Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

"Kerrankin on riittävästi tilaa" – Nyt pannaan juhlat pystyyn Vantaan skeittipuistouutuuksien kunniaksi Myyrmäessä ja Ilolassa

Vantaan kaupunki ja seurat tarjoavat puistoissa avajaisohjelmaa liikunnallisesta kisailusta grillimakkaraan ja räppiin.

Vantaan kahdessa uudessa skeittipuistossa Myyrmäessä ja Ilolassa on syytä juhlaan, vaikka Myyrmäessä niitä olisi voitu viettää jo vuosi sitten. Juhlia viriteltiin jo pariinkin kertaan, mutta viimeisimmän yrityksen elokuussa torppasi rankkasade.

Nyt Suomen suurin skeittiparkki sekä sen viereiset lähiliikunta-alueet samoin kuin Ilolaan viime vuoden lopulla valmistuneet skeittipuisto ja Vantaan ensimmäinen pumptrack-rata ovat saamassa arvoisensa bileet. Niitä vietetään kaupungin järjestämänä Myyrmäessä torstaina 12. toukokuuta ja Ilolassa tiistaina 17. toukokuuta.

Lue myös: Suomen suurin skeittiparkki löytyy nyt Myyrmäestä – suunnittelusta vastasi Janne Saario, joka suunnittelee skeittipuistoja ympäri maailmaa

Vantaan Skeittarit ry:n varapuheenjohtaja Raimo Valtonen kehuu Myyrmäen skeittipuistoa hyvin jaotelluksi kokonaisuudeksi, jossa on erikseen puistomaiseen skeittaukseen sopiva plaza-alue ja parkki sekä pooli.

– Pääkaupunkiseudulla ihan paras, ainakin niistä, mitä olen käynyt itse ajelemassa. Se on hyvin toimiva iso puisto, johon mahtuu paljon porukkaa kerralla eikä väen määrää siellä edes huomaa.

Kehuja jakaa myös helsinkiläisyhdistys Helride Collectiven puheenjohtaja sekä Suomen Rullalautailuliiton toiminnanjohtaja Anssi Paukkunen.

– Myyrmäessä on monipuolisesti kaikkea mahdollista skeitattavaa. On kaarimuotoja ja niiden lisäksi street-aluetta, eli kaupunkimiljöötä jäljitteleviä rakenteita, kuten rappusia, kaiteita ja kivisiä reunoja. Alue on hyvin suunniteltu ja toteutettu, hän sanoo.

– Mutta erityiseksi alue pomppaa nimenomaan sillä, että kerrankin on riittävästi tilaa. Tämä on tärkeää varsinkin aloittelijoille, joiden olo on turvallisempi, kun ei tarvitse koko ajan varoa muita.

Myös Paukkunen luokittelee skeittiparkin maan parhaimmistoon ja pääkaupunkiseudun parhaaksi.

– Rullalautaliitto järjestääkin siellä street-skeittauksen SM-kilpailut heinäkuun lopussa.

Valtonen korostaa, että skeittipaikka voi olla hyvä myös ilman massiivista kokoa, mistä esimerkiksi hän nostaa Hakunilan urheilupuiston skeittiparkin.

– Se on loistava ja tehty hyvän suunnitelman pohjalle. Siellä on pieneen tilaan saatu sovitettua hyvät härvelit, joilla monet ainakin omasta lähipiiristäni tykkäävät skeitata.

Valtosella on lajista liki 30 vuoden kokemus, Paukkusella jo ylikin. Kummatkin toteavat, että ulkoparkkien määrässä Vantaalla on päästy kohtalaiselle tasolle, mutta selkeäksi miinukseksi nousee sisähallin puute. Talvisin harrastajien on etsiydyttävä Espoon ja Helsingin puolelle.

Valtonen muistuttaa myös, että skeittipaikat eivät ole täysin huoltovapaita, vaikka ne rakennetaankin betonista.

– Huollon lisäksi ne vaatisivat kunnon kevätsiivousta roskien ja hiekan poistamiseksi, mutta usein homma jää meidän aktiivien harteille. Keväällä olisi samalla hyvä tarkastaa, onko betoniin tullut vaurioita. Esimerkiksi Matarin skeittipuistossa on betoni osittain niin heikossa kunnossa, että ilman kunnostusta parkki voi kohta olla käyttökelvoton.

Molempien skeittipuistojen avajaisohjelma ja osoitetiedot löytyvät Vantaan kaupungin nettisivuilta, Myyrmäen tapahtumat täältä ja Ilolan täältä. Ohjelmaan kuuluu muassa skeittikisailua ja eri seurojen ja muiden toimijoiden järjestämiä kokeilupisteitä, lajiopastuksia ja esityksiä. Tapahtumien ja opastusten lisäksi tarjolla on myös grillimakkararaa, mehua, kahvia ja pientä makeaa syötävää.

Dj:t huolehtivat musiikista ja Myyrmäessä esiintyy myös räppäreitä, muun muassa räppäri Dilemma eli Joonas Linnamaa, joka kertoo skeitanneensa  8–9-vuotiaana Haukilahdessa ostarilla.

– Skeittikulttuuri silti on jäänyt muhun, sillä yhdistän musiikissani rockia, punkia ja hip hopia. Pukeutumisessani se myös näkyy, hän toteaa.

Myöhemmin 20–24-vuotiaana räppäri kertoo skeitanneensa longboardeilla. Nykyään hän lumilautailee. Myyrmäessä Dilemma todennäköisesti keskittyy vain musiikkiin.

– Jos hyppäisin laudan päälle, olisin aika nopeasti nenälläni, artisti uskoo. Mutta ehkä jos siellä on ensiapu lähellä, voisin kokeilla.