Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rasismin vastainen ohjelma kuumensi tunteet Espoossa: jälkipyykkiä pestiin urakalla sosiaalisessa mediassa – kokoomuspoliitikko niputti vihreän valtuutetun "kainalopieruosastoon"

Maanantaina pidetyn Espoon kaupunginvaltuuston kokouksen ylivoimaisesti kuumimmaksi puheenaiheeksi nousi rasismin vastainen ohjelma. Neljätuntisen kokouksen ajasta puolitoista tuntia käytettiin rasismin vastaisen sitoumuksen käsittelyyn.

Kyse on siis käytännössä siitä, että Espoo liittyi syyskuussa oikeusministeriön ja yhdenvertaisuusvaltuutetun aloittamaan ”Olen antirasisti” -kampanjaan. Suomessa siihen osallistuu 164 toimijaa. Kampanjan tarkoitus on "rohkaista ihmisiä toimimaan antirasistisesti omassa arjessaan".

Espoon kaupunginhallitus oli jo aiemmin muuttanut valtakunnallisen ”Olen antirasisti” -nimen rasismin vastaiseksi sitoumukseksi. Taustalla oli poliittinen paine, ja kokouksessa asia herätti voimakasta vastakkainasettelua sitoumusta vastustaneiden poliitikkojen ja sitä kannattaneiden poliitikkojen kesken. Jälkipyykkiä on sittemmin pesty huolella myös sosiaalisessa mediassa.

Valtuutettu Tere Sammallahti (kok.) näki asian taustalla myös feminismin.

– Koska joku kuitenkin kysyy, että miksi en allekirjoittanut antirasistista sitoumusta: syrjimättömyys on jo Espoon strategiassa, ja antirasismi on osa instituutioitamme rotuerottelulla myrkyttävää feminististä oppirakennelmaa. Allekirjoittaminen ei muuta mitään, Sammallahti kommentoi Twitterissä.

Valtuutettu Mikki Kauste (vihr.) kommentoi Twitterissä, että syrjinnän ja rasismin vastaisuus ovat valtuuston määrittelemän tuoreen kaupunkistrategian linjauksia.

– Kaupunki on omalta osaltaan sitoutunut oikeusministeriön sitoumukseen. Mielestäni on tärkeää, että valtuutetut sitoutuvat toimimaan antirasistisesti. Esimerkin kautta, Kauste perustelee.

Sammallahti on Twitterissä ottanut kantaa myös Kausteen twiitteihin. Kauste ihmetteli aiemmassa keskustelussa, miksi esimerkiksi Sammallahti ei ollut allekirjoittanut antirasistista sitoumusta.

– Pikantin lisämausteen valtuustoteatterin iltanäytökseen tuo luonnollisesti vihreiden yhden miehen kainalopieruosasto ja KH:n jäsen Mikki Kauste, joka blokkiensa takana ruotii valtuustokollegoiden tekemisiä. Eiköhän jo huomenna taas jeesustele maalittamisesta.