Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korson vanhan aseman kaupat uhkaavat sulkeutua, joogastudio lopettaa Jokiniemessä – Pienyrittäjä: "Kolmen euron päivämyynnillä ei elä"

Korona on vaikeuttanut monen pienyrittäjän elämää.

Korona on kurittanut monia pieniä yrityksiä kovalla kädellä. Korson Aseman Puotia pyörittävä Henna Poikonen sanoo menneen huhtikuun olleen yrityksen kaikkien aikojen huonoin.

– Myin keskimäärin kaksi postikorttia päivässä. Ei kolmen euron päivämyynnillä elä, Poikonen sanoo.

Poikonen on todella huolestunut yritystoimintansa jatkumisesta.

– Koronan alkaessa ihmisiä muistutettiin pienyrittäjien tukemisesta, mutta se on hiipunut ja unohtunut, Poikonen toteaa.

Poikonen uskoo myös Venäjän ja Ukrainan välisen sodan vaikuttaneen taloudellisesti surkeaan huhtikuun tulokseen.

– Hinnat ovat nousseet ja ihmiset ovat arkoja kuluttamaan, kun tilanne on epävarma, hän kertoo.

Korson vanhalla asemalla toimii myös Ekokauppa Oranssi Orava, jonka yrittäjä Erika Hakoniemi jakaa Poikosen huolen.

– Alkuvuodesta mietin vakavasti, täytyykö minun lopettaa yritys. Päätin, että katson vielä kesän yli, Hakoniemi sanoo.

Hakoniemi on Korson vanhalla asemalla vuokralla. Poikonen omistaa miehensä kanssa koko rakennuksen ja myös perheen koti sijaitsee siellä. Talossa toimii myös kahvila. Naiset avasivat puotiensa ovet vuonna 2018.

– Emme ehtineet toimia ennen koronaa kuin puolentoista vuoden ajan. Toiminta ei ole missään vaiheessa ehtinyt edes lähteä kunnolla käyntiin, Hakoniemi sanoo.

Koronan alussa yrittäjät päättivät sulkea kauppojen ovet seitsemäksi viikoksi.

Sai mennä päiväkaljalle, mutta ei saanut tulla joogatunnille.

– Poljin pyörällä viemässä paketteja asiakkaille, Hakoniemi muistelee.

Taloudellista tukea yrittäjät eivät koronan sulkuajalta saaneet.

– Tuntuu, että koko ajan on tullut jotain kapuloita rattaisiin. Jatkuvasti on palan tunne kurkussa, että miten tässä käy, Poikonen jatkaa.

Myös Poikonen on päättänyt, että vielä kesän yli yritetään. Naiset sanovat toistensa tuen olleen arvokasta henkisesti raskaina aikoina.

– Moni yrittäjä on tässä kurjassa tilanteessa. Sekin lohduttaa, että ei ole yksin, Poikonen sanoo.

Ratkaisuehdotuksiakin yrittäjät ovat kuulleet.

– Joku on sanonut, että onhan sinulla verkkokauppa. Kilpailu siellä on todella kovaa ja todellisuudessa myynti on vähäisempää kuin kaupassa, Hakoniemi kertoo.

Poikonen puolestaan on kuullut toiveita laajemmista aukioloajoista. Nyt puodit ovat avoinna neljänä päivänä viikossa.

– Yksinkertaisesti ei ole varaa palkata työntekijöitä ja vapaata on pidettävä, muuten ei jaksa. Paljon töitä tehdään muutenkin aukioloaikojen ulkopuolella, Poikonen kertoo.

Joogastudioyrittäjä Reetta Sojakka joutuu sulkemaan Jokiniemessä sijaitsevan studion tämän kuun loppuun mennessä. Hän sanoo koronan iskeneen Kuutamo Jooga -yritykseen kovemmin, kuin se kesti.

– Tämä on sydäntä särkevää. Ei maailman tilanteelle mitään voi, mutta on surullista, kun omat unelmat jäävät tämän kaiken jalkoihin, Sojakka kertoo kyynelehtien.

Sojakka yhtiökumppaneineen perusti yrityksen keväällä 2020, kun ensimmäinen koronakevät jäi taakse ja toivoa oli ilmassa. Sojakka oli koronan vuoksi lomautettuna ja oli aikaa uuden synnyttämiselle. Studio on avaamisen jälkeen ollut rajoitusten vuoksi suljettuna kolmesti. Lisäksi kävijämäärärajoitukset koskivat alaa vielä silloin, kun moni muu paikka oli jo avautunut.

– Olihan se absurdia, että sai mennä päiväkaljalle, mutta ei saanut tulla joogatunnille yhdeksän muun kanssa.

Nyt rajoituksista on hellitetty, mutta Sojakan mukaan yrityksen pelastaminen nykymuodossaan on myöhäistä.

– Vaikka fyysinen studio suljetaan, toivon, että jossain muodossa voin jatkaa työtä.

Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttärin mukaan yritystoiminnan lopettaminen on ollut voimakkaampaa tänä ja viime vuonna kuin aiemmin.

– Moni pärjäsi koronan ensimmäisen vuoden jotenkuten erilaisilla tukimuodoilla. Firman kassa kuitenkin paloi usealta, Mänttäri kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2021 viimeisellä neljänneksellä toimintansa lopetti 7 980 yritystä. Lopettaneiden yritysten määrä kasvoi lähes 10 prosenttia vuoden takaisesta vastaavasta ajankohdasta.

Mänttärin mukaan Vantaan Yrittäjistä on koronan aikana eronnut kymmeniä yrittäjiä. Yhdistykseen kuuluu reilu 1 700 jäsentä, joista lähes kaikki ovat mikroyrittäjiä eli alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä.

Tämän vuoden aikana Vantaan Yrittäjien jäsenmäärä on kuitenkin ollut kasvussa. Mänttärin mukaan se viestii osaltaan yrittäjien halusta järjestäytyä ja luottamuksesta tulevaan.

Uusyrityskeskus Yritys Vantaan toimitusjohtaja Marketta Korhosen mukaan myös uusia yrityksiä on korona-aikana syntynyt. Viime vuoden aikana Vantaalle perustettiin reilut 1 900 uutta yritystä, joka on noin 100 yritystä enemmän kuin vuonna 2020.

– Myös monia maahanmuuttajataustaisia henkilöitä yrittäjyys kiinnostaa ja heidän osuutensa onkin Vantaalla erittäin merkittävä, noin 41 prosenttia uusista yrityksistä, Korhonen kertoo.