Vantaalla tarjotaan vapaaehtoisille koulutusta yksinäisten vanhusten saattohoitoon

Koulutuksessa käsitellään muun muassa vanhuutta, kuolemaa ja vanhusiän sairauksia.

Kyselyissä ihmiset ovat toivoneet, että kuoleman hetkellä ei tarvitsisi olla yksin eikä kärsiä kipua. Kivun lievittäminen kuuluu hoitoalan ammattilaisten tehtäviin, mutta yksinäisyyttä voi helpottaa vapaaehtoinenkin, joka on käynyt kahden illan koulutuksen. Sellaiseen voi piakkoin osallistua Vantaalla Myyrmäessä ja Simonkylässä.

Osallistujille maksuton koulutus on Lohtua läsnäolosta -hankkeen järjestämä ja sitä rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Koulutuksella halutaan saadaan saattohoidon vapaaehtoisia hoivakoteihin yksinäisille vanhuksille.

Vanhustyön asiantuntija Ritva Pihlaja Lohtua läsnäolosta -hankkeesta kertoo, että vapaaehtoiset eivät tee hoitotyötä, vaan tarjoavat kiireetöntä aikaa vanhuksille. Vapaaehtoisilta ei myöskään vaadita mitään erityisosaamista.

– Riittää kun on tavallisen ihmisen tiedot ja taidot, Pihlaja kiteyttää.

Vapaaehtoisena voi toimia kahdella tavalla: Joko pidempiaikaisena ystävänä, joka kutsutaan, kun elinaikaa on vähän jäljellä tai olemaan vierellä aivan elämän loppuvaiheessa.

Pihlaja kertoo, että koulutuksessa käydään läpi muun muassa vanhuutta, vanhuksia ja kuolemaa sekä vanhusiän sairauksia ja mitä tapahtuu, kun kuolee. Aikaa on myös keskustelulle.

Koulutuksiin toivotaan mukaan kaikenikäisiä ihmisiä, myös nuoria. Miehiä toivotaan mukaan paljon nykyistä enemmän, sillä valtaosa vapaaehtoisista on naisia. Pihlaja kertoo, että edellisessä isossa koulutuksessa suuri osa osallistujista oli eläkkeellä hoitoalan töistä.

Vantaan koulutuksista ensimmäinen pidetään Simonkylän vanhustenkeskuksessa 24. ja 31. toukokuuta kello 17–19.30. Toinen järjestetään Myyrmäki-talossa 2. ja 9. kesäkuuta kello 17–19.30.

Kurssille ilmoittaudutaan ennakkoon lohtualasnaolosta.fi-verkkosivun kautta. Sieltä saa myös lisätietoa.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut