Tonttiasia ratkeaa kesäkuussa.

Piti olla selvää, että jo vuosia suunniteltu Tikkurilan hyvinvointikeskus (hyke) rakennetaan Jokiniemeen Vantaan kaupungin omistamalle tontille. Paikka ei kuitenkaan ole lainkaan varma, ja se huolettaa monia päättäjiä yli puoluerajojen, sillä tuiki tarpeellisen hyken rakentaminen voi lykkääntyä.

Epävarmuus tontista johtuu siitä, että kaupunginhallitus on myöntänyt pörssiyhtiö Valmetille varauksen toimistotalon rakentamiseksi samalle tontille, jolle hykeä on kaavailtu. Tonttivaraus päättyy kesäkuun lopussa.

Tonttivarauksella Valmet on halunnut varmistaa, että se saa keskeisellä paikalla sijaitsevan tontin, vaikka sen aiesopimus yksityisen maanomistajan kanssa ei johtaisi lopulliseen sopimukseen. Valmetilla on aiesopimus toisesta Jokiniemen tontista, jonka omistaa Sponda.

Valmetilta vastataan Vantaan Sanomille, että heillä ei ole tässä vaiheessa uutta kerrottavaa tonttiasioista.

Kaupungilla on ymmärrettävästi halu varmistaa, että Valmet tekee toimistotalonsa Vantaalle. Se tuo työpaikkoja sekä verotuloja ja on niin sanottu korkean profiilin yritys, joita kaikki paikkakunnat haluavat. Valmet muun muassa toimittaa teknologiaa sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle.

Vasta vuoden alussa Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtajana aloittanut Tero Anttila uskoo, että asia saadaan ratkaistua niin, että Valmetille Jokiniemeen varattu tontti vapautuu hykelle.

– Toivon, että Valmetin ja yksityisen maanomistajan välille syntyy sopimus touko- tai kesäkuun aikana, hän lisää.

Tarve hyvinvointikeskukselle olisi jo ollut.

Anssi Aura

Huolta hyvinvointikeskuksen viivästymisestä on herättänyt myös se, että virkamiehistä koostuva hankesuunnittelun johtoryhmä esitti Jokiniemen tontille vaihtoehtoja radan länsipuolelta. Toinen olisi tontti, jolla sijaitsee nyt Vantaan opistotalo ja toinen nykyisen terveysaseman sekä sitä vastapäätä Tikkuraitin päässä olevan tontin yhdistelmä.

Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtaja Anssi Aura (kok.), joka on myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutettu, tyrmää täysin vaihtoehdot. Ensinnäkin molemmilla paikoilla on jo olemassa olevia rakennuksia, mikä tarkoittaisi aikaa vievää purkamista.

– Lisäksi Opistotalolla on Tikkurilan kaavarunkoselostuksessa ja kaupunginmuseon tekemässä inventoinnissa annettu R2-suojelumerkintä (kulttuurihistoriallisesti merkittävä). Lopullinen suojelu ratkaistaan asemakaavan yhteydessä, hän sanoo.

 Mutta purkamisen mahdollistava kaavamuutos poikisi varmasti valituksia, sillä monilla on halua suojella Tikkurilan historiaa ja kerroksellisuutta.

– Se on ihan ymmärrettävä ja kannatettavaa, Aura sanoo.

Nykyisen terveysaseman ja niin sanotun ravintola Pingviinin talon yhdistelmä ei sekään olisi Auran mukana toimiva rakennuspaikka hyvinvointikeskukselle.

– Kaupunki on kiinteistöstä vähemmistöosakas ja purkaminen vaatisi neuvotteluja.

Lisäksi aikaa kuluisi suunnitteluun eikä Kielotien kahden puolen hajautettu hyke olisi toiminnallisesti paras mahdollinen malli. Myös väistötilat purkamisen ja rakentamisen ajaksi pitäisi järjestää.

Aura muistuttaa, että Tikkurilan terveysasema on toimivuudeltaan aivan lopussa.

– Palvelut tarvitaan mahdollisimman nopeasti. Tarve hyvinvointikeskukselle on jo nyt tai olisi jo ollut.

Myös Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen johtajaksi äskettäin valittu Vantaan sosiaali- ja terveystoimen apulaiskaupunginjohtaja, hyvinvointialueen muutosjohtaja Timo Aronkytö hoputtaa tonttipäätöstä. Jos tonttivaraus tehdään viimeistään kesällä, hanketta voidaan alkaa suunnitella ja se ehtii vielä ensi vuoden talousarvioon.

– Tontti pitää varmistaa. Ei ole aikaa odottaa, Aronkytö sanoo.

Juttua korjattu 4.5. klo 10.22. Opistotaloa ei ole suojeltu kaavalla, vaan sillä on Tikkurilan kaavarunkoselostuksessa ja kaupunginmuseon tekemässä inventoinnissa R2-suojelumerkintä. Lopullinen suojelu ratkaistaan asemakaavan yhteydessä.

Lue myös: Tikkurilan hyvinvointikeskus ja Peijaksen kampus ovat Vantaan isoimmat sote-investoinnit – miten käy suunnitelmille ja terveysasemille sote-uudistuksen myötä?

Tikkurilan uudesta hyvinvointikeskuksesta tulee pienempi kuin alkujaan suunniteltiin – Osa palveluista sijoittuu Peijaksen sairaalaan

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut