Vantaan ratikka kuumentaa tunteita ja herättää keskustelua. Se nähtiin jälleen Vantaan kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantai-iltana, kun käsittelyssä oli kunnallisen kansanäänestyksen järjestämistä ratikka-asiassa vaativa aloite.
Kansanäänestystä ratikasta Vantaalla vaatineiden valtuutettujen mielestä ratikka on kokoluokaltaan sen suuruinen investointi, että päätöksenteon tueksi tulisi saada tietoa vantaalaisten näkemyksestä.
Aloitteen tekivät Paula Lehmuskallio (kok.) ja Tuukka Saimen (ps.). Sen allekirjoitti heidän lisäkseen 18 muuta valtuutettua. Mukana oli koko perussuomalaisten valtuustoryhmä, valtuutettuja kokoomuksen ryhmästä, molemmat kristillisdemokraattien valtuutetut, molemmat Liike Nytin valtuutetut sekä Milad Dehghan (vkk.).
Kaupunki vastasi aloitteeseen todeten neuvoa-antavan äänestyksen toteuttamisen olevan periaatteessa mahdollista.
Äänestyksen järjestämiselle ei kuitenkaan lämmetä. Aloitteen tyrmäämistä perustellaan muun muassa sillä, ettei kehäradastakaan aikoinaan järjestetty kansanäänestystä.
Äänestyksen järjestämistä vastaan puhuu kaupungin vastauksen mukaan myös se, että hanketta koskevaa tietoa on paljon ja sen paketoiminen kuntalaisille tiiviiseen muotoon olisi vaikeaa.
Äänestyksen järjestämisen kustannukset olisivat menettelytavasta riippuen 200 000 – 500 000 euroa.
Aloitteen toinen tekijä, valtuutettu Tuukka Saimen on kaupungin vastaukseen hyvin tyytymätön.
– Vastauksessahan kaupunki ilmiselvästi vähättelee suoran demokratian merkitystä, Saimen sanoo.
Hän kummastelee ratikkahankkeen vertaamista kehärataan.
– Vantaan ratikan kustannukset ovat moninkertaiset kehärataan verrattuna, Saimen lausuu.
Asiasta syntyi runsaasti keskustelua valtuuston kokouksessa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Sakari Rokkanen muistutti aloitteen koskevan vantaalaisille suunnatun kansanäänestyksen järjestämistä, ei ratikan rakentamista.
Rokkanen mainitsi uskovansa kuntalaisten tienneen kuntavaaleissa oman ehdokkaansa ratikkakannan. Niin edustuksellinen demokratia toimii myös Vantaan ratikka -hankkeen kohdalla.
Myös demarivaltuutettu Ulla Kaukola totesi kuntalaisten valinneen valtuutetut tekemään päätöksiä, myös ratikkapäätöksen.
Aloitteen allekirjoittanut Juha Järä (ps.) arveli omassa puheenvuorossaan, ettei äänestystä haluta järjestää, koska ratikkaa Vantaalle ajavien tahojen mielestä kuntalaisilla on "väärä mielipide". Järä toivoi kaikkien muistavan, että äänestys olisi neuvoa-antava. Päätöksen rakentamisesta tekisivät valtuutetut.
Vasemmistoliiton Antero Eerola (vas.) heitti ilmoille ajatuksen, että ratikan vastustamisesta on tullut osalle valtuutetuista pakkomielle. Asiaa ajetaan milloin milläkin keinoin. Hänen arveli aloitteessa olevan kyse vain ratikan vastustamisesta jälleen uudella keinolla, ei suoran demokratian edistämisestä.
Keskustelun lopuksi valtuustossa äänestettiin aloitteen kohtalosta. Saimen halusi pitää idean äänestyksen järjestämisestä hengissä lähettämällä aloitteen uudelleen valmisteltavaksi. Ehdotus ei kuitenkaan saanut riittävästi kannatusta ja aloite hylättiin.