Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mätäojaan valui vaaleaa lietettä todennäköisesti maalämpökaivojen porauksesta – Porausliete voi aiheuttaa haittaa eläimille

Mätäojaan Myyrmäessä viime viikolla päätynyt harmaan vaalea liete on todennäköisesti peräisin maalämpökaivojen porauksesta, tiedottaa Vantaan ympäristötarkastaja Päivi Jäntti-Hasa. Lietettä oli valunut ojaan Hakamaankujan hulevesiviemärin kautta.

Lähistön kerrostaloille on haettu useita lupia maalämpökaivojen poraukselle viime syksynä. Ympäristökeskus selvittää vielä, miltä kiinteistöltä liete on päässyt hulevesiverkostoon.

– Porausfirmaa kehotetaan siivoamaan lietettä hulevesiviemäriverkostosta ja ojasta niin paljon kuin se on jälkikäteen mahdollista, Jäntti-Hasa kertoo.

Tarkastuskäynnillä torstaina lietettä oli runsaasti ojan pohjalla ja Mätäojan puron vesi oli sameaa purkuojan läheisyydessä, mutta hulevesiviemäristä valuva vesi oli kirkasta.

Jäntti-Hasa toteaa, että kiinteistöjen siirtyminen muista lämmitysmuodoista maalämpöön on erittäin kannatettavaa, mutta porauslietteet pitää laskeuttaa ennen kuin porausvesiä johdetaan pois kiinteistöltä. Syynä on se, että porausliete voi tukkia hulevesiviemäriverkostoa ja aiheuttaa luonnonvesissä samentumista ja siten haittaa muun muassa kaloille ja pohjaeläimille.

Jäntti-Hasa muistuttaa, että Mätäoja on arvokas virtavesi ja puron uoma rantoineen on luonnonsuojelulailla rauhoitettua aluetta. Siellä pesii muun muassa harvinainen kovakuoriainen, halavasepikkä, jota esiintyy vain Suomessa muutamalla paikkakunnalla.

Ympäristökeskus sai tiedon Mätäojan oudon värisestä vedestä ulkoilijalta.