Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Kartanonkosken koulun oppilaiden tekemisen meininki musikaaliprojektissa menee opettajien tunteisiin – "Välillä silmiin nousevat liikutuksen kyyneleet, kun oppilaat ovat niin hyviä"

Kartanonkosken koulussa eletään nyt treenihuuman huippua. Ensi viikolla tapahtuu täysillä.

Kartanonkosken koulun liikuntasalissa tunnelma on käsin kosketeltavan sähköinen ja innostunut. Bändi soittaa, tekniikkapuoli säätää vipstaakejaan, lavalla tapahtuu laulaen sekä tanssien ja sivustalta musiikkia täydentää lähes 40 pienen koululaisen kuoro.

Meneillään ovat ensi viikolla esitykseen tulevan musikaalin, Sirkus Sorellen, harjoitukset. Kaikki ovat vetämässä yhtä köyttä, eikä omistautumisesta ole puutetta.

– Meillä on musikaaleissa ollut aina tärkeää se, että oppilaat osallistetaan eri vaiheisiin mukaan. Me opettajat olemme ohjaajina siinä rinnalla tukemassa ja auttamassa, musiikinopettaja Anne Tanskanen korostaa.

Tänä vuonna oppilaiden vaikuttamiskenttä laajeni entisestään.

– Aiemmin on ensin mietitty käsikirjoitusta ja haettu sitten vähän kuin valmiisiin rooleihin esiintyjiä. Nyt lähdettiin ihan puhtaalta pöydältä ja annettiin oppilaille vapaat kädet tulla koe-esiintymisiin laulamaan jokin laulu tai tekemään vaikkapa performanssi, Tanskanen vertaa.

Opettajat hämmästyivät.

– Sieltä tuli ihan valtavan hienoja juttuja akrobatiasta alkaen ja ihan mielettömiä tansseja.

Musikaalin päärooleissa on neljä laulajaa ja kolme tanssijaa. Tanssijat, Elli Hirvikoski, Kerttu Luhtala ja Matilda Himberg, ovat tehneet omien soolotanssiensa koreografiat itse. Lisäksi he ovat suunnitelleet yhdessä koreografioita myös joukkokohtauksiin ja esityksen lopetukseen.

Hirvikosken vastaus kysymykseen tekemisen helppoudesta on nauru.

– Noooo, on se välillä helppoa. Joskus iltaisin tulee inspiraatioita, ja kun käymme samoilla tanssitunneilla, sieltä saa myös paljon ideoita, hän sanoo.

– Ja toisiltamme saamme niitä myös, Luhtala lisää.

Onnistumiseen on selvästikin siivittänyt se, että keskinäistä apua ei pantata ja kaikki kannustavat toisiaan.

Kolmikon nuorin, neljäsluokkalainen Himberg kertoo saaneensa kahdelta muulta apua oman soolonsa tekemiseen.

– Mutta enimmän teit kyllä ihan itse, Luhtala tähdentää.

Tarinan ytimessä on viisi sisarta, jotka ovat viettäneet koko elämänsä sirkuksen vetonauloina. Tulee kuitenkin hetki, jolloin kaikki ei enää olekaan kohdallaan, vaan alkaa tapahtua ikäviä asioita.

Oppilaat ovat olleet mukana myös käsikirjoituksen tekemisessä.

– Musikaali ehkä eroaa aikaisemmista siinä, että tässä on mukana myös vihaisuutta ja surullisuutta, eli koetaan sellaisia vähän huonompiakin tunteita, mikä on mielestäni hyvä. Aiemmissa on ollut suurimmaksi osaksi onnellisuutta ja kepeää meininkiä koko ajan, pohtii lauluroolissa esiintyvä yhdeksäsluokkalainen Kira Kirkland, joka on yksi tarinan sisarista. Muita sisaria ovat Matilda Himberg, Elvira Himberg, Maija Keskivinkka ja Kerttu Mahlman.

Tekeminen on kaikkien mukaan kivaa. Niin kivaa, että asioita hiotaan koulutuntien ja harjoitusten ulkopuolellakin. Toistot eivät esiintyjiä haittaa.

– Tykkään niin laulamisesta, että on vain hienoa, kun saa laulaa, Elvira Himberg kiteyttää.

– Vähän joka kohtaukseen, joka otetaan uudestaan, tulee aina jotain uutta, eli ei se tavallaan ole koskaan saman toistoa, Keskivinkka sanoo.

– Ei me olla koskaan harjoiteltu mielestäni liikaa, Mahlman vahvistaa.

Kun innostus on aitoa, paljon saadaan myös aikaan.

– Tein tämän asun itse välkillä, Keskivinkka osoittaa roolivaatettaan.

Vaikka projekti on valtava, kun mukana on kaikkiaan 125 lasta ykkösluokilta yhdeksänsiin asti, vakuuttaa pääkoordinoija Tanskanen yhdessä ohjaajina toimivien kollegoidensa Iina Vidgrénin ja Pauliina Penttisen kanssa, että opettajillakin on kivaa.

– Nauru raikaa ja välillä silmiin nousevat liikutuksen kyyneleet, kun oppilaat ovat niin hyviä.