Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan Hiihtoseuran mennyt hiihtokausi oli menestyksekäs monella eri mittarilla mitattuna – "Mestaruus oli yllätys"

VHS harppasi jälleen ylöspäin laajalla rintamalla.

Vantaan Hiihtoseuran kauden kruunasi tietysti olympiakävijä Jasmi Joensuun perinteisen kympillä tammikuun alussa ottama seurahistorian ensimmäinen naisten henkilökohtainen Suomen mestaruus sekä Joensuun ja Anni Kainulaisen päivää aiemmin parisprintissä saavuttama VHS:n ensimmäinen naisten SM-kulta.

Mutta VHS:n hiihtäjät saavuttivat lumella kahdeksan muutakin SM-mitalia, joista kultaisia edellä mainittujen lisäksi Niilo Aivelon M16-sarjassa saavuttama ja Mikko Kuuselan veteraanien M35-sarjan tuplamestaruus.

– Oli hyviä kisoja ja vähän huonompia. Onneksi tärkeimpään kisaan osui hyvä, toteaa Aivelo, 15, joka ylsi valtakunnallisessa Hopeasomman loppukisassa Taivalkoskella ykköseksi kahdeksan kilometrin vapaan kisassa. Edelliskaudella hän oli vuotta nuoremmissa kolme kilometriä lyhyemmällä matkalla vasta kymmenes.

– Tiesin, että voisin nyt päästä kuuden joukkoon, mutta mestaruus oli yllätys.

Aino Eronen, 15, ei aivan mitaleille vielä tällä kaudella yltänyt, mutta finaalipaikka ja viides sija N16-sarjan XCX-kisassa Taivalkoskella oli melkoinen harppaus aiempiin kausiin verrattuna.

– XCX on ikään kuin sprinttikisa, mutta siinä on myös pujottelua ja hyppyreitä ynnä muuta, Eronen selvittää.

Nyt yhtäkkiä rupesin pärjäämään.

– Aiemmilla kausilla sprintti, varsinkin vapaalla, oli huonoin matkani, enkä ollut ikinä aiemmin päässyt missään jatkoon. Nyt yhtäkkiä rupesin pärjäämään. Ehkä salaisuus piili siinä, että voima- ja nopeusharjoittelua lisättiin jonkin verran. Mutta paljon on vielä työtä tehtävänä, vaikka jonkin verran olen jo tehnytkin. Kun kolme vuotta sitten aloitin hiihdon uudelleen, olin Hopeasommassa sijoilla 68 ja 95, Aino Eronen naurahtaa.

Myös hänen pikkusiskonsa Anni Eronen, 12, nosti huimasti tasoaan edellisvuodesta.

– Sen huomasi oikeastaan joka kisassa, ja Hopeasomman loppukisassakin tuli vielä hieno onnistuminen. Ajattelin, jos pääsisin N13-sarjan kolmella kilometrin vapaalla 20:n sakkiin, mutta olinkin kymmenes, myhäilee Mikkolan koulun kuudetta luokkaa käyvä Anni. Yhdessä Eedla Halosen ja luokkakaverinsa Lydia Salosen kanssa hän hiihti Hopeasommassa 3x3 kilometrin viestissä kahdeksanneksi.

– Ihan hyvin minunkin kisani sujuivat tänä talvena muutenkin, Lydia Salonen, 13, sanoo.

– Olin treenannut enemmän kuin aiemmin, ja motivoi treenaamaan lisää, kun huomaa pärjäävänsä.

Vuoden 2021 vantaalaisurheilijana maaliskuussa palkitun ja naisten Suomen Cupin kokonaiskilpailun pisteykkösen Jasmi Joensuun sekä parisprinttikullan lisäksi henkilökohtaisen SM-pronssin saavuttaneen Anni Kainulaisen kaltaiset oman seuran aikuismenestyjät ovat tietysti mitä parhaita esikuvia junioreille.

– Ainakin se motivoi pysymään VHS:n riveissä, toteaa Niilo Aivelo, joka pyrkii urheilulukioon Sotkamoon.

– On hienoa nähdä VHS:n värit ”ylhäällä”, varsinkin kun hiihto ei ole Vantaalla niitä kaikkein suosituimpia urheilulajeja, Aino Eronen sanoo.

Hän aloittaa syksyllä lukion Sotungissa urheilulinjalla.

VHS:n menestyskautta täydensivät Lyydia Rainio N18-sarjan henkilökohtaisella SM-pronssillaan sekä Joensuu, Kainulainen ja Rebecca Immonen SM-viestihopeallaan. Lisäksi Reijo Niemi sai veteraanien SM-hopeaa M60-sarjassa ja VHS:n naiset niiasivat ensimmäisen kerran seurahistoriassa Marja-Liisan pokaalin kolmen parhaan hiihtäjän yhteisajasta SM-kisojen 30 kilometrillä. Eikä unohtaa sovi myöskään Eeva Kuuselan saavuttamaa naisten yleisen sarjan Etelä-Suomen aluemestaruutta perinteisellä vitosella.

Kaiken kaikkiaan 39 henkilökohtaista top 20 -sijaa kansallisissa arvokisoissa 14 eri hiihtäjän tuomana kertovat, että Vantaan Hiihtoseurassa riitti tasoa tosi laajalla rintamalla.