Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Näyttikö tutulta? Transport-sarjassa vilahtaa monta paikkaa Vantaalta – kuvauspaikkajärjestäjä kiittelee ihmisten halua tarjota kotejaan kuvauksiin

Logistinen sujuvuus on yksi Vantaan valtteja, kun ohjelmiin ja elokuviin valitaan kuvauspaikkoja.

Näyttelijät Pirkko Hämäläinen ja Santeri Kinnunen astelevat pubiin tv-sarjassa Transport. Roolihahmojen kireän keskustelun jälkeen, Kinnusen esittämä mies lähtee lentolaukkua vetäen kohti laiturille vieviä liukuportaita.

Hei, tässä paikassahan on jotain tuttua!

Moni vantaalainen saattoi tunnistaa kuvauspaikaksi Tikkurilan rautatieaseman ja sen ylikulkusillalla sijaitsevan Maltainen metso -pubin.

– Transportissa kuvattiin itse asiassa poikkeuksellisen paljon Vantaalla, yllättyy Make Mama Proud Oy:n toimitusjohtaja ja kuvauspaikkajärjestäjä Markus ”Miiku” Uotinen itsekin.

Tikkurilan aseman lisäksi Ylellä esitettävän, Auli Mantilan käsikirjoittaman ja ohjaaman sarjan kuvauspaikkoja oli Vantaalla muun muassa ravintolat Shamrock ja Souvlaki sekä Tikkurilan tyhjillään olevan poliisitalo, Kehä III, Aviapoliksen Clarion-hotelli ja Helsinki-Vantaan lentoasema. Myös lihatukun kuvaukset tehtiin Vantaalla.

– Sarjan alussa kuvattu Sinin (Ulla Raitio) koti, jossa oli jätesäkeillä teipatut ikkunat, kuvattiin Tikkurilan aseman viereisessä vanhassa kerrostalossa, Uotinen paljastaa.

– Myös Rekolan koulussa kuvattiin paljon.

Monet kuvauspaikat, kuten Rekolan koulu, olivat Uotisen firmalle tuttuja jo aiemmista produktiosta, kuten mainosfilmien tekemisestä.

Kuvauspaikkoihin vaikuttavat niiden sopivuus käsikirjoitukseen sekä ohjaajan, kuvaajan ja lavastajan näkemys. Mutta iso merkitys on Uotisen mukaan myös logistiikan sujuvuudella eli sillä, mihin pääosin Itä-Helsingistä lähtevät kalustoautot saadaan pysäköityä.

– Vantaan ja Espoon etuna on se, että on tilaa ”hengittää” eikä tarvitse tehdä niin paljon poikkeusjärjestelyjä kuin Helsingissä, jossa on ahdasta.

Kahdeksanosaisen Transportin kuvauksissa hyödynnettiin muun muassa sitä, että samana päivänä pystyttiin kuvaamaan kohtauksia Tikkurilan asemalla ja keskusrikospoliisin edustalla Jokiniemessä. Ne kun sijaitsevat lähellä toisiaan.

Kuvauspaikkojen etsintä alkaa, kun tv-ohjelman, mainoksen tai elokuvan tuottaja on ottanut yhteyttä kuvauspaikkajärjestäjään. Kun kuvauspaikkaehdokkaat esimerkiksi roolihenkilöiden kodeista ja työpaikoista ovat löytyneet, niistä otetaan kuvat ja ne kootaan kuvakansioksi. Sen jälkeen ainakin ohjaaja, kuvaajaa ja lavastaja käyvät katsomassa paikat ja tekevät lopullisen valinnan.

– Facebookista Vantaan Puskaradion kautta on löytynyt hyvin kuvauspaikkoja yksityiskodeista. Ihmiset tarjoavat kotejaan kuvauksiin, ja siitä koko filmi-ala on sekä kiitollinen että riippuvainen, Uotinen sanoo.

Kuvausten ajaksi asukkaat voidaan tarvittaessa ohjata sijaismajoitukseen, yleensä hotelliin.

Uotisen omakin koti Kirkkonummella on ollut kuvauspaikkana. Siellä kuvattiin Tanhupallon oma ohjelma. Uotinen ei kotiaan tarjonnut, vaan joku muu muisti sen sopivaksi ohjelmaan. Uotisen perhe vietti kuvausten ajan mökillä.

Kun kuvauspaikat on päätetty tehdään kuvauspaikkojen ennakkokatselmus, kuten valaisun ja äänityksen, valmistelu.

 – Missä kamerat ovat, missä valot, mitä kuvakulmaa käytetään, Uotinen luettelee.

Samalla alkaa myös kuvauspaikkajärjestäjän paperityö, jota ei olekaan ihan vähän. Suunnilleen kaikkeen tarvitaan lupa, kuten katutilan käyttöön.

Tai jos kohtauksessa käytetään asetta tai näyttelijöillä on poliisipukuja, tarvitaan poliisihallituksen lupa. Poliisin on tiedettävä etukäteen, ettei kyseessä on todellinen tilanne, jos yleisöltä sattuisi tulemaan ilmoituksia kadulla aseen kanssa heiluvasta tyypistä. Turhien hälytysten välttämiseksi myös hälytyskeskuksen ja pelastuslaitoksen pitää tietää, jos kuvauksissa käytetään savua.

Kuvausten päätyttyä kuluu vielä aikaa jälkitöihin, kuten leikkaukseen ja värimäärittelyyn, ennen kuin valmis työ nähdään tv:ssä tai muissa palveluissa.

Ajan kulumisen saattaa huomata katsojakin. Transport julkaistiin Yle Areenaan maaliskuun loppupuolella ja siinä vilahtaa bussi 562, joka muuttui 570:ksi viime vuoden elokuussa.