Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Tiedätkö, miten talosi biojätettä hyödynnetään? Uusi velvoite nostaisi hurjasti kerättyjen tähteiden määrää Vantaalla

Biojätteen käsittelyä Ämmässuolla voidaan lisätä ilman lisäinvestointeja.

Jos biojätteen erilliskeräys laajenee kaikkiin pääkaupunkiseudun asuinkiinteistöihin, se nostaa kerätyn biojätteen määrää 18–31 prosenttia. Iso hajonta johtuu HSY:n jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvon mukaan siitä, että vielä ei tiedetä, miten moni valitsee biojätteen keräyksen ja miten moni kompostoinnin omalla tontilla.

Lue lisää: Biojätteen keräyksestä tulossa pakollista Vantaalla – velvoite koskisi näitä kiinteistöjä

Kaikki HSY-alueen asuintaloista kerätty biojäte käsitellään Espoon Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa. Sen nykykapasiteetti riittää Kouvon mukaan myös lisääntyneen biojätemäärän käsittelyyn.

Päästöt vähenevät verrattuna nykytilanteeseen.

– Erilliskeräyksen laajeneminen ei edellytä uusia investointeja Ämmässuolle. Sen sijaan olemme tehostamassa biojätteen mädätysprosessia, ja tämä vaatii lisäinvestointeja.

Kaupunkilegendan mukaan osa kerätystä biojätteestä päätyisi sekajätteen mukana Vantaan jätteenpolttolaitokseen. Kouvo kumoaa huhun, mutta tunnistaa sen alkuperän.

– 2000-luvun alussa kerätyn biojätteen määrä nousi nopeasti. Ämmässuolla oli tuolloin vain yksi kompostointilaitos, eikä kaikkea erilliskerättyä biojätettä pystytty käsittelemään siellä, jolloin sitä jouduttiin muun muassa kuljettamaan muualle Suomeen käsiteltäväksi. Tästä ongelmasta on kuitenkin päästy eroon kauan aikaan sitten, Kouvo sanoo.

Biojätettä käsitellään Ämmässuolla kahdella tapaa. Osa menee mädätyslaitokseen, josta mädätetty massa menee kompostointilaitokseen. Toinen osa menee suoraan kompostointilaitoksiin. Lopputuotteena biojätteestä saadaan biokaasua, jota HSY hyödyntää Ämmässuon sähkön- ja lämmöntuotannossa. Sähköä riittää myytäväksi myös valtakunnan verkkoon. Lisäksi biojätteestä tehdään kompostia, jota HSY myy mullan raaka-aineeksi ja maanparannusaineeksi.

Biojätettä kuljetetaan valtavia määriä ja sen käsittely kuluttaa energiaa. Ympäristövaikutuksia on HSY:ssä arvioitu tarkkaan.

– Jos kuljetukset hoidetaan ei-fossiilisella polttoaineella, toiminnan hiilidioksidipäästöt vähenevät verrattuna nykytilanteeseen.