Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaa ennen ja nyt | Entä jos Tikkurilan juna-asemasta olisikin tullut Vantaan asema? – Aseman nimen vaihtamista selvitettiin 1990-luvulla, sillä kaupungista puuttui "oma" rautatieasema

Entä jos Tikkurilaan saavuttaessa junassa kajahtaisikin kuulutus Vantaan eikä Tikkurilan asemasta?

Vuonna 1986 Vantaan kaupunki järjesti kilpailun, jossa etsittiin ehdotuksia vantaalaisiksi lahja- ja matkamuistoesineiksi.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin talletettuja ehdotuksia tuli lukuisia, ja niistä yhdessä spekuloitiin Vantaan vanhimman juna-aseman, Tikkurilan, nimeä. ”Vantaan nimi on myyttisesti piilossa. Tuokaa esiin. Sitten myytte ”säästöpossuja” tai pienoismallina Tikkurila-Vantaan vanhaa asemataloa”, kirjoittaja evästi Vantaan kaupunkia.

Nimettömäksi jäänyt ideanikkari ei ollut ainoa, joka pohti Tikkurilan aseman nimeä. Liikenneväylien halkomasta kaupungista puuttui ”oma” rautatieasema, ja pääkaupunkiseudun kunnista Vantaa oli ainut, jonka nimi ei näkynyt juna-aikatauluissa tai kuulunut kuulutuksissa.

Tammikuussa 1990 Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Raimo Salminvuo puoluetoverinsa Per-Erik Sandellin tukemana tekikin valtuustoaloitteen Tikkurilan aseman nimen muuttamisesta virallisesti Vantaan asemaksi.

Kaupunginhallitus selvitti asiaa, mutta ei innostunut ehdotuksesta. Syyt olivat historialliset: Tikkurilan aseman nimi oli ollut käytössä jo rautatieliikenteen alkamisesta vuonna 1862 lähtien, ja samaa nimeä kantanut punatiilinen asemarakennus oli poikkeuksellisen näyttävä. Lisäksi Tikkurila oli kaupungin vanhin taajama ja hallinnollinen keskus. Aseman nimen muuttamiselle ei siten nähty painavaa syytä.

Aloite nimen muutoksesta kertoi halusta vahvistaa yhtenäisen Vantaan kaupunki-identiteettiä ja sen roolia liikenteen solmukohtana. Tikkurila pysyi kuitenkin Tikkurilana.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.