Ukrainalainen Sergej Sivulski on joutunut pakenemaan jo kahdesti – maanantaina hän esiintyy tukikonsertissa Tikkurilassa

Hyväntekeväisyyskonsertissa on mukana iso joukko kotimaisia artisteja Esa Elorannasta Edu Kettuseen ja Katriina Honkasesta Kanervaan.

Ukrainalainen Sergej Sivulski, 47, on lähtenyt jo kahdesti sotaa pakoon. Ensin oli paettava kotikaupungista Donetskista Kiovaan, kun Ukrainan hallituksen ja Venäjän tukemien kapinallisten yhteenotot alkoivat Itä-Ukrainassa 2014. Nyt Sivulski perheineen asuu Espoossa, koska Kiovakaan ei ollut enää turvallinen Venäjän armeijan aloitettua hyökkäykset eri puolille Ukrainaa.

Sivulski kertaa, miten hän, vaimo ja tytär muuttivat ensin Donetskista Kiovaan. Hieman myöhemmin myös vaimon isä muutti heidän perässään Kiovaan.

– Meillä ei ollut mitään suunnitelmaa, Sivulski kertoo tulkki Max Pecherskyin välityksellä.

Tärkeintä oli päästä turvaan ja elämä jatkuikin rauhallisena. Sivulski teki erilaisia töitä, kuten myyntitöitä ja ikkunoiden asennuksia, perheen elättämiseksi. Heille syntyi myös kaksi lasta, poika ja toinen tytär.

Jo aiemmin Sivulski oli muuttanut elämäntapansa jättäen alkoholin ja tupakoinnin. Hän oli myös ryhtynyt syömään terveellisemmin ja harrastamaan liikuntaa. Kiovassa hän sai lisäksi inspiraation omiin sävellyksiin ja sanoituksiin, kun aikaisemmin hän oli soittanut muiden kappaleita.

– Musiikki sai isomman roolin elämässäni.

Hänen laulujensa sanoitukset eivät ole poliittisia, vaan ne käsittelevät lähinnä tervettä elämäntapaa ja herättelevät muita ihmisiä elämänmuutokseen. Ne ovat filosofisia, Sivulski kuvailee.

Unelmoin, että voisin tehdä musiikkia.

Tänä vuonna sota laajeni ja Venäjä pommitti myös Kiovaa. Perheen oli paettava taas ja isoisä mukanaan he lähtivät ilman mitään suunnitelmaa ensin Moldovaan. Moldovassa Sivulski sai yhteyden Ukrainalaiset Suomessa -yhdistyksessä toimivaan Pecherskyihin, joka asuu Helsingissä.

Ensin oli tehtävä kolmen päivän matka kahdella autolla Budapestiin, josta muu perhe lensi Suomeen maaliskuun puolivälissä. Sergej ajoi autolla perässä.

Sivulskit asuvat nyt Espoossa Robert Nemlanderin heidän käyttöönsä antamassa asunnossa.

– Olemme valtavan kiitollisia Robertille ja muille suomalaisille, jotka ovat ottaneet meidät vastaan ja auttaneet meitä.

Sergejn kauneudenhoitoalalla työskentelevä vaimo Elena osaa jo jonkin verran suomea ja myös Sergej aikoo opetella kieltä sekä varsinkin vetristää englannin kielen taitojaan, koska silläkin pärjää Suomessa.

Sivulski sanoo, että elämän- ja ajattelunmuutos vuonna 2013 on auttanut häntä vuonna 2014 alkaneesta sodasta lähtien ja varsinkin tänä vuonna.

– Nyt olisi vaikeaa muuttua ja pysyä optimistisena, hän summaa.

Sivulskille on myös selkiytynyt, mitä hän haluaa tehdä työkseen.

– Unelmoin, että voisin tehdä musiikkia.

Esiintymään hän pääsee kitaroineen jo ensi maanantaina Teatteri Vantaan Silkkisaliin, kun siellä järjestetään Lauluja Ukrainalle -tukikonsertti.

Konsertin tuotto ohjataan lyhentämättömänä Planin hätäapurahastoon Ukrainan sotaa pakenevien lasten auttamiseksi ja kortensa kekoon tuovat useat artistit Sivulskin lisäksi. Illan aikana esiintyvät Esa Eloranta, Kanerva, Edu Kettunen ja Mika Kuokkanen, Anne Nielsen, Tuija Rantalainen, Mari Rantasila ja Suvi Isotalo, Rolling Rust (Katriina Honkanen, Janne Louhivuori, Ilkka Tenhunen) sekä Emma Salokoski. Illan juontaa Jake Nyman.

Konsertissa esiintyy lisäksi Merve Abdurrahmanin ja Susjaira Kerpensin muodostama duo, joka esittää Ukrainan vuoden 2016 euroviisukappaleen 1944. Sen teema on maahan tunkeutuminen.

Konsertissa on myynnissä teatterin kannatusyhdistyksen, Teatteri Vantaan Ystävät ry:n, neulekerholaisten kutomia villasukkia, jotka on neulottu Novitan Rauhan puolesta -ohjeella. Myös sukkamyyntituotot menevät lyhentämättömänä Planin hätäapurahastoon Ukrainan sotaa pakenevien lasten auttamiseksi.

Konsertti

Tukea Ukrainaan

Lauluja Ukrainalle -tukikonsertti Teatteri Vantaassa Tikkurilassa ma 25.4. klo 19.

Erikoislippu 47,50 euroa ja peruslippu 35,50 e. Eläkeläisiltä, työttömiltä ja pyörätuoliasiakkailta 33,50 e. Opiskelijoilta ja lapsilta 22 e. Hinnat sisältävät Netticketin palvelumaksun.

Salin kolme ensimmäistä riviä, permantopaikat (mm. 2 pyörätuolipaikkaa) myydään teatterin toimistosta, p. 09 836 1919.

Konsertti kestää noin 2,5 tuntia ja sisältää väliajan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut