Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hyttysiä karkotetaan myös laittomilla myrkyillä – Tulli muistuttaa siitä, mitä karkotteita saa käyttää

Kielletyt hyönteiskarkotteet ja -myrkyt työllistivät Tullia viime kesänä ja lainvastaisia hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitettuja hyttystyynyjä on alettu jälleen tilaamaan, kertoo Tulli tiedotteessaan.

Ulkomaisista verkkokaupoista löytyy paljon erilaisia keinoja taistella hyttysiä vastaan. Postilähetysten ja lentorahdin mukana tuli viime vuonna noin 450 hyönteiskarkotelähetystä, joiden käyttö on Suomessa kiellettyä.

– Hyttyskarkotteiden maahantuonti keskittyy muutamalle kesäkuukaudelle. Olemme valvonnassamme havainneet, että kiellettyjä tuotteita on taas alettu tilaamaan ulkomaisista verkkokaupoista. Toivomme kuitenkin, että kuluttajat olisivat aiempia kesiä tietoisempia siitä, mitä saa tilata ja mitä ei, kertoo tulliylitarkastaja Sofia Lindbäck tiedotteessa.

Hyttyskarkotteet ja -myrkyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia hyönteiskarkotteita ja -myrkkyjä, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt.

Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilatessa kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Tullin tehtävänä on valvoa, ettei hyväksymättömiä biosidivalmisteita tuoda Suomeen. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun, ja ne hävitetään kuulemisprosessin jälkeen.

– Ohjeemme kuluttajille on yksinkertainen: Selvitä, mitä saat tilata, ja älä tilaa kiellettyjä tuotteita. Tämähän pätee hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti myös kaikkiin muihinkin netistä tilattaviin tuotteisiin, tiivistää Lindbäck.