Uudisasuntokauppa romahti Vantaalla – "Laskua oli huhtikuussa 41,8 prosenttia"

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen kertoo, että asuntokauppojen romahduksen taustalla on monta syytä.

Uusien asuntojen kauppa on pudonnut roimasti alkuvuonna Vantaalla. Uudiskohteiden myynti laski tammi–huhtikuussa vuodentakaisesta 26,3 prosenttia, kertoo kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Uudisasuntokauppa romahti Vantaalla erityisesti huhtikuussa.

– Laskua vuodentakaiseen oli huhtikuussa 41,8 prosenttia, Rantanen sanoo.

Asuntokaupan alavireisyys näkyy Vantaalla myös vanhojen asuntojen myynnissä. Niiden kauppamäärä pieneni tammi–huhtikuussa 7,2 prosenttia. Niidenkin kohdalla pudotus oli rajuinta huhtikuussa.

Asuntokauppojen romahduksen taustalla on Rantasen mukaan monta syytä.

– Tilanteeseen vaikuttaa Ukrainan sodan aikaansaama epävarmuus. Huhtikuussa asuntokauppojen määrää laski myös pääsiäinen: kauppa-aikoja, arkipäiviä, on vähemmän kuin muina alkuvuoden kuukausina, Rantanen selvittää.

Tarjonnan vähäisyys on merkittävä asuntokauppaa vähentävä tekijä.

– Myyntikohteita on liian vähän tarjolla niin Vantaalla kuin koko maassa.

Jotkin kohteet voivat jäädä odottamaan parempia aikoja.

Rantasen mukaan markkinoilla olevien vanhojen asuntojen määrä on noussut, mutta se ei edelleenkään riitä vastaamaan kysyntää. Vantaalla on pulaa etenkin perheasunnoista.

– Ongelmana on, että menneinä vuosina uudiskohteisiin on rakennettu pääosin yksiöitä tai kaksioita asuntosijoittajien tarpeisiin, Rantanen kertoo.

Rantanen ennakoi, ettei Vantaan asuntotarjonta ole paranemassa kovin nopeasti, koska uudisrakentaminen on vähentynyt.

Rakennusliikkeet miettivät nyt tarkkaan, mille alueille ne ryhtyvät rakentamaan, sillä rakennuskustannukset ovat nousseet Ukrainan sodan takia ja taloudellinen epävarmuus on lisääntynyt.

– Jotkin kohteet voivat jäädä odottamaan parempia aikoja.

Samaan aikaan kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt merkittävästi inflaation ja kesälle ennakoidun koronnoston vuoksi. Tämä vaikuttaa asuntovelan ottoon ja asuntokauppaan.

– Uskon, että tänä ja ensi vuonna voi käydä niin, että rakentamispäätöksiä jätetään tekemättä, koska ennakkomarkkinoinnissa ei saada riittävästi varauksia. Näin voi käydä Vantaallakin, Rantanen arvioi.

Asuntokauppojen määrän romahtaminen näkyy muuallakin maassa.

Helsingissä uusien asuntojen kauppojen määrä putosi tammi–huhtikuussa peräti 63,8 prosenttia ja Espoossa 48,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin Helsingissä 8,1 prosenttia ja Espoossa 15,9 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Huhtikuussa uusien ja vanhojen asuntojen kauppamäärä pieneni Suomessa 20,1 prosenttia edellisvuoden vertailukauteen nähden. Vantaalla vastaava luku oli 21,6, Helsingissä 21,2 ja Espoossa 25,9 prosenttia.

– Ennustan, että asuntokaupan kokonaismäärä jää tänä vuonna Vantaalla ja muualla vähintään 20 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna. Toki täytyy muistaa, että viime vuosi oli asuntokaupoissa kaikkien aikojen ennätysvuosi. Tänä vuonna palataan vuoden 2019 myyntitasolle, Rantanen ennakoi.

Sp-Kodin luvut pohjaavat Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton tilastoihin.

Tammi–huhtikuussa uusia asuntoja kaupattiin Vantaalla 191, kun vuotta aiemmin vastaava luku oli 259.

Vanhoja asuntoja myytiin samalla ajalla 1 125, kun viime vuoden vertailukautena niitä kaupattiin 1 212.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut