Entiset ja nykyiset Vaskivuoren lukion opiskelijat räväyttävät Vaskifestissä esiin laajan osaamisen kirjon – Laulaja Alex Ikosen esiintyjäntie on vienyt jo niin The Voice of Finlandiin kuin Linnan juhliinkin

Musiikinopettaja Pekka Raution mukaan rokki on taas kova sana.

Ylisukupolvista vaskivuorelaisuutta. Siinä Vaskivuoren lukion bändiopetuksesta vastaavan musiikinopettaja Pekka Raution kiteytys Vaskifest-festivaalista.

– Kymmenen vuotta sitten ensimmäisen kerran keksittiin järjestää tapahtuma, jossa tuodaan yhteen musiikkimaailmassa jo kannuksia hankkineita entisiä opiskelijoita ja nykyisiä opiskelijoita, eli mahdollisia tulevia ammattilaisiamme, hän kertoo.

Festarin päätapahtumaan Kulttuuritehdas Vernissassa lauantaina 21. toukokuuta johdattelee kaksi etkoiltaa Myyrmäessä.

– Keskiviikkona Lobbyssa on vähän iisimpää unplugged-meininkiä ja torstaina skenehallissa, eli aseman läheisessä entisessä skeittihallissa, sitten vähän rockimpaa.

Vaskifestin esiintyjäkaartista kaikki ovat olleet Raution opissa. Hän on työskennellyt Vaskivuoressa jo 20 vuotta.

– En ajattele opettajana olevani musiikin tekemisessä auktoriteetti, vaan sparraaja, valmentaja ja mahdollistaja. Koen olevani aika lailla saamapuolella, kun saan seurata lahjakkaita nuoria alkutaipaleellaan ja sitä, kun he löytävät sen oman juttunsa ja tyylinsä.

Rokkiope seuraa kiinnostuneena myös koulusta lähteneiden uraa. Se ei ole kovin vaikeaa, koska hän toimii itsekin biisintekijänä ja keikkailevana muusikkona muun muassa bilebändi Mr. C:ssä ja puolisonsa kanssa kokoonpanossa Pinja ja Pekka.

– Näen tässä toisessa työelämässäni vanhoja vaskislaisia ja olen heistä joidenkin kanssa esiintynytkin yhdessä.

Vaskivuoressa toimii vuodessa keskimäärin 40 bändiä.

– Koulutoiminta ei ole meillä ihan perinteistä, vuosien varrella on kehitetty erilaisia luovia ratkaisuja, Rautio naurahtaa.

– Opiskelijat käyvät tunneilla, mutta treenaavat myös itsenäisesti ja käyttävät studiota Täällä mylly pyörii aamusta iltaan ja viikonloppuisin.

Raution mukaan perinteiset kitara, basso, rummut -bändit ovat palanneet suosioon.

– Ne olivat vähän aikaa paitsiossa, kun oli enemmän elektronisen musiikin buumi. Mutta nyt rokki on kova sana taas.

Lukiossa on kolmatta vuotta oppiaineena myös musiikki ammattina. Se on Raution räätälöimä ja Suomessa vielä uutta.

– Käymme läpi kaikki mahdolliset asiat liittyen bisnespuoleen, rahaan ja keikkailuun sekä siihen, mitä kaikkia mahdollisuuksia niiden ilmeisimpien lisäksi musiikkialalla on levy-yhtiöissä, kustannuspuolella, biisien kirjoittamisessa tai vaikkapa musiikkiteatterissa.

Rautio opettaa kurssia itse. Lisäksi sillä on vieraillut livenä tai videoituna muun muassa nimekkäitä tuottajia, kuten vaikkapa viime Emma-gaalassa palkittu vuoden tuottaja Samuli Sirviö, entinen vaskislainen hänkin.

Vaskivuoren lukiosta 2016 yliopilaaksi kirjoittanut martinlaaksolainen Alex Ikonen kuvaa koulua upeaksi.

– Vaskiksen kautta olen saanut ihan älyttömän hyviä kokemuksia. Yksi niistä oli The Voice on Finland -kisa, jossa pääsin live-lähetyksiin asti.

Ikonen kutsuttiin mukaan myös ohjelman 10-vuotisuuden kunniaksi järjestettyyn Alla Stars -kauteen viime vuonna.

2018 syksyllä hän lauloi Sibelius-Akatemian nuoriso-osaston jazzbändiin kutsuttuna solistina Uuden lastensairaalan avajaisissa, joihin myös presidenttipari osallistui.

– Muutaman päivän kuluttua sain bändin vetäjältä Ape Anttilalta viestin, että nyt olisi mahdollisuus esiintyä Linnan juhlissa. Tuntui ihan epätodelliselta, että onko tämä joku vitsi.

Vaskifestissä Ikonen esiintyy jazzahtavin sävyin, mutta hänellä on popimpikin puolensa sooloartistina nimellä Alex Joakim, jona hän työstää nyt myös albumia räppäri Kekkosen kanssa. Ensimmäinen sinkkulohkaisu albumilta, kappale nimeltä Ihminen, julkaistaan 27. toukokuuta.

Vaskifestin päätapahtuma Kulttuuritehdas Vernissassa (Tikkurilantie 36) lauantaina 21.5. klo 13–22. Akustisella lavalla esiintymässä mm. Josefina. Päälavalla laulaja Ringa Manner The Hearing- sooloprojektillaan, Alex Ikonen, Vaskivuoren Big Band, Lucca Big Band Italiasta, Ääni ja Wimma- voittaja Bastu, Vahinko, Projekti Savukone, Jupiter is Blue ja Sidos.Tapahtumaan on vapaa pääsy. Etkot ke 18 5. Lobby Myyrmäessä (Jönsaksentie 6) klo 17.30–21 ja to 19.5. Skenesalissa klo 17.30–21.

Lue myös:

Kahden vuoden odotus palkittiin ruhtinaallisesti: Myyrmäkeläisen Vaskivuoren lukion kamarikuoro vei voiton kansainvälisessä kilpailussa

Vaskivuoren rehtori teki lukiostaan brändin – näin se onnistui

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut