Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sodalla Ukrainassa on vaikutuksensa Kivistön jättiareenaan, mutta ei pysäytä sen kiihtyvää suunnittelua

Isot uutiset Arena 3.3:n toteutumisesta kerrotaan pian. Rakentamisen aloitus saattaa osua hyvään saumaan.

Suomen suurimman, 30 000 katsojaa vetävän tapahtuma-areenan suunnitteluvauhti Kivistössä kiihtyy, sillä käsillä ovat ratkaisut hankkeen lopullisesta rahoituksesta ja areenan operaattorista eli päävuokralaisesta.

– Ne julkistetaan kesällä, sanoo projektijohtaja, areenayhtiön hallituksen jäsen ja osakas Esa Sillanpää.

Sen tarkemmin hän ei kesää määrittele.

Areenan yhteyteen rakennettavan hotellin operaattorista on jo sovittu, mutta sitä Sillanpää ei voi vielä julkistaa. Hotellin huoneluku on kasvanut alun 120:stä ensin 240:een ja edelleen 310:een, koska hotellikonsultti niin suositteli.

Kaikki näyttää hyvältä, mutta Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan vaikutuksilta Kivistössäkään ei olla suojassa. Hiljattain päätettiin luopua yhteistyöstä sveitsiläisen rakennusyhtiön kanssa, koska sillä oli paljon rakentamista Venäjällä. Riskiä pakotteiden laajenemisesta ei haluttu ottaa.

–  Omin voimin lähdetään tekemään hankesuunnitelmaa ja kotimaisin voimin rakentamaan. Kokoamme oman tiimin, sillä omassakin porukassa on rakentamisosaamista.

Muun muassa areenayhtiön hallituksen puheenjohtaja Pasi Räty on teräsrakentamisen asiantuntija.

Te saatte, mitä te haluatte.

Ukrainan tapahtumat vaikuttavat myös rahoittajiin.

– Rahoitusrintamalla ollaan tarkkaavaisempia ja varovaisempia, Sillanpää myöntää.

Lisäksi rakennusmateriaalien hinnat ovat nousseet, mutta tilanne voi olla ihan toinen, kun Kivistön hallia päästään mahdollisesti rakentamaan noin vuoden kuluttua.

– Rakentaminen on jo hidastunut, mutta tilanne ehtii tasaantua ja kustannukset toivottavasti laskea siihen mennessä, kun meidän rakentaminen alkaa.

Hankkeen taustavoimilla ei ole epäilystä, etteikö rahoitus järjesty, koska esiintymispaikoista on Sillanpään mukaan huutava pula. Eikä pula johdu siitä, että entinen Hartwall-areena eli nykyinen Helsinki-halli on pois käytöstä sen venäläisomistajiin kohdistuvien pakotteiden takia.

– Meidän hanke on paljon Hartwall-areenaa suurempi eivätkä jäähallit edes pysty kilpailemaan meidän kanssa.

Ei edes Tampereen upouusi Nokia-areena. Sillanpää sanoo, että jäähallit on suunniteltu pelkästään urheilua silmällä pitäen, mutta Arena 3.3 megatapahtumille. Sellaisia ovat muun muassa kansainväliset jättikonsertit, joissa esiintyjien mukana tulee kymmeniä kuorma-autollisia tekniikkaa ja muuta tavaraa sekä jopa satapäinen asentajien joukko.

– Me teemme tämän tapahtumajärjestäjien toiveiden mukaan. Sanoimme heille, että te saatte, mitä te haluatte.

Lue myös: Nimekkäät liikemiehet puuhaavat jättiareenaa nyt Vantaalle – "Espoon päättäjät eivät saaneet järjestettyä tonttia"

Megakonserttien lisäksi areenaa voidaan käyttää pienempiinkin tapahtumiin.

Tapahtuma-areenaa ja hotellia varten rakennetaan pysäköintitalo tuhannelle autolle. Tosin areena sijaitsee aivan Kivistön aseman vieressä, Vantaankoskentien ja Hämeenlinnanväylän välissä, joten juna on houkutteleva vaihtoehto autolle.

Areenan ja hotellin yhteinen kustannusarvio on nyt noin 130 miljoonaa euroa. Se on kasvanut alkuperäisestä 30 miljoonalla lähinnä hotellin laajennuksen takia. Pysäköintitalon arviolta 10 miljoonan euron hinta on vielä eri budjetissa.

Tapahtuma-areenan asemakaavaa ja -muutosta valmistellaan kaupunkiympäristölautakunnan hyväksymiskäsittelyyn elokuuksi. Käsittely etenee kaupunginhallitukseen ja valtuustoon saakka. Sillanpäällä ja kumppaneilla on toive, että rakennusluvan voisi jättää lokakuussa ja rakentamaan päästäisiin ensi vuoden keväällä. Sillä aikataululla valmista pitäisi olla alkuvuodesta 2025.

Lue vielä: Kivistön tapahtuma-areena hakee rakentajaa laajennettavalle suunnitelmalleen, johon kuuluu nyt myös maalämpövoimala