokuussa muuttava Aronkytö sanoo lähtevänsä nöyrin mielin uuteen pestiin.

– Paljon on tehtävää. Henkilöstökysymykset ovat tärkeimpiä asioita lähivuosina. Henkilöstön kokemus työstään ja henkilöstön asema vaatii miettimistä ja toimia. Henkilöstöstä halutaan pitää huolta, Aronkytö kertoo.

Aronkydön mukaan rahoitus tulee olemaan suuri haaste.

– Valtio rahoittaa alueen menot ja rahoitus perustuu aikaisempiin nettomenoihin. Vantaan sote hoiti koronaepidemiaa hyvin ja sai valtiolta korona- ja lentokenttätukia, jotka alentavat hyvinvointialueen saamaa määrärahaa, mikä on epäreilua. Meidän pitää pystyä neuvottelemaan valtion kanssa, jotta saisimme meille kuuluvan rahoituksen, hän selvittää.

Aronkydön mukaan hyvinvointialueen rakentamiseen liittyvät muutoskustannukset ovat suuria, kuten tietotekniikan tuomat kustannukset. Aronkytö arvioi, että ensi vuonna hyvinvointialueen talous voi olla jopa kymmeniä miljoonia euroja miinuksella.

– Pitkällä tähtäimellä rahoitus näyttää vakaalta, hän toteaa.

Aronkytö huomauttaa, että kasvava alue tarvitsee toimivan palveluverkon. Lentokenttä tulee vaatimaan hyvän ja Suomessa ainutlaatuisen pelastuslaitoksen, johon tarvitaan panostusta.

– Haluamme ajatella raikkaasti, parantaa asukkaiden palveluja, kuunnella ja vastata meille asetettuihin odotuksiin, hän sanoo.

Uutta pestiä haki kaikkiaan yhdeksän henkilöä. Rekrytointiryhmä esitti aiemmin aluehallitukselle, ja edelleen aluevaltuustolle, johtajakisan loppusuoralle Aronkydön lisäksi Keravan kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelujen toimialajohtajaa Olli Huuskosta.

Ennen valintaa eri puolueryhmien puheenvuoroissa Aronkytö sai kannatusta muun muassa pitkän kokemuksensa ja hyvinvointialueen tuntemuksen ansiosta. Moni nosti esille, että tehtävä on tärkeä, ehkä hyvinvointialueen tärkein.

Aluevaltuusto päätti puheenvuorojen jälkeen puheenjohtajan esityksestä suorittaa virkavaalin suljetulla lippuäänestyksellä.

Äänestyksessä annettiin kaikkiaan 69 ääntä, joista Aronkytö sai 57 ääntä, Huuskonen 11 ääntä ja Raija Saari 1 äänen.

Emma Lehtoa ja Toni Tidenbergiä ei voinut äänestää, koska hakijat eivät olleet kelpoisia tehtävään.

Aluevaltuusto päätti uuden johtajan palkaksi aluehallituksen ehdotuksen mukaisesti 15 500 euroa kuukaudessa ja lisäksi auto- ja puhelinetu. Palkasta ei liiemmin aluevaltuustosalissa enää keskusteltu. Antero Eerola (vas.) toivoi poliitikoilta yhtä avokätistä suhtautumista myös hoitajien palkkoja kohtaan ja viittasi sekä valittavan johtajan palkkaan sekä valtuutettujen palkkioihin.

Aluehallituksen puheenjohtaja Maarit Raja-Aho sanoi, että ehdotettu palkka on täysin vertailukelpoinen muiden hyvinvointialueiden hyvinvointialuejohtajien palkkojen kanssa. Aluevaltuusto päätti palkasta aluehallituksen ehdotuksen mukaisesti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut