Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa kymmeniä tuhansia euroja maksavat remontit pelottavat pientaloasukkaita Vantaalla – Tästä EU:n uusissa energiavaatimuksissa on kyse

Uusi energiatehokkuusdirektiivi voisi pahimmillaan pakottaa omakotiasujia luopumaan kodeistaan.

Euroopan unionissa puuhataan uutta rakennusten energiatehokkuusdirektiiviä, joka velvoittaisi kiinteistöjen omistajat korottamaan rakennusten energialuokkaa.

Tarkoitus on hyvä. Tavoitteena on vähentää energiankulutusta ja osaltaan edistää siirtymää pois fossiilisten energialähteiden käytöstä. EU:n aikeet herättävät kuitenkin myös huolta.

– Direktiivi kuulostaa rankalta jutulta. Se saattaisi jopa pakottaa ihmiset jättämään oman kotinsa, Vapaalan omakotiyhdistyksessä vaikuttava Arto Hämäläinen toteaa.

Korson Omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Hannele Puusa-Ruohosen mielestä direktiivi kuulostaa pelottavalta ja kohtuuttomalta.

– Ykskaks pitäisi lähteä toteuttamaan suuria ja kalliita remontteja.

Energiatehokkuusvaatimusten täyttäminen voisi olla osalle omakotiasujista lähes mahdotonta.

– Ajattelen ikääntyneitä ihmisiä, jotka ovat päättäneet asua omassa mahdollisesti huonokuntoisessa talossaan elämänsä päätepisteeseen tai hoivakotiin siirtymiseen asti. Taloa vastaan ei välttämättä saa lainaa, eikä remonttia voi maksaa pienellä eläkkeellä, Hämäläinen sanoo.

Direktiivi kuulostaa rankalta jutulta.

Omakotiliitto on kirjoittanut EU:lle oman vastineensa. Siinä toivotaan vaatimuksiin huojennuksia, jotka huomioisivat erityisesti iäkkäät.

– Toivomme, ettei ketään pakotettaisi tuon takia myymään taloaan, Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander kommentoi.

Hän ehdottaa, että taloa koskevat energiatehokkuusvaatimukset realisoituisivat vasta omistajanvaihdoksen yhteydessä. Se takaisi, etteivät ne koskisi ikääntyneitä kiinteistönomistajia.

Silander muistuttaa, ettei energialuokasta toiseen harpata helpolla. Energiaa valuu harakoille ikkunoista, ovista, katosta, lattiasta sekä seinien läpi, joten uusimista ja eristämistä riittää. Energiaremonttiin kuuluu usein lisäksi öljylämmityksen vaihtaminen.

– Remontin hinnaksi tulee useita kymmeniä tuhansia euroja, Silander sanoo.

Myös Puusa-Ruohonen korostaa, ettei esimerkiksi ikkunoiden uusiminen riitä.

– Juuri kuuntelin asiantuntijan puhetta siitä, kuinka naurettavan vähän energiaa jatkossa säästyy, jos kunnossa olevat mutta vanhat ikkunat uusitaan.

Jotta vaatimuksilla on merkitystä, niiden täyttymistä tulee valvoa. Se olisi energiatehokkuusdirektiivin kohdalla vaikeaa, myöntää asiantuntija Päivi Suur-Uski valtion kestävän kehityksen yhtiö Motivasta.

Kysymys ovelta ovelle kiertävistä "energiapoliiseista" saa Suur-Uskin hymyilemään. Sellaisia tuskin olisi tulossa, vaikka vaatimukset kovenisivat.

– Rakennuksen energiatehokkuudesta kertoo energiatodistus, joka tavallisimmin esitetään talon myyntitilanteessa.

Valtio kannustaa tälläkin hetkellä ympäristöystävällisiin ratkaisuihin avustuksilla. Niitä on mahdollista saada öljylämmityksestä luopumiseen ja myös muihin energiaremontteihin. Suur-Uski huomauttaa kriteerinä olevan se, että rakennuksen energiatehokkuuden tulee parantua merkittävästi.

Harkinnan alla oleva direktiivi koskee kaikkia rakennuksia, ei vain omakotitaloja.

Lue myös: Taloyhtiöissä jopa 6 000 euroa asuntoa kohti – kotien energiaremonttiin tarjolla nyt avustusta