Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Näin lakko vaikuttaa Vantaalla: koulut ovat kiinni, mutta lounasta saa – päiväkotien ovilla nopeimmat pääsevät sisään

Kunta-alan lakko alkaa näillä näkymin ensi viikon tiistaina, koska neuvotteluissa ei olla päästy sopimukseen.

Toteutuessaan lakon on määrä kestää 3.–9. toukokuuta. Lakko vaikuttaa laajasti Vantaan kaupungin toimintoihin.

Päiväkotien arkeen lakko vaikuttaa suuresti. Lakon vuoksi suurin osa varhaiskasvatuksen yksiköistä on suljettu. Kaupungin tavoitteena on pitää avoinna noin 20 päiväkotia. Vantaalla on kaikkiaan noin 160 varhaiskasvatuksen toimipistettä. Esiopetuksen toiminta on keskeytetty lakon vuoksi. Kaupungin perjantaina julkaiseman tiedotteen mukaan varhaiskasvatuksen tilannetta arvioidaan tiistain jälkeen. Kunta-alan lakon oli määrä alkaa jo aiemmin, mutta se siirtyi kahdella viikolla. Kaupunki varautui jo silloin mahdolliseen lakkoon.

Lue lisää: Vantaan päiväkotien ovilla on tiistaiaamuna kilpailu, kuka lapsista pääsee sisään, jos lakko toteutuu – "Meillä ei ole tarkkaa tietoa, kuinka paljon henkilökuntaa on"

KOULUT sulkeutuvat lakon ensimmäiseksi päiväksi eli tiistaiksi 3. toukokuuta. Lakkopäivän ensimmäisenä iltana kaupunki arvioi, kuinka paljon kouluissa on työntekijöitä paikalla. Niissä kouluissa, joissa on riittävästi henkilöstöä, voidaan opetusta järjestää aikavälillä 4.–9. toukokuuta. Aamu- ja iltapäivätoiminta kuuluu lakon piiriin. Kaupunki tarjoaa lounasta kaikille koululaisille muutamassa koulussa.

Lue lisää: Vantaalla kaikki peruskoulut ovat kiinni ainakin tiistain, jos lakko alkaa – lounasta tarjolla näissä kouluissa

Lukiot ja Varia ohjeistavat opiskelijoita ja huoltajia toimintatavoista ennen mahdollisen lakon alkua, viimeistään edellisenä työpäivänä. Lakon alkaessa 3. toukokuuta opiskelijat opiskelevat ensimmäisen päivän etänä, tämän jälkeen oppilaitokset ohjeistavat jatkosta.

Lakon vaikutuksia sosiaali- ja terveyspalveluihin on kaupungin mukaan vaikea ennakoida kovin tarkasti, mutta toteutuessaan lakolla on todennäköisesti laajoja vaikutuksia myös näihin. Terveyspalveluiden, suun terveydenhuollon ja perhe- ja sosiaalipalveluiden kiireinen työ turvataan lakon aikana. Myös vanhus- ja vammaispalveluissa asiakkaan terveyttä ja turvallisuutta varmistavat palvelut pyritään toteuttamaan normaalisti.

Lue lisää: Kunta-alan lakko siirtyy: Vantaan koulut ja päiväkodit kiinni vasta vapun jälkeen – Lakolla olisi laaja vaikutus kiireettömiin terveyspalveluihin

Vantaan kaupungin mukaan iso joukko sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöitä on järjestäytynyt työntekijäliitto Superiin ja Tehyyn, jotka eivät ole ilmoittaneet lakonuhasta. Nämä liitot ovat kuitenkin ilmoittaneet ylityö- ja vuoronvaihtokielloista, jotka myös vaikuttavat Vantaan kaupungin palveluihin.

Lakko sulkee lisäksi kaupungin vapaa-ajan toimipisteitä, kuten kirjastot, museot ja liikuntatilat.

Nuorisopalvelut, esimerkiksi nuorisotilat, nuorten työpajat ja etsivä nuorisotyö, sulkeutuvat pääosin lakon aikana.

Vantaan aikuisopiston, Vantaan kuvataidekoulun ja Vantaan musiikkiopiston opetus saattaa keskeytyä, kuten myös liikunnan ja kulttuurin ohjattu toiminta. Toimipisteiden ja palveluiden aukioloja tarkennetaan lakon alettua.

Vantaa-infot ja kaupungin puhelinpalvelut sulkeutuvat lakon ajaksi.

Vantaan kaupunki tiedottaa lakon vaikutuksista verkkosivustollaan vantaa.fi/lakko.