Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Iltapäiväkerhot kaipaavat kipeästi lisää aikuisia Vantaalla – Ip-kerhon pitäjä: Minne lapsen tuen tarve katoaa kello 12, kun koulupäivä päättyy?

Iltäpaivakerhojen ohjaajilla on 16 lasta per aikuinen.

Koululaisten iltapäiväkerhoihin kaivataan lisää työntekijöitä. Viittä iltapäiväkerhoa pyörittävän Vantaan NMKY:n hankesihteeri Marika Ahola kokee, että ohjaajia pitäisi olla kerhoissa enemmän. Vantaan kaupunki on linjannut, että aamu- ja iltapäivätoiminnassa yhtä ohjaajaa kohden saa olla enintään 16 lasta.

– Yksi ohjaaja pärjää hienosti jopa 20 reippaan eka- ja tokaluokkalaisen kanssa, joilla ei ole erityisiä tuen tarpeita. Totuus kuitenkin on, että huomattavalla joukolla oppilaita on jokin tuen tarve, Ahola painottaa.

Aholan kokemuksen mukaan ainakin kolmannes iltapäiväkerholaisista tarvitsee enemmän tukea. Hänen mielestä on hämmentävää, että lasten tuen tarpeita ei huomioida iltapäivätoiminnan ohjaajamäärissä. Hän tietää, että joissain vantaalaiskouluissa pienryhmällinen erityisen tuen päätöksen saaneita lapsia siirtyy koulupäivän päätteeksi iltapäiväkerhoon, jossa voi olla yli 60 lasta. Aikuisten määrässä tukea tarvitsevien lasten määrä ei näy.

– Pienryhmissä lapsen tukena on erityisopettaja ja tarvittava määrä avustajia. Minne lapsen tuen tarve katoaa kello 12, kun koulupäivä päättyy? Ahola kysyy.

Ahola kokee, että kuvio on ongelmallinen kaikkien näkökulmasta.

– Enemmän tukea tarvitsevat lapset hyötyisivät pienemmistä ryhmistä ja yksilöllisestä tuesta myös iltapäiväkerhossa. Lapsen ei varmasti ole helppoa keskittyä esimerkiksi läksyihin kerhossa, hän sanoo.

Kun joku lapsista vaatii yhden aikuisen huomion, on se muilta pois.

Marika Ahola

Työntekijöille tilanne on niin ikään kuormittava.

– Kun joku lapsista vaatii yhden aikuisen huomion, jotta esimerkiksi turvallisuus säilyy, on se muilta pois, Ahola painottaa.

– Eikä lapsella tarvitse olla suuria haasteita, voi olla pieniä arkipäivän murheita. Niihinkin kaivataan aikuisen tukea.

Aamu- ja iltapäivätoiminnasta säädetään perusopetuslaissa ja toiminnan tavoitteita linjaa opetushallitus. Laki ei määrittele työntekijämäärää, vaan sen linjaa kaupunki. Iltapäivätoiminnan henkilömäärän linjaus on saman suuntainen koko pääkaupunkiseudulla.

Vantaalla iltapäivätoimintaa järjestävät ulkopuoliset toimijat. Kaupungilla on toistaiseksi voimassa olevat sopimukset 20 palveluntuottajan kanssa. Tällä hetkellä toiminta katetaan vuosittain opetushallituksesta saatavalla valtionosuudella. Kaupunki ei osoita palveluntuottajille rahaa aamu- ja iltapäivätoiminnan järjestämiseksi, mutta tukee toimintaa ohjaamalla ryhmiin avustajaresurssia. Lisäksi kaupunki on palkannut opettajataustaisen iltiscoachin, joka tukee iltapäiväkerhojen työntekijöitä haastavissa tilanteissa. Iltiscoach työskentelee nyt toista lukuvuotta.

Aholan mukaan kaupungin valtionosuuksista jakama avustusraha ei riitä nykytoimintaan. Perheet maksavat toiminnasta 100 tai 130 euroa kuukaudessa per lapsi, riippuen kerhopäivän pituudesta. Perheiden maksu menee palveluntuottajille, mutta sekään ei auta kattamaan kustannuksia.

– 6 000 euroa jäi miinukselle viime vuonna. Onneksi meillä on iso yhdistys ja pystyimme esimerkiksi hankerahoista laittamaan ip-toimintaan euroja.

Vantaan kasvatuksen ja oppimisen lautakunta käsitteli aamu- ja iltapäivätoiminnan palveluntuottajien valintaa koskevia kriteereitä huhtikuussa. Lautakunnassa nousi esille huoli erityisen tuen tarpeisten lasten huomioimisesta paremmin, ja lautakunta haluaa, että asiaa käsitellään syksyllä talousarvion yhteydessä.

Vantaan opetuspäällikkö Pepita Kaskentaus sanoo, että perusopetuksessa tunnistetaan haasteet ja nähdään tarve lisärahoitukselle. Kaskentaus ymmärtää iltapäivätoiminnan vetäjien toiveen saada lisää työntekijöitä.

– Niin kouluissa kuin iltapäivätoiminnassa on aiempaa enemmän pieniä lapsia, jotka voivat huonosti, Kaskentaus sanoo.

Aholan mukaan iltapäiväkerhojen ohjaajat tekevät parhaansa lasten kanssa.

– Kysymys on siitä, että toimintaan saatava avustus on niin pieni, että emme pysty palkkaamaan lisää ohjaajia, vaikka lapset siitä ehdottomasti hyötyisivät, Ahola korostaa.