Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen karavaanaripariskunta harkitsee tänä kesänä tarkasti, mihin ajelee – "Auton ja vaunun yhdistelmä vie meillä 17 litraa satasella eli kallista touhua"

Yritys: Kalleimmalla kesäsesongilla perheille soveltuvien matkailuautojen vuokrat ovat noin 1 400 euroa viikolta.

Martti ja Sinikka Jarvan rivitaloasunnon takapihalta avautuu näkymä Håkansbölen kartanolle. Etupihalla loistaa aurinko kilpaa kevään ensimmäisten kukkien kanssa.

Oman kodin lisäksi pariskunnalla on kaksi muuta tärkeää paikkaa, omat asuntovaunut. Toinen sijaitsee SF-Caravan Vantaa ry:n leirintäalueella Hausjärvellä ja toinen mökin pihassa Posiolla.

– Kyllä tänä vuonna ajelut vaunun kanssa jäävät vähiin, koska polttoaineiden hinnat ovat niin korkealla, 78-vuotias Martti Jarva sanoo.

Pariskunta on kiertänyt 16 viime vuoden aikana maailmaa asuntovaunun kanssa. Euroopan maista vain muutama on jäänyt kokematta.

– Auton ja vaunun yhdistelmä vie meillä 17 litraa satasella eli kallista touhua on tänä kesänä. Kouvolassa käydään, mutta ei varmaankaan muualla, Jarva toteaa.

Vantaan karavaaniyhdistyksen alueelle on Hakunilasta matkaa lähes 90 kilometriä. Nykyiset polttoainekustannukset vaikuttavat myös siellä vierailuun.

– Ei viitsi ihan päivän takia mennä. Kun mennään, ollaan pidempään. Arvelen, että monelta karavaanarilta jää tänä vuonna pidemmät reissut tekemättä, Jarva sanoo.

SF-Caravan Vantaan yhdistyksen puheenjohtaja Kari Koskinen niin ikään arvioi polttoaineiden kovan hinnannousun vaikuttavan monen karavaanarin kesäsuunnitelmiin.

– Uskon, että monet kyllä edelleen lähtevät ajelemaan, mutta ajoreitit mietitään varmasti tarkasti. Turhaa ajoa vältetään, Koskinen kertoo.

Koskinen arvelee myös, että useat matkailuautot ja -vaunut kulkevat tänä kesänä kotimaan teitä pitkin.

Tänä vuonna ajelut vaunun kanssa jäävät vähiin.

Martti Jarva, karavaaniharrastaja

– Moni jää Suomeen, eikä lähdekään Eurooppaan. Myös sotatilanne vaikuttaa tähän, ihmiset ovat aika varovaisia, Koskinen sanoo.

Valtakunnallisessa SF-Caravan ry:ssä on noin 66 500 jäsentä. Vantaan yhdistyksessä jäseniä on reilu 1 200. Koskinen tietää, että koronan aikana karavaaniharrastus nousi suureen suosioon.

– Trendi on aiemmin ollut toisensuuntainen, ja on puhuttu ukkoutuvasta lajista, Koskinen sanoo.

Kiinnostus matkailuautoilua ja -vaunuilua kohtaan on näkynyt Koskisen mukaan myös siinä, että kauppiaat ovat olleet karavaanareihin yhteydessä ja kyselleet, olisiko asuntovaunuja tai -autoja myynnissä.

Vantaalla matkailuautoja ja -vaunuja myyvän J. Rinta-Jouppi Vantaa Caravanin myyntipäällikkö Aleksi Mehtälä on huomannut polttoaineiden hintojen nousujen vaikuttaneen ihmisten valintoihin.

– Ihmiset ovat heittäytyneet varovaisemmiksi hankinnoissaan, Mehtälä sanoo.

Kauppa on kuitenkin käynyt Mehtälän mukaan edelleen hyvin.

– Maailman tilanne huomioiden kauppa käy yllättävän hyvin, hän toteaa.

Mehtälä kuvaa korona-ajan matkailuautojen myynnin kasvua väkeväksi. Uusia ja käytettyjä matkailuautoja on hänen mukaan myyty koronan aikana kymmeniä prosentteja edellisvuosia enemmän. Kysyntä on näkynyt myös hinnoissa.

– Niin uusien kuin käytettyjen matkailuautojen hinnat ovat nousseet keskimäärin 10–15 prosenttia.

Mehtälä on huomannut karavaaniharrastajien ikähaarukan leventyneen.

– Korona-aikana jopa kolmekymppiset pariskunnat olivat monesti etsimässä matkailuautoa tai -vaunua. Moni oli ensikertalainen karavaanari.

Mehtälä toteaa kysynnän olevan edelleen suurta.

– Käytännössä jokainen tehdas Euroopassa on myynyt jo ensi vuoden tuotannon täyteen. Komponenttipula on suuri ja tehtaat eivät pysty vastaamaan valtavaan kysyntään, hän sanoo.

Vantaalla matkailuautoja vuokraavan Elämysautot Oy:n toimitusjohtaja Ville Laitinen kertoo niin ikään, että uusien matkailuautojen saaminen on kiven alla. Laitisen mukaan innokkaita vuokraajia olisi paljon, mutta ajoneuvoja ei saa.

– Uusien autojen saaminen järkevään hintaan on todella vaikeaa. Ihmiset ovat innostuneet karavaanitouhusta ympäri Eurooppaa, Laitinen selvittää.

Laitinen sanoo yrityksen vuokranneen ensimmäistä kertaa jo maaliskuussa osan kesä- ja heinäkuun viikoista täyteen. Kysynnän kasvun ja matkailuautojen hinnan nousun myötä myös vuokrahinnat ovat nousseet.

– Kalleimmalla kesäsesongilla perheille soveltuvien matkailuautojen vuokrat ovat noin 1 400 euroa viikolta. Tämä on ihan kipukynnyksellä, enempää ei voi nostaa.

Laitisen mukaan polttoaineiden kovan hinnan nousun vuoksi ei kukaan ole perunut vuokravaraustaan.

– Muutama on soitellut ja kysynyt paljon matkailuauto kuluttaa. Varmasti ihmiset ajelevat maltillisemmin. Tiedän, että moni auto lähtee Norjaan.

Lue myös: Liikkuva lomakoti kiinnostaa nyt myös nuorempia – käytetyistä matkailuajoneuvoista voi tulla jopa pula