Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tupakkalaki kiristyy vappuna, nämä muutokset nyt voimaan – Missä paikoissa savuttelu kielletään seuraavaksi?

Tiukennetun tupakkalain muutokset astuvat voimaan 1. toukokuuta. Tupakointi on jatkossa kiellettyä leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla.

Erityisasiantuntija Jaana Markkula Sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että lakivalmistelussa haluttiin kieltää tupakointi paikoilla, joissa on paljon lapsia ja muutenkin alaikäisiä ihmisiä.

Helmikuussa asetettu uusi tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä pohtii seuraavia askeleita.

Lakimuutokseen eivät tulleet tässä vaiheessa mukaan tupakoinnin kieltäminen muissa elinympäristöissä, kuten joukkoliikennepysäkeillä, asemalaitureilla sekä taksitolpilla, joihin kerääntyy usein runsaasti ihmisiä samaan aikaan.

Markkulan mukaan ne ja muut vaihtoehdot ovat edelleen listalla.

– Käymme läpi edellisen kehittämistyöryhmän ehdotukset ja pohdimme, lähdemmekö viemään eteenpäin niitä vai onko muitakin varteenotettavia paikkoja, joissa tupakointi on seuraavaksi syytä kieltää, Jaana Markkula toteaa ja kertoo, että työryhmällä on erillinen jaosto, joka käsittelee kysymystä savuttomista asuntoyhteisöistä.

Lakimuutoksen myötä brändi-ilmeet ja logot poistuvat tupakkatuotteiden, sähkösavukkeiden ja täyttösäiliöiden vähittäismyyntipakkauksista.

Pakkausten yhdenmukaisuutta koskeva sääntely tulee voimaan 1.5.2023. Pakkausten ja tuotteiden ulkoasua koskevista teknisistä yksityiskohdista säädetään erikseen asetuksella.

Savukkeiden, kääretupakan ja sähkösavukkeiden nesteiden tunnusomaiset tuoksut ja maut kiellettiin jo vuonna 2016, jolloin toteutettiin tupakkalain kokonaisuudistus.

Nyt kieltoa laajennettiin koskemaan myös sellaisia tuotteita, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua. Tällaisia ovat esimerkiksi makukortit, jotka kuluttaja voi laittaa savukeaskin sisään makua muuttamaan. Kielto astuu voimaan 1.5., jonka jälkeen uusia tuotteita ei saa enää toimittaa markkinoille.

Kaupoissa ja varastoissa jo olevia tuotteita saa kuitenkin myydä 30.4.2023 saakka.