Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaikki paikalle tulleet lapset on toistaiseksi pystytty hoitamaan Vantaan päiväkodeissa – "Etukäteen pelättiin, että voi syntyä kaaos"

Kunta-alan lakko sulki valtaosan päiväkodeista Vantaalla tiistaina. Vantaan varhaiskasvatuksen johtaja Mikko Mäkelän mukaan 28 päiväkotia on tällä hetkellä avoinna. Kaikkiaan Vantaalla on 130 varhaiskasvatuksen toimipistettä.

– Tunnelma on ollut rauhallinen. Etukäteen pelättiin, että voi syntyä kaaos, mutta mitään sellaista ei ole ollut, Mäkelä kertoi Vantaan Sanomille keskiviikkona aamupäivällä.

Mäkelän mukaan kaikki lapset, jotka ovat tulleet paikalle avoimiin päiväkoteihin, on tähän mennessä pystytty vastaanottamaan.

– Edelleen toivotaan, että hoito järjestetään muulla tavoin, jos on mahdollista, hän kertoo.

Mäkelän arvion mukaan noin viidennes varhaiskasvatuksen työntekijöistä on ollut töissä tiistaina ja keskiviikkona. Mäkelä sanoo lakon aikana työskentelevän henkilökunnan olevan varhaiskasvatuksen omaa henkilöstöä, joka ei ole järjestäytynyttä tai on tehnyt oman valinnan työskennellä lakosta huolimatta. Mäkelä myös huomauttaa, että henkilökuntaa voi kuulua myös ammattiliitto Superiin ja Tehyyn, jotka eivät kuulu lakon piiriin.

– Me emme tiedä, kuuluuko joku henkilö liittoon vai ei. Me emme sitä kysele, Mäkelä sanoo.

Päiväkodeissa on hyvin erilainen määrä henkilökuntaa. Jossakin yksikössä voi olla paikalla kolme työntekijää ja toisessa viisi. Mäkelän mukaan tilanne vaatii sopeutumista ja joustoa niin työntekijöiltä, lapsilta kuin vanhemmilta. Normaalit ryhmärakenteet eivät ole lakon aikana toiminnassa. Avoinna on yksi ympärivuorokautinen päiväkoti.

Mäkelän mukaan monenlaisia tilanteita on tullut.

– Yhdessä päiväkodissa oli tiistaina henkilökuntaa hyvin paikalla kello 7, mutta ei ketään kyseisen päiväkodin työntekijää. Vanhempia lapsineen oli paikalla, ja siellä hetki jonoteltiin. Hyvällä yhteistyöllä on selvitty, Mäkelä kertoo.

Kunta-alan lakon on määrä kestää 9. toukokuuta asti. Lakko vaikuttaa laajasti kaupungin toimintoihin.

Lue lisää: Näin lakko vaikuttaa Vantaalla: koulut ovat kiinni, mutta lounasta saa – päiväkotien ovilla nopeimmat pääsevät sisään