Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa ala-asteikäiset polttavat sähkötupakkaa – "Käyttäjä ei välttämättä tiedä, mitä tuote sisältää"

Savukkeita ja makunesteitä hankitaan pimeästi. Kaupantekoon voi liittyä uhkailua ja ryöstöjä.

Sähkötupakan käyttö on yleistynyt nuorten keskuudessa. Ilmiö on huomattu muun muassa Helsingissä.

– Olemme saaneet tätä viestiä opettajilta, vanhemmilta, mutta ennen kaikkea nuorilta itseltään, kertoo ehkäisevästä päihdetyöstä vastaava Tiina Hörkkö Helsingin kaupungin nuorisopalveluista.

Helsingin ennaltaehkäisevä päihdetyö tiedotti sähkötupakan eli vapen käytön haitallisuudesta sekä siihen liittyvistä lieveilmiöistä helsinkiläiskoululaisten huoltajia viestijärjestelmä Wilman kautta. Tiedote oli suunnattu 5.–9.-luokkalaisten vanhemmille.

Nuorimmat sähkötupakan käyttäjistä ovat alakouluikäisiä.

– Halusimme tiedottaa ilmiöstä koska sillä on valtava vaikutus, miten sähkötupakan käyttöön kotona suhtaudutaan. Toivomme, että vanhemmat kieltäisivät rohkeasti sen käytön.

Hörkkö neuvoo vanhempia ottamaan asian keskusteluun lasten ja nuorten kanssa.

– Lapselta voi kysellä: mitä ajattelet sähkötupakasta? Oletko kuullut joidenkin polttavan? Yhdessä voi tutkia, mitä sähkötupakka pitää sisällään.

Kaverisuhteiden korostuessa päidekokeiluihin ajaa usein virheellinen käsitys siitä, että kaikki muutkin käyttävät päihteitä.

Sillä on valtava vaikutus, miten kotona suhtaudutaan.

– Näin ei todellakaan ole tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan.

Sähkösavuke on akkukäyttöinen laite, jolla kuumennetaan laitteen säiliössä olevaa nestettä hengitettäväksi aerosoliksi. Savukkeita on kertakäyttöisinä sekä että ladattavina.

Sähkösavuke ei sisällä tupakkaa eikä sen käytössä tapahdu palamisreaktiota, kuten savukkeiden poltossa. Sähkösavukenesteet voivat olla nikotiinittomia tai nikotiinia sisältäviä. Nesteissä voidaan käyttää myös erilaisia makutiivisteitä.

Suomessa sähkösavukkeisiin saa myydä ainoastaan maustamattomia tai tupakan makuisia nikotiininesteitä. Sähkösavukkeiden myyminen alle 18-vuotiaalle on kiellettyä.

– Käytännössä makunesteitä on kuitenkin helposti saatavilla esimerkiksi nuorten suosiman Snapchatin kautta, Hörkkö kertoo.

Hörkön tuntuma on, että valtaosa alaikäisten parissa liikkuvista nesteistä on tilattu ulkomailta.

– Silloin käyttäjä ei välttämättä tiedä, mitä tuote sisältää.

Komisario Katja Nissinen kertoo, että poliisille sähkösavukkeiden suosio nuorten parissa on näkynyt pääasiassa kouluista tulevina kyselyinä. Koulujen järjestyssäännöt mahdollistavat sähkösavukkeiden takavarikoinnin.

Käyttäjä ei välttämättä tiedä, mitä tuote sisältää.

Julkisilla paikoilla poliisi tapaa alaikäisiä tupruttelijoita harvoin.

– Eihän alaikäiset tule poliisin eteen polttamaan.

Välittäminen tapahtuu pääasiassa sosiaalisen median kautta, samoin kaupanteon yhteydessä tapahtuva uhkailu tai ryöstöt. Nekin jäävät poliisilta usein piiloon.

Tammikuussa Snapcahatissa sovittu sähkötupakkakauppa päätyi hengenvaaralliseen puukotukseen sunnuntai-iltapäivänä Tapaninvainion pientaloalueella. Tapaus on etenemässä syyteharkintaan. Sekä tekijä että uhri olivat 16-vuotiaita.

Hörkkö toteaa, että sähkötupakan käyttöä on vaikeampi havaita kuin tavallisen tupakan, joka jättää tupakoitsijan sormiin ja vaatteisiin hajun.

Hörkkö arvioi, että hajuton tai makunesteiden käytön vuoksi jopa hyvältä tuoksuva ja maistuva sähkötupakka luo illuusion, että kyseessä on puhdas tuote. Todellisuudessa näin ei ole, vaikka kyse onkin miedosta päihteestä.