Kolmen allergisen lapsen äiti Kristiina Räihä kertoo, miten erikoisruokavalioita huomioidaan leivonnassa.
Mustikkasitruunakakun sisus sulaa suuhun. Veljekset Antto, 8, Aleksi, 7, ja Lauri, 4, lusikoivat kakkua suuhun hyvällä halulla. Myös suklaamansikkamoussekakku maistuu hyvältä.
– Suklaa oli parempaa, arvioivat Antto ja Aleksi.
– Molemmat oli hyviä, Lauri toteaa.
Kakut on leiponut lasten äiti Kristiina Räihä eikä ihan tavallisista aineksista, sillä lapsilla on monia ruoka-aineallergioita.
Pahimmillaan epäsopivia ovat olleet muun muassa maito, kananmuna, gluteeniviljat, kaura, soija, pähkinät, maissi ja peruna. Oireina on ollut iho- ja suolisto-oireita, refluksia ja nivelkipuja.
– Nykyään allergiat ovat onneksi helpottamassa, mutta esimerkiksi gluteeniviljat tai kaura eivät edelleenkään käy kaikille lapsista, Räihä kertoo.

Räihä alkoi kiinnostua moniallergisille sopivasta leivonnasta keskimmäisen lapsen oireilun myötä.
– Opettelin laatimaan reseptejä ja kirjasin niitä ylös.
Räihä on jakanut reseptejä blogissaan ja Instagramissa. Vaikka perhe ei noudata vegaanista ruokavaliota, Räihä tekee reseptit vegaanisiksi, jotta ne sopisivat mahdollisimman monelle.Muutama vuosi sitten resepteistä syntyi kaksi Erikoisen hyvää -omakustannekirjaa, joista toisessa on reseptejä kevääksi ja kesäksi, toisessa syksyksi ja talveksi. Ihmisten palaute on ilahduttanut.
– Joku kertoi, että lapsi sai syödä ensimmäisen kerran hyvää leipää. Ja toinen sanoi, että koko perhe sai ensimmäisen kerran syödä samaa kakkua.

Kristiina Räihän mielestä yhteinen juhla-ateria on merkittävä hetki. On arvokasta, jos kaikki pystyvät jakamaan sen samalla tavalla.
– Leivon monesti lapsille mukaan omat eväät, kun he lähtevät juhliin. En oleta, että juhlan järjestäjän tarvitsee huomioida kaikki.
Räihän reseptejä on myös tässä jutussa: suklaakakku mansikkamoussetäytteellä, sitruunainen mustikkatäytekakku, kinkuton piirakka ja marmeladitäytteiset pikkuleivät.

Räihä ei tavallisesti käytä leivonnassa valmiita gluteenittomia jauhoseoksia vaan sekoittaa ne itse.
– Monille voi tulla yllätyksenä, että leivinjauhekin sisältää maissi- tai perunatärkkelystä.
Räihä neuvoo, että teelusikallisen leivinjauhetta voi useimmiten korvata puolella teelusikallisella ruokasoodaa ja ruokalusikallisella omenaviinietikkaa.
– Jos taikinassa ei ole happamuutta tarpeeksi, ruokasooda ei aktivoidu ja lopputulos saattaa maistua saippualta ilman etikkaa.
Räihän kokemus on, että lasten allergioihin voi olla vaikeaa löytää ja saada apua. Hänestä olisi tärkeää, että allergioiden vaikutukset otettaisiin terveydenhuollossa huomioon. Myös vertaistuesta on apua.
Kristiina Räihä neuvoo neljä vaikkapa juhliin sopivaa reseptiä:

Suklaakakku mansikkamoussetäytteellä (G, V)
Suklaakakkupohja
400 ml kookosmaitoa (rasvaa noin 18 %)
200 g vegaanista tummaa suklaata
1,5 dl neutraalin makuista öljyä
270 g (4–4,5 dl) hienojakoisia riisijauhoja* (Katso vinkki ohjeen lopusta)
2,5 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
1,5 tl hienojakoista psylliumjauhetta
pieni ripaus (0,5 ml) suolaa
Mansikkamousse
350 g pakastemansikoita
4 tl agar agar -jauhetta
200 g vegaanista maustamatonta tuorejuustoa
2,5 dl jämäkäksi vaahtoutuvaa vegaanista vispivalmistetta
2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
Kaakaokuorrute
2,5 dl jämäkäksi vaahtoutuvaa vegaanista vispivalmistetta
1 dl kaakaojuomajauhetta
1 Varaa kakun valmistamiseen aikaa. Jos tarjoilet kakun lauantaina, valmista pohja torstaina, leikkaa kakku kerroksiin ja täytä moussella perjantaina, kuorruta ja koristele lauantaina.
2 Vuoraa läpimitaltaan 20 senttimetrin irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Sulata suklaa kookosmaidon joukkoon öljyn kanssa sekoitellen kattilassa miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
3 Sekoita kuivat ainekset huolellisesti keskenään ja lisää nestemäisten joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Kaada seos vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja nosta viileään vetäytymään yön yli.
Monille voi tulla yllätyksenä, että leivinjauhekin sisältää maissi- tai perunatärkkelystä.
Kristiina Räihä
4 Leikkaa seuraavana päivänä kakku kolmeen kerrokseen. Valmista mansikkamousse. Vispaa vispivalmiste jämäkäksi vaahdoksi. Lisää vaahdon joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.
5 Sulata mansikat miedolla lämmöllä liedellä ja soseuta ne sauvasekoittimella. Vispaa agar agar -jauhe mansikkasoseen sekaan ja kuumenna kattilassa kiehuvaksi. Anna kiehua vähintään kaksi minuuttia samalla sekoittaen.
6 Ota mansikkasose liedeltä, jäähdytä ja sekoittele muutama minuutti. Lisää joukkoon vegaaninen tuorejuusto sähkövatkaimella sekoittaen. Agar agar -jauheen sakeuttama seos jähmettyy nopeasti viiletessään, joten mansikkasoseen ja tuorejuuston sekoittamisessa vispivaahtoon ei saa aikailla.
7 Sekoita mansikkasose-tuorejuustoseos välittömästi vispivaahdon joukkoon. Tarkista makeus. Lusikoi mousse irtopohjavuokaan suklaakakun kerrosten täytteeksi.
8 Peitä täytetty kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin vähintään kuudeksi tunniksi, mielellään yön yli.
9 Valmista kakun kaakaokuorrute tarjoilupäivänä. Vispaa vispivalmiste jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kaakaojuomajauhe. Kuorruta kakku. Koristele ennen tarjoilua.
Vinkki: Riisijauhojen tilavuus vaihtelee. Jos käytät hienojakoisia vaaleita riisijauhoja, laita neljä desilitraa. Jos käytät hienojakoisia täysjyväriisijauhoja, ohje on 4,5 desilitraa.
Sitruunainen mustikkatäytekakku
Mustikkacurd (2–3 kerroksen täytteeksi)
200 g (4 dl) pakastemustikoita
300 g (5 dl) tomusokeria
100 g vegaanista margariinia (vähintään 70 % rasvaa)
Sitruunainen kakkupohja (1 uunipellillinen = 3 x 17 cm pyöreää kakkupohjaa)
300 g vegaanista margariinia (vähintään 70 % rasvaa)
3 dl sokeria
400 ml huoneenlämpöistä kookosmaitoa (rasvaa noin 18 %)
1,5 dl vichyä
1 luomusitruunan kuori raastettuna
400 g (5,75–6,25 dl) hienojakoisia riisijauhoja * (Katso vinkit ohjeen lopusta)
75 g (noin 1 dl) perunajauhoja
2,5 tl leivinjauhetta
2 tl hienojakoista psylliumjauhetta
2 tl vaniljasokeria
pieni ripaus suolaa (0,5 ml)
100 g (noin 2 dl) pakastemustikoita
Sitruunakreemikuorrute
200 g huoneenlämpöistä vegaanista margariinia (vähintään 70 % rasvaa)
300 g (noin 5 dl) tomusokeria
1 rkl sitruunamehua tai vettä
1 tl vaniljasokeria
1 Soseuta sulaneet mustikat ja keitä mustikkasosetta kasaan liedellä miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia sekoittaen. Jäljelle jäävän mustikkasoseen määrän tulisi olla noin 1 dl.
2 Nosta mustikkasose liedeltä ja sekoita margariini lämpimän soseen joukkoon. Lisää 150 g (2,5 dl) tomusokeria, sekoita tasaiseksi ja nosta viileään muutamaksi tunniksi.
3 Vatkaa viilentyneen seoksen joukkoon sähkövatkaimella loput tomusokerista. Säilytä mustikkacurdia jääkaapissa.
4 Valmista sitruunakakkupohja vaahdottamalla margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita riisijauhot, perunajauhot, leivinjauhe, psylliumjauhe, vaniljasokeri ja ripaus suolaa huolellisesti keskenään.
5 Pese luomusitruuna ja raasta kuori. Varo raastamasta sitruunan kuoren vaaleaa kitkerää osiota raasteen joukkoon. Ravista tai vispaa kookosmaito tasaiseksi. Lisää kookosmaito, vichy ja sitruunankuoriraaste kuivien ainesten joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Älä vatkaa taikinasta pois kuohkeaa rakennetta.
6 Kaada taikina leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja ripottele mustikat tasaisesti taikinan päälle. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 23 minuuttia.
7 Anna kakkupohjan jäähtyä hyvin ennen käsittelyä. Leikkaa jäähtyneestä kakkupohjasta 17 cm irtopohjavuoan pohjan avulla kolme pyöreää kakkupohjaa. Pingota irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi, sillä se helpottaa valmiin kakun siirtämistä.
8 Kokoa kakku vuokaan ja levitä kerrosten väliin mustikkacurdia. Peitä täytetty kakku kelmulla ja nosta viileään tekeytymään vähintään muutamaksi tunniksi.
9 Valmista sitruunakreemikuorrute. Nosta margariini huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen kreemin valmistamista. Vatkaa margariini kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää puolet tomusokerista vähitellen koko ajan vatkaten.
10 Lisää sitruunamehu tai vesi ja loput tomusokerista. Vatkaa, kunnes kreemin rakenne on kuohkea. Mausta kreemi vaniljasokerilla.
11 Pursota kreemi kakun pintaan. Pinnan saa tasoitettua kuumaan veteen kastetulla veitsellä. Koristele valmis kakku pensasmustikoilla ja tuoreilla mintunlehdillä.
Vinkit: Jos käytät hienojakoisia vaaleita riisijauhoja, ohje on 5,75 desilitraa. Jos käytät hienojakoisia täysjyväriisijauhoja, ohje on 6,25 desilitraa. *
Kakun voi kuorruttaa myös vegaanisella vispivalmisteella. Jos käytössä ei ole sopivaa irtopohjavuokaa, leikkaa paperista halkaisijaltaan 17 cm sabluuna ja leikkaa kakkupohjat sen avulla. Ympäröi kakku tuorekelmulla ennen viileään nostamista.
Pyöreistä paloista jää yli kakkua, joten leikkaa ylijäävät kulmapalat talteen ja pakasta hyödynnettäväksi myöhemmin esimerkiksi triflessä tai vegaanisen juustokakun pohjana. Neliönmuotoisesta kakusta ei jää yli paloja.
Kinkuton piirakka (G, V)
Piirakkapohja
150 g vegaanista margariinia
40 g (1 dl) perunamuusijauhetta
140 g (noin 2 dl) hienojakoisia riisijauhoja
2 tl hienojakoista psylliumjauhetta
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
Täyte
200 g gluteenittomia, vegaanisia nakkeja
100 g purjosipulia
2 rkl margariinia paistamiseen
75 g paprikaa
100 g vihreitä oliiveja
2 dl vegaanista ruokakermaa (esimerkiksi mantelikerma)
2 rkl sinappia
ripaus jauhettua mustapippuria
1 dl vegaanista juustoraastetta
tuoretta persiljaa koristeluun
1 Vuoraa 24 cm:n irtopohjavuoka tai piirakkavuoka leivinpaperilla. Sekoita perunamuusijauhe, riisijauhot, psylliumjauhe ja suola keskenään. Nypi kuivat ainekset margariinin ja kylmän veden kanssa taikinaksi ja painele vuokaan.
2 Pilko vegenakit kuutioiksi ja siivuta purjosipuli ohuiksi viipaleiksi. Paista nakkikuutioihin pannulla hieman väriä. Lisää pannulle purjosipuli ja kuullota.
3 Pilko oliivit ja paprika ja lisää nakkikuutioiden sekä purjosipulin kanssa piirakkavuokaan.
4 Sekoita vegaanisen ruokakermavalmisteen joukkoon sinappi ja mustapippuria. Lusikoi täytteiden päälle.
5 Ripottele piirakan pinnalle vegaanista juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia tai kunnes piirakka saa hieman väriä. Anna vetäytyä ennen tarjoamista. Tarjoa lämmitettynä ja koristele piirakka tuoreella persiljalla.
Marmeladitäytteiset pikkuleivät
2 pellillistä, 22 valmista täytettyä pikkuleipää
100 g vegaanista margariinia (vähintään 70 % rasvaa)
1 dl sokeria
0,75 dl kookosmaitoa (rasvaa noin 18 %)
120 g (1,5–1,75 dl) hienojakoisia riisijauhoja * (katso vinkit ohjeen lopusta)
120 g (noin 1,5 dl) perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
0,5 tl leivinjauhetta
200 g marmeladia
50 g vegaanista suklaata
1 Vaahdota sokeri ja margariini vaahdoksi. Sekoita riisijauhot, perunajauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe keskenään. Lisää ne kookosmaidon kanssa sokeri-margariinivaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Nosta taikina viileään muutamaksi tunniksi.
2 Ota taikinaa noin peukalonpään kokoinen määrä, pyöräytä pieneksi palloksi ja painele leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Pikkuleivät leviävät ja kohoavat uunissa, joten jätä pikkuleipien väliin tilaa.
3 Paista pikkuleipiä 200 asteessa uunin keskitasolla kahdeksan minuuttia. Anna pikkuleipien jäähtyä ennen täyttämistä.
4 Sulata suklaa ja valuta sitä täytettyjen pikkuleipien päälle raidoiksi. Täytetyt pikkuleivät ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Vinkit: 120 grammaa hienojakoisia vaaleita riisijauhoja vastaa noin 1,5 desilitraa, 120 g hienojakoisia täysjyväriisijauhoja vastaa noin 1,75 desiä. Hienojakoisia vaaleita riisijauhoja käyttäen pikkuleivistä tulee koostumukseltaan tiiviimpiä. Tiiviit täytetyt pikkuleivät voi säilyttää suljetussa rasiassa, jossa ne pehmenevät hieman. Täysjyväriisijauhoista valmistetut pikkuleivät ovat koostumukseltaan huokoisempia ja pehmeämpiä, joten niitä kannattaa säilyttää vain liinalla peitettynä.