Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaalainen yritys valittiin Suomen parhaiden työpaikkojen joukkoon – tällaista on työskennellä paikassa, jossa johtajat luottavat alaisiinsa ja "pönöttämisen kulttuuri" puuttuu

Parhaat työpaikat -listalle päässeen oppilaitoksen rehtori myöntää joutuneensa kasvamaan johtajana. Tärkeintä on luottamus, hän sanoo.

Virpi Väkevä ja Jaakko Mäkelä ovat tyytyväisiä työpaikkaansa, jonka ilmapiiriä he kuvaavat rennoksi.

– Meillä ei ole mitään pönöttämisen kulttuuria, Väkevä sanoo.

Kaksikon työpaikka, Mercuria kauppaoppilaitos Oy, pääsi tänä vuonna Suomen parhaat työpaikat -listalle.

Martinlaaksossa sijaitseva oppilaitos nousi listalle henkilöstölle suunnatun kyselyn ja ulkopuolisen arvioinnin perusteella. Sijoitus on ansaittava "loistavalla työntekijäkokemuksella ja kulttuurilla". Tyytyväisiä ovat siis muutkin kuin Väkevä ja Mäkelä.

Mercuriassa ei jäykistellä. Sen sijaan työpaikassa on tukku hyviä puolia.

– Puhallamme yhteen hiileen. Uskon kaikilla olevan sama tahtotila, koulutuspäällikkö Väkevä aloittaa.

– Olemme täällä opiskelijoita varten, emme organisaatiota varten, ammatillinen erityisopettaja Mäkelä jatkaa.

Oppilaitoksen johto saa kaksikolta kehuja. Mäkelä miettii, miten hän kuvaisi työpaikan joustavuutta, pieniä asioita, joilla on työntekijälle usein suuri merkitys. Sitten hän keksii:

Olemme täällä opiskelijoita varten.

– Kunnallisten työntekijöiden lakon alkaessa joku kysyi, että voiko lapsen ottaa mukaan töihin päiväkodin ollessa suljettuna. Rehtorimme vastasi, että totta kai. Liikunnanopettaja lisäsi, että lapset voivat mennä päivän aikana liikuntasaliin purkamaan energiaa.

Mäkelästä suhtautuminen oli motivoivaa.

– Olimme Virpin kanssa aiemmin töissä isossa oppilaitoksessa. Siellä tuon kysymyksen kohdalla olisi lähdetty tekemään selvitystä ennen vastaamista.

Mercuria-laivaa kipparoi rehtori Tiina Immonen. Hän on ollut Mercurian rehtorina 11 vuotta. Sitä ennen hän työskenteli Mercuriassa opettajana, opona ja apulaisrehtorina.

Immonen on uuden ajan johtaja, joka myöntää virheensä ja sen, ettei hyväksi johtajaksi kasvaminen ole käynyt käden käänteensä eikä se ole aina ollut helppoa.

– Korjaavan palautteen antaminen oli minulle aiemmin äärimmäisen vaikeaa. Nykyään uskon osaavani antaa palautetta niin, ettei sitä koeta syyllistäväksi.

Immonen kertoo vaikeiden tilanteiden vähentyneen työyhteisössä merkittävästi. Niin ei hänen mukaansa tapahdu, jos asiat lakaistaan maton alle. Asiat tulee ottaa puheeksi matalalla kynnyksellä.

Immonen katsoo, että jokainen haluaa onnistua, tehdä työnsä mahdollisimman hyvin. Ohjenuorana tuntuu olevan molemminpuoleisen luottamuksen rakentaminen. Työntekijät luottavat johtoon, jos johto luottaa työntekijöihin.

Luottamuksesta puhuvat myös Väkevä ja Mäkelä.

– Meillä saa olla oma itsensä, ja johto ymmärtää myös jokaisen elämäntilannetta. Se tuo turvallisuuden tunnetta, Väkevä sanoo.

Mäkelä kokee saavansa kehittää erityisopettajan työtään johdon tuella.

Rehtori Immonen muistuttaa Mercurian olevan bisneskoulu, jonka moni voi ajatella olevan voitontavoittelun ja kovien arvojen tyyssija.

– Koen meidän onnistuneen siinä, että valmistamme opiskelijoitamme liike-elämän osaajiksi pehmeitä arvoja edustavassa ympäristössä.

Kauppaoppilaitoksessa luvut ja prosenttiosuudet ovat tärkeitä. Mercurian kohdalla niitä ei tarvitse hävetä.

– 96 prosenttia henkilöstöstämme uskoo työntekijöiden irtisanomisen olevan johdolle viimeinen vaihtoehto taloudellisesti vaikeassa tilanteessa. Tervetulleeksi itsensä kokee 98 prosenttia työntekijöistämme, ja yli 90 prosenttia kokee johdon pitävän lupauksensa, Immonen listaa henkilöstökyselyn tuloksia.