Vantaa ei suostu luopumaan mahdollisesti syöpää aiheuttavan aineen käytöstä – Kiistellyn kasvimyrkyn käyttöä perustellaan alhaisilla kustannuksilla

Vantaa turvautuu edelleen glyfosaattiin, jonka käyttö on kielletty Itävallassa ja Ruotsissa.

Vantaan kaupunki aikoo jatkaa glyfosaattipohjaisten aineiden käyttöä haittakasvien torjunnassa.

Kaupungin kanta tuli ilmi vastauksessa valtuustoaloitteeseen, joka vaati glyfosaattipohjaisten torjunta-aineiden käytöstä luopumista.

– Kyseessä on aika paha myrkky, joka on tutkimuksissa todettu mahdollisesti syöpävaaralliseksi, aloitteen tehnyt varavaltuutettu Minna Kuusela (vihr.) kertoo.

Kuusela kummastelee kaupungin asennetta. Kasvimyrkystä luopuminen saadaan vaikuttamaan Vantaalla vaikealta, vaikka saman myrkyn käyttö on kokonaan kielletty Ruotsissa ja Itävallassa.

Kuusela korostaa, että Vantaan tulisi valmistautua glyfosaatista luopumiseen jo lainsäädäntösyistä.

– Glyfosaatilla on tällä hetkellä myyntilupa EU:ssa vain kuluvan vuoden joulukuun puoleenväliin asti.

Kaupungininsinööri Henry Westlin perustelee Vantaan ratkaisua kustannuksilla.

– Emme me mielellämme käytä glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita, mutta niiden käytöstä luopuminen toisi kaupungille jopa puolen miljoonan euron lisäkustannuksen. Taustalla on tuo taloudellinen asia.

Westlin on tietoinen mahdollisesta tulevasta myyntikiellosta.

– EU:ssa pohditaan myyntikieltoa siksi, että aine aiheuttaa mahdollisesti syöpää.

Sekä Kuusela että Westlin mainitsevat jättiukonputken, joka on erityinen murheenkryyni. Viheralueilla glyfosaattia käytetään Vantaalla vain jättiukonputken torjuntaan. Rikkakasvien torjuntaan laimennettua glyfosaattia käytetään katujen ja torien kivetyillä alueilla.

– Glyfosaattipohjaiset torjunta-aineet ovat ainoa edes jossain määrin toimiva menetelmä jättiukonputken torjunnassa, Westlin sanoo.

Kuusela on eri mieltä, vaikka hänkin toteaa jättiukonputken olevan ikävä vieraslaji.

– Kyllähän jättiputkea pystytään torjumaan niissäkin maissa, missä glyfosaattia ei enää käytetä. Ja glyfosaattia käytetään näköhavaintojen mukaan myös jättipalsamin torjuntaan.

Aine tuhoaa rikkakasveja mutta myös pölyttäjiä.

– Viime aikoina on ollut paljon puhetta pölyttäjäkadosta. Se on ruoantuotannon kannalta huolestuttava asia, Kuusela toteaa.

Aloitteessa listataan, että glyfosaatin käyttö voitaisiin korvata käyttämällä mekaanisia ja termisiä menetelmiä, sekä ympäristöystävällisempiä valmisteita.

Glyfosaatti

Tuttu rikkakasvimyrkky

Glyfosaatti on maailman käytetyin rikkakasvintorjunta-aine. Se tappaa käytännössä kaikki vihreät kasvit.

Suomessa glyfosaattia käytetään jopa 800 tonnia tehoainetta vuodessa. Kotipuutarhurikäyttöön on mahdollista ostaa laimeampia glyfosaattipohjaisia torjunta-aineita.

Vantaan viheralueilla torjunta-aineita käytetään vain vähän, ja niiden käyttöä pyritään koko ajan vähentämään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut