Noin 40 hehtaarin aluetta suunnitellaan osaksi Tikkurilan keskustaa.
Kivenheiton päässä Tikkurilan keskustan Asematieltä, Keravanjoen itäpuolella, muhii uudistus, joka hakee vertaansa Vantaan lähihistoriassa.
Vuodesta 1862 Tikkurilan alueella toimineen väritehtaan eli nykyisen Tikkurila Oyj:n tehdasalueelle sijoittuu tulevaisuudessa myös asumista, palveluja ja työpaikkoja sekä virkistysaluetta. Ideoita etsitään kansainvälisellä arkkitehtuurikilpailulla.
Kilpailuehdotuksissa pitää huomioida alueen teollisuus- ja kulttuurihistorialliset sekä virkistysarvot. Lähtökohdat ovat mitä mielenkiintoisimmat omaleimaisen, monimuotoisen ja urbaanin kaupunki-alueen suunnittelulle.
Kuinka rohkeita, toimivia, raikkaita ja ehkä ennenäkemättömiä ratkaisuja viiden kutsutun toimiston arkkitehdit alueelle esittävät, selviää kilpailun päättyessä kesäkuun puolivälissä. Kesällä ehdotuksia pääsevät tutkailemaan myös kuntalaiset ja kilpailun tulos julkistetaan lokakuussa.
Kilpailualue on laajuudeltaan 40 hehtaaria, josta noin puolet omistaa Tikkurila Oyj ja toisen puolen Vantaan kaupunki. Kaupungin maihin kuuluu muun muassa tiedekeskus Heurekan pysäköintialue, jolle pitää keksiä jokin modernimpi ratkaisu kuin nykyinen jättimäinen maanpinnan parkkikenttä.
Tikkurilan aluearkkitehti Marjaana Yläjääski on jo nyt innoissaan.
Onhan tämä ainutlaatuinen mahdollisuus.
Aluearkkitehti Marjaana Yläjääski
– Alueen sijainti on mahtava. Onhan tämä ainutlaatuinen mahdollisuus, hän hehkuttaa vuolaana laskevan Tikkurilankosken rannalla.
Vastarannalla sijaitsevat väritehtaan tutkimus- ja tuotekehitystilat sekä aiempi pääkonttori, joka on tyhjillään sisäilmanongelmien vuoksi. Nykyisin pääkonttori sijaitsee lyhyen matkan päässä Heidehofintiellä Kuninkaalassa.
Yläjääski kertoo, että 1980-luvulla valmistuneet tutkimus- ja tuotekehitysrakennukset ovat rakennusperintökohteita samoin kuin 1960-luvulla rakennettu pääkonttorirakennuksen alkuperäinen osa. Sen sijaan tutkimus- ja tuotekehitysrakennusten ja pääkonttorin väliin rakennetulla lisätilalla ja pääkonttorin lisäsiivellä ei ole erityisiä arvoja. Näiden rakennusten tulevaisuus tulee mietittäväksi alueen suunnittelun yhteydessä.
Kilpailualueella sijaitsevat lisäksi Tikkurila Oyj:n Suomen tuotantolaitokset ja koulutustila sekä historiallinen kyläalue rakennuksineen. Vanhoihin rakennuksiin ei kajota.
Tarkoitus on, että alueen kehittäminen etenee useassa vaiheessa eikä kertarysäyksellä. Viimeisenä alkavat varsinaisen tehdasalueen muutokset. Tikkurila-yhtiö on ilmoittanut, ettei se ole tehnyt mitään päätöksiä tuotantolaitoksen tulevaisuudesta, missä se sijaitsisi tai milloin muutoksia tapahtuisi.
Tuleeko väritehtaan alueesta eliitin asuinalue, jossa vain varakkailla on varaa asua?
– Alueelle mahtuu monenlaista ja erilaista asumista, Yläjääski sanoo.
Hän painottaa myös, että Vantaan maa- ja asuntopoliittisten linjausten mukaan asuinrakentamisesta pitää 30 prosenttia olla valtion tukemaan ja 50 prosenttia vapaarahoitteista omistusasuntotuotantoa. Lopputulos on kuitenkin kiinni rakennusyhtiöistä.
– Pieniä asuntoja on jo aika paljon. Olisi hienoa, jos saamme toteutettua enemmän monipuolisempaa asumista.
Yläjääski sanoo myös, että aina ei ole kyse yksinomaan huoneiston koosta tai huoneostojakaumasta.
– Peräänkuulutan monipuolisuutta, ettei tehtäisi samalla muotilla. Ja että asumista ja työtä voisi yhdistää.