Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arvio: Uudisasuntojen hinnat nousevat pääkaupunkiseudulla jopa 10 prosenttia

Kiinteistövälitysketjun johtaja toteaa, että hänen arvionsa saattaa olla jopa alakanttiin.

– Uudisasuntojen hinnat tulevat pääkaupunkiseudulla nousemaan jopa 5–10 prosenttia, kiinteistövälitysketju SP-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen toteaa.

Hintojen nousu koskee tulevia aloituksia.

– Tällä hetkellä rakenteilla ja myynnissä olevat asunnot on hinnoiteltu pari vuotta sitten. Niiden hintoihin ei kohdistu vastaavia korotuspaineita, Rantanen sanoo.

Valmiin tuotteen eli asuntojen hintojen nousu on looginen seuraus siitä, että valmistamiseen tarvittavat materiaalit maksavat aiempaa enemmän.

– Eri materiaalien hinnannousu voi jatkua pitkään ja se saattaa vain kiihtyä, joten arvio 5–10 prosentin hinnannoususta voi olla jopa alakanttiin, Rantanen sanoo ja kertoo tuoreen esimerkin kustannusten kasvusta.

– Keskustelin eilen putkiurakoitsijan kanssa. Hänen mukaansa komposiittiputkien hinta on noussut lyhyessä ajassa 30 prosenttia. Se on suuri korotus.

Materiaalien hinnannousu voi jatkua pitkään.

Isoilla rakennusyhtiöillä materiaalien hintojen karkaamista korkeaksi saattaa ainakin osittain hillitä hankintojen suuri volyymi.

– Rakennuskustannusten kasvu kurittaa pahiten yksittäisiä omakotirakentajia, Rantanen pohtii.

Rakennuskustannusten nousua seurataan tarkkaan alan etujärjestössä, RT Rakennusteollisuus ry:ssä. Pääekonomisti Jouni Vihmo muistuttaa kustannusten nousseen jo ennen helmikuista Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

– Rakennuskustannukset nousivat viime vuoden tammikuussa 0,5 prosenttia, mutta joulukuussa nousua oli jo 10 prosenttia.

Täysimittainen sota Ukrainassa lisää rakennusalalla materiaalien saatavuusongelmina ja näkyy myös kuljetuskustannusten kasvuna. Materiaaleja on tuotu Suomeen laivoilla, jotka ovat vieneet samalla matkalla tavaraa Venäjälle.

Materiaalikuljetuksissa näkyy Vihmon mukaan jossain määrin sama ilmiö kuin risteilymatkoissa. Risteilyalukset peruvat tulonsa, koska matkaa ei haluta jatkaa Pietariin.

Vihmo korostaa maailmantilanteen lisänneen ennakoimattomuutta, mikä puolestaan vaikeuttaa merkittävästi tarjoustoimintaa.

Rakennuttajat valitaan tarjouskilpailuilla, joten yhtiöiden tulisi kyetä määrittämään hankkeiden kustannukset jopa kaksi vuotta etukäteen. Jotta hankkeet saadaan maaliin, sopimuksissa tulisi olla joustonvaraa. Muuten pahimmassa tapauksessa hankkeet jäävät kokonaan toteutumatta, Vihmo varoittaa.

Etujärjestö RT Rakennusteollisuus ei ota kantaa valmiin tuotteen eli asuntojen hintojen kehitykseen.

Vihmo kuvaa järjestön tekemiä skenaarioita siitä, kuinka pitkään sota tulee näkymään alan ongelmina.

– Kaikkien skenaarioiden mukaan materiaalien saatavuuden ja hinnan osalta ollaan pitkään poikkeustilanteessa. Korvaavia materiaaleja ja energiamuotoja otetaan käyttöön, mutta se vie aikaa ennen kuin materiaaliketjut saadaan rakennettua uusiksi.

Lue myös: Näin sota Ukrainassa vaikutti asuntokauppaan Suomessa – Tällainen keväästä on tulossa, ennustavat kiinteistönvälittäjät