Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sukuselvitysten ruuhka purettiin Vantaalla – pahimmillaan selvitystä sai odottaa 17 viikkoa

Vantaan aluekeskusrekisteri on saanut purettua viime vuonna syntyneen sukuselvitysten suman, tiedotteessa kerrotaan.

Ruuhka koski Vantaan lisäksi kahdeksaa seurakuntaa Uudenmaan alueelta. Pahimmillaan sukuselvitystä piti odottaa 17 viikkoa.

Lue myös: Kirkon antamaa asiakirjaa odotettava Vantaalla jopa kuukausia – Vantaalaismies: Miksi kirkolla on edelleen oma väestörekisterinsä?

Ruuhkautumisen taustalla oli viime vuonna tehty kirkon rekisteriuudistus, jonka tarkoituksena oli helpottaa asiointia. Kirkossa ei kuitenkaan osattu varautua riittävästi keskusrekisterien hoidettavaksi siirtyvään työmäärään, tiedotteessa kerrotaan.

Muun muassa perunkirjoituksia varten tarvittavien sukuselvitysten laadintatapaa uudistettiin, ja uudistuksen seurauksena niiden toimitusaika venyi merkittävän pitkäksi.

– Huomattuamme työmäärän olevan selvästi suurempi kuin uudistuksen suunnitteluvaiheessa oli arvioitu, ryhdyimme nopeasti rekrytoimaan uusia työntekijöitä. Uudet työntekijät kasvavat tehokkaiksi sukuselvittäjiksi vähitellen, ja heidän työpanoksensa alkoi näkymään loppuvuodesta 2021, sanoo Vantaan aluekeskusrekisterin johtaja Tuomo Kahenvirta tiedotteessa.

Nyt aluekeskusrekisterissä laaditaan kolme kertaa enemmän virkatodistuksia kuin vuotta aiemmin. Uudistuksen astuttua voimaan töissä oli kahdeksan henkeä vakituisesti. Tällä hetkellä työntekijöitä on 14, tiedotteessa kerrotaan.

Työn kehittäminen on tiedotteen mukaan ollut ratkaiseva tekijä työtilanteen normalisoitumisessa.

– Tilanne onkin nyt niin hyvä, että pystymme vuorostamme auttamaan niitä aluekeskusrekistereitä, joilla on vielä haasteita toimitusaikojen kanssa. Myös kokonaiskirkon näkökulmasta tilanne on hyvää vauhtia normalisoitumassa. Suurten haasteiden jälkeen työ saadaan kaikissa yksiköissä kulkemaan ripeästi ja uudistuksen tavoite täyttyy, kun sukuselvitykset saa kohtuullisessa ajassa yhdellä tilauksella, sanoo Kahenvirta.

Aluekeskusrekisteri palvelee ihmisiä silloin, kun he tarvitsevat tietoja itsestään tai läheisestään kirkon jäsenyyden ajalta. Näitä tietoja luovutetaan esimerkiksi perunkirjoitusta tai sukututkimusta varten. Tämän lisäksi aluekeskusrekisterissä tehdään avioliiton esteiden tutkintaa ja kirjataan kirkon jäsentietoihin esimerkiksi kasteet ja rippikoulun käynnit ja välittää tarvittavat tiedot eteenpäin valtakunnalliseen väestötietojärjestelmään.

Vantaan aluekeskusrekisteri hoitaa yhteensä 15 seurakunnan jäsenkirjanpidon. Sen toimialueeseen kuuluvat Vantaan seitsemän seurakunnan lisäksi Askola, Pukkila, Porvoon suomalainen seurakunta, Sipoon suomalainen seurakunta, Agricolan suomalainen seurakunta (Loviisa ja Lapinjärvi), Tuusula, Kerava ja Nurmijärvi.