Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Huippupaikalla Tikkurilassa sijaitsevaa korttelia korjataan jälleen – Asukas: Kuinka yhdessä kohteessa voi mennä niin paljon pieleen?

Muutama vuosi sitten valmistuneen korttelin autohalliin valuu vettä pihakannelta. Samassa kohteessa tehtiin myös iso julkisivuremontti.

Tikkurilassa sijaitsevan Valon korttelin asukkaiden kevät ei alkanut valoisissa merkeissä. Rakennusvirheiden vuoksi tehty laaja julkisivukorjaus valmistui äskettäin, ja taas asukkaille ilmoitettiin uusista korjauksista. Kortteli valmistui vuosina 2018–2019.

Tällä kertaa korjataan korttelin alle rakennetun autohallin katon vedeneristys. Autohalliin valuu paikoitellen vettä pihakannelta liikuntasaumojen ja rakenteiden liitoskohtien kautta. Korjaustöiden arvioidaan kestävän kokonaisuutena yli vuoden eli aina kesäkuuhun 2023 asti.

– Kyseessä on iso operaatio. Vesieristeen vaihtaminen ruiskukumista PU-elastomeeriin vaatii kaikkien pihan rakenteiden purkamista. Piha-alueelta poistetaan muun muassa nurmikko alusrakenteineen sekä kaikki kalusteet, kohteen rakennuttaneen YIT:n yksikönjohtaja Heikki K. Hannukkala toteaa.

Korjaustyö edellyttää myös pihalla olevien terassiparvekkeiden ja leikkipaikan purkamista.

Urakoitsija on ilmoittanut korjauksista aiheutuvan melua ja pölyä. Pihan pohjalaattojen purussa joudutaan käyttämään hyvin kovaäänistä timanttisahausta.

– Olemme hyvin pahoillamme tästä. Kesä tulee ja piha-alue on poissa asukkaiden käytössä, Hannukkala sanoo.

Onko samaa vedeneristettä käytetty myös muissa kohteissa?

– Muutamissa elementtirakenteisissa autohallikohteissa on tehty vastaavia korjauksia, mutta ei tässä laajuudessa, Hannukkala vastaa ja huomauttaa tuntevansa YIT:ssä vain oman alueensa eli pääkaupunkiseudun kohteet.

Kyseessä on iso operaatio.

– Kyseistä vedeneristettä käytettiin muutaman vuoden ajan, mutta sitä ei käytetä enää.

Korttelin asukas on tyrmistynyt. Hän kertoo halunneensa muuttaa Valon kortteliin nimenomaan viehättävän piha-alueen ja terassiparvekkeen vuoksi.

Nyt hän tietää uuden kodin sijaitsevan jopa kaksi kesää keskellä myllättyä, meluisaa työmaata.

– Toistan erään korttelissamme asuvan henkilön tokaisun: Kuinka yhdessä kohteessa voi mennä niin paljon pieleen? toteaa asukas, joka ei halua työnsä vuoksi esiintyä jutussa nimellään.

YIT:n Hannukkala on eri mieltä siitä, että kohteessa olisi mennyt "paljon pieleen".

– Valon korttelissa on tehty iso ja näkyvä julkisivujen korjaustyö, ja myös pihakannen korjaustyö on näkyvä. Ehkä korjausten näkyvyyden vuoksi tuntuu, että moni asia olisi mennyt pieleen, mutta se ei ole totta. Kortteli on ollut muutoin takuukorjausten osalta normaali kohde.

Liikkeellä on ollut Hannukkalan mukaan väärää tietoa siitä, että Valon korttelin ylimpiin asuntoihin olisi valunut vettä.

– Minulla tapahtui siinä viestintävirhe. Vettä on valunut parvekelasitusten kiinnitysrakenteiden kautta asuntojen parvekkeelle, ei asuntojen sisätiloihin. Parvekelasitusten kiinnitysrakenteet korjataan kesän 2022 aikana.

Kiinteistöliitolle uudiskohteiden takuukorjauksia koskevat kysymykset ovat tuttuja, neuvontalakimies Tapio Haltia toteaa.

– Kysymykset koskevat vastuita ja sitä, miten taloyhtiön tai yksittäisen osakkaan tulisi menetellä korjaustarpeita havaitessaan.

Kaikkia virheitä ei rakennusaikana välttämättä voida havaita. Haltia antaa kuitenkin vinkin, jolla osaltaan voi ennaltaehkäistä ongelmia.

– Kaikilla ei ole tiedossa, että asuntokauppalaki tarjoaa ostajaosakkaille mahdollisuuden nimetä oma rakennustyön tarkkailija jo rakennusvaiheessa, Haltia sanoo.

Valvojan nimeämisestä voidaan päättää ostajien kokouksessa. Tarkkailija voidaan nimetä, vaikka rakennuttajalla eli perustajaosakkaalla ja urakoitsijalla on omat valvojansa.

Lue myös: Upouuden kerrostalon julkisivu rapistui taas parissa vuodessa Tikkurilan paraatipaikalla – HS: Mittavassa remontissa poistetaan metalliverhous

Murrot ja ilkivalta yllättivät asukkaat vantaalaisessa arvokorttelissa – "Ajattelin asuntojen korkean hintatason takaavan turvallisuuden"

Vasta kolme vuotta vanhassa talossa tehdään julkisivuremonttia Tikkurilassa – "Korjaustyö haluttiin tehdä riittävällä laajuudella"