Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myytinmurtajat-sarjan Jamie Hyneman saapui Heurekaan ja antoi neuvon vantaalaisille – tätä mieltä keksijä on aikoinaan hitiksi nousseesta tv-sarjastaan

Heurekassa nähtiin tv-sarjan juontajana tutuksi tullut keksijä, joka tietää, miten ihmisiä innostetaan.

Vantaalaisten pitäisi leikkiä enemmän, olla leikkimielisiä, neuvoo lippalakkipäinen mies Heurekan aulassa. Neuvo kannattaa ottaa tosissaan, sillä lippalakin alla raksuttavat kansainvälisesti tunnetun amerikkalaisen keksijän ja professorin aivot.

Professori ehtii neuvomaan vantaalaisia, vaikka hänellä on kiire seurata Heurekan väkeä ympäri tiedekeskusta. Kesken Heureka-kierrosta huomio kiinnittyy nuorista aikuisista koostuvaan ryhmään, joka kuiskailee käytävällä. Kuiskailun aiheena on lippalakkimies.

Nuoret aikuiset tuskin tunnistavat Jamie Hynemania Itä-Suomen LUT-yliopiston työelämäprofessoriksi, vaan todennäköisimmin mies on heille tuttu telkkarista. Vantaalaisessa tiedekeskuksessa vaeltelee tavallisena maanantaina Myytinmurtajat-mies!

Kymmenen pistettä miehen tunnistaneille, sillä tällä kertaa Hynemanilla ei ole päässään Myytinmurtajista tutuksi tullutta mustaa barettia, keksijän lakkia. Se ei näytä haittaavan, sillä ilman barettiakin syntyy uusia innovaatioita.

– Te voisitte rakentaa ulkonäyttelyyn putkirivin, jonka putkista ammuttaisiin tykinkuulia korkealle ilmaan ja ne palaisivat aina takaisin putkiin. Sisätiloissa vastaavan voisi toteuttaa turvallisesti kumipalloilla, innovoi Hyneman, vaikka takana on pitkä lento miehen kotimaasta Yhdysvalloista Vantaalle.

Tuottajien mielestä parasta olivat räjäytykset.

Vantaalaisten innostaminen leikkiin ei ole vitsi. Hyneman korostaa, että leikki ja uteliaisuus ovat tieteellisen toiminnan pohja. Se ei koske vain lapsia, vaan myös aikuisia. Vantaalla neuvosta voi ottaa jokainen vaarin, mutta erityisen tärkeää se on kaupungin kehittäjille.

Myytinmurtaja toivoo vantaalaisten arvostavan omassa kaupungissa sijaitsevaa tiedekeskusta. Heurekassa esitellään uusia juttuja jo ennen kuin ne näkyvät kaikkien vantaalaisten arjessa. Sen lisäksi tiedekeskus tarjoaa paikan, jossa jokainen voi innostua tieteestä. Muutaman viikon päästä avautuvassa näyttelyssä tutuksi tulee tekoäly.

Uusien ratkaisujen keksiminen edellyttää Hynemanin mukaan leikkisän mielen lisäksi oikeutta käyttäytyä välillä hieman kurittomasti. ”Misbehave a bit”, kuuluu neuvo tarkkaan ottaen. Kohtuulliseen kurittomuuteen kannustava vinkki on ilmeisesti käyttökelpoinen myös työpaikoilla, toimiihan Hyneman Lappeenrannassa nimenomaan työelämän professorina. Uskalletaan enemmän ja kokeillaan päättömiltäkin tuntuvia juttuja.

Heurekan Superpuu-näyttelyssä Hyneman innostuu puhumaan LUT-yliopistossa käynnissä olevasta hankkeessa, jossa rakennetaan puusta robotteja.

Robottien rakentamisen lisäksi myytinmurtajan ansiosta Lappeenrannassa tapahtuu paljon muutakin mielenkiintoista. Yliopiston kampuksella sijaitsee J. Hyneman Center, jossa opiskelijat voivat muun muassa rakentaa ja testata prototyyppejä.

Mutta mikä toi kalifornialaisen miehen suomalaiseen yliopistoon? ”Tulin kun pyydettiin”, kuuluu miehen vakiovastaus.

– Hyneman nimitettiin kunniatohtoriksi vuonna 2017, koska hänen tiedetään innostaneen monia opiskelijoitamme tieteen pariin. Kun häntä pyydettiin Suomeen, hän taisi vastata: ”Finland, cool!”, LUT-yliopiston projektipäällikkö Terhi Virkki-Hatakka kertoo hymyillen.

Myytinmurtajista Hyneman on saanut tarpeekseen. Niin siitäkin huolimatta, että myyttejä olisi hänen mukaansa edelleen rajaton määrä murrettavaksi.

– Tein ohjelmaa vuosikymmenen ja vähän yli. Se riittää minulle.

Tv-tähteyttä professori ei kaipaa. Hän uskaltaa jopa hieman kritisoida tuottajien valintoja, sarjan tekemistä.

– Me olisimme halunneet näyttää katsojille kaikkea kiinnostavaa, mutta tuottajien mielestä parasta olivat räjäytykset ja meidän juontajien keskinäiset narinat.