Vantaan yrittäjät ilmaisivat keskiviikkona tyytymättömyytensä tapaan, jolla Vantaan kaupunki kilpailutti Tikkurilan suurterassin. Vantaan Sanomat uutisoi yrittäjän valinnasta tiistaina 17. toukokuuta.
– Terassin rakentamisesta tuli jälleen täysi farssi, Vantaan Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Mänttäri toteaa.
Yrittäjät kummastelevat ensinnäkin sitä, että kilpailutus tehtiin vasta huhtikuussa.
– Olimme esittäneet ja toivoneet kaupungilta kilpailutuksen käynnistämistä jo syksyllä, viimeistään alkuvuodesta, Mänttäri sanoo.
Pääsiäisen aikana tehty kilpailutus oli varsin nopea. Yrittäjille annettiin aikaa reagoida vain reilu viikko.
– Lyhyessä ajassa on haastavaa tehdä laskelmia kannattavuudesta ja mahdollisesti muodostaa yhteenliittymä tarjouksen tekemiseksi, Mänttäri sanoo.
Vantaalainen hotelli- ja ravintola-alan yrittäjä Reino Kallio kertoo tiedon kilpailutuksen alkamisesta tulleen ennen pääsiäistä sähköpostitse.
– Tarjous piti jättää seuraavana perjantaina. Tarjous on monitahoinen, ei sellaista ihan parissa päivässä kannata tehdä.
Kallio kuvaa aikataulun olleen niin tiukka, ettei yhteistyökuviota muiden yrittäjien kanssa ollut aikaa pohtia.
Suurin ongelma yrittäjien mielestä on kuitenkin siinä, että terassin paikka vaihtui kilpailutuksen jälkeen
– Kilpailutus koski noin 400 neliön terassialuetta Vantaan kaupungintalon edustalla. Sen kannattavuus ei ollut taattu. Monikaan yritys ei siksi halunnut osallistua kilpailutukseen, Mänttäri sanoo.
Kilpailutuksen jälkeen Vantaan kaupunki muuttikin terassin paikkaa. Valittu yrittäjä saa terassille tilaa 800 neliötä kaupungintalon takana sijaitsevalta tyhjältä tontilta.
– Se olisi kiinnostanut paikallisia yrityksiä jo paljonkin. Prosessia jatkettiin vanhalta pohjalta, vaikka kyse oli täysin eri kohteesta. Isommasta alueesta kiinnostuneet yritykset jäivät näin epäreilusti suljetuksi ulos kilpailutuksesta, Mänttäri kommentoi.
Neljän tikkurilalaisen ravintolan ravintoloitsija Kimmo Bergman kummastelee prosessin kulkua.
– Ei niin voi toimia, että kilpailutuksen voittajalle annetaan aivan muu paikka, kuin mitä kilpailutus koski, Bergman kommentoi.
– Jos olisimme tienneet, että kilpailutuksen voittaja saa tuon 800 neliön tontin ja infran, niin mahdollisesti minä tai joku muu nyt pois jäänyt yrittäjä olisi varmasti harkinnut jättävänsä tarjouksen, tai olisimme tehneet yhden tai useamman yrittäjän kanssa tarjouksen yhdessä.
Myös Kallio sanoo terassipaikan vaihtumisen kilpailutuksen jälkeen olleen "hyvin inhottava yllätys paikallisille yrittäjille".
Bergman on surullinen siitä, että historia toistaa itseään.
– Kaupunki suhtautuu jälleen paikallisiin yrittäjiin ja heidän liiketoimintaansa samoin kuin viime vuonna Tikkurilan suurterassiasiassa.
Myös Mänttäri kuvaa kaupungin potkaisevan Tikkurilassa toimivia ravintola-alan yrittäjiä nivusiin jo toistamiseen.
– Tikkurilan suurterassin kilpailutuksessa tehtiin myös vuosi sitten samankaltaisia virheitä. Alueen vuokrasopimusta ei kilpailutettu avoimesti.
Kallio muistuttaa paikallisten yrittäjien rakentaneen Tikkurilaan uusia viihtyisiä terasseja.
– Siitä kiitos kaupungille. Mutta en ymmärrä, miksi kaupungin on pakko subventoida ympärivuotisesti toimivien kivijalkayrittäjien kilpailijaa ja aiheuttaa markkinahäiriköintiä.
Kaupunki uusii suurterassin asvaltoinnin ja hoitaa myös muun infran. Vantaan Yrittäjät muistuttavat siihen kuluvan paljon veroeuroja.
– Asetetaanko veroeuroilla tässä yrittäjät eriarvoiseen asemaan? Mänttäri kysyy.
Vantaan Sanomat ei tavoittanut kilpailutuksesta vastaavaa virkamiestä keskiviikkona 18. toukokuuta.
Lue myös: Tällainen tulee olemaan Big Yard Tikkurila -terassi – Yrittäjä: Kilpailutus oli kovatasoinen