Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Uskomaton tuuri" – Ari Leppäluoto löysi lapsuuden haaveautonsa liikkeen näyteikkunalta Kanadasta

Leppäluoto on vuoden 1958 Chevrolet Corvetten kolmas omistaja.

Jokaisella pikkupojalla on autounelma. Ari Leppäluoto on päässyt toteuttamaan omansa.

– Tien päällä soi vanhan ajan rock & roll. Tämän kaunottaren kyydissä kuunnellaan vain ja ainoastaan kuningasta eli 1950-luvun Elvistä, Corvette-mies avaa.

Pikkulohkoisen V8-moottorin murina käy myös musiikista. 64 vuotta vanhan autokaunottaren äänimaailma on upea. Pata kehittää 270 hevosvoimaa, ja soundi on kuin sinfoniaa.

– Corvetella on makeaa kurvailla kauniilla kesäkelillä, ja se kulkee maantiellä kepeästi, mutta toki vanha auto on hieman erilainen ajaa kuin nykypäivän pelit. Siviiliajot ajan nelivetoisella farmariautolla, Leppäluoto kertoo.

Helsingin kaupungin pikkukaduilla jenkkirauta viihtyy huonommin.

– Neliportainen käsivaihteisto, tehostamattomat jarrut ja kohtuullisen raskas ohjaus tekevät tehtävänsä. Ajoa tulee kohtuullisen vähän. Muutaman kerran kesällä käydään jäätelökioskilla ja ulkoilutetaan vanhaa leidiä.

Joskus haaveet käyvät toteen.

Liikenteessä Chevrolet Corvette herättää iloisia ilmeitä. Kromi kiiltää, ja dollarihymy on taattu.

– Kansan keskuudessa auto huomataan, ja positiivista palautetta tulee runsaasti. Huoltoasemalla ihmiset tulevat juttelemaan, ja liikennevaloissa peukutetaan.

Helsinkiläisen matkailualan asiantuntijan harrasteauto tulee suuren veden takaa. Alkuperäisessä kunnossa oleva ”Vette” löytyi pitkällisen etsinnän jälkeen.

– Kun täytin 50 vuotta, päätimme rouvan kanssa hankkia lapsuuteni unelma-auton. 1950-luvulla minulla oli Corgi-tehtaan Corvette-pienoismalli, ja silloin päätin ostaa isona samanlaisen oikean auton, Leppäluoto muistelee.

Kalifornialainen automies Simo Veharanta etsi sopivaa autoa muutaman vuoden ajan, kunnes sopiva yksilö löytyi Kanadasta.

– Auton alkuperäinen omistaja ajoi sillä kymmenisen vuotta, kunnes vaihtoi sen uuteen vuonna 1968. Vaihdokki jätettiin liikkeen ikkunaan, jossa se vietti seuraavat 44 vuotta. Uskomaton tuuri, että tämmöinen yksilö löytyi. Olen siis kolmas omistaja.

Autokaunotar on alkuperäisessä kunnossa. Ainoastaan rättikatto on vaihdettu uuteen. Huoltohistoria, paperit ja jopa vanhat maksukuitit ovat kaikki tallessa.

– Musta-hopea-väritteinen maalipintakin on alkuperäinen. Matkamittarissa on 44 000 mailia eli kaikkiaan autolla on ajettu noin 70 000 kilometriä, omistaja todistaa.

Töölöläiselle Leppäluodolle on tärkeää, että harrasteauto on mahdollisimman originaali.

– Jenkkikaunottaren lisäksi keräilen vanhoja hienokuntoisia mopoja. Autotallista löytyy muutama huippukuntoinen Pappa-Tunturi.

– Hieno juttu, että olen päässyt toteuttamaan pikkupojan unelmia näin vanhemmalla iällä. Joskus haaveet käyvät toteen.